tag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.comments2023-11-30T17:49:33.165+01:00Grahamka, weka i kajzerka...MarcinHhttp://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comBlogger1084125tag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-24834483106833000832023-11-30T16:36:59.508+01:002023-11-30T16:36:59.508+01:00Witam powtórnie . Z rozpędu upiekłem kaszubski i n...Witam powtórnie . Z rozpędu upiekłem kaszubski i nałęczowski , trzymając się przepisów . Kaszubski dobry ale nałęczowski pobił go ! Jest super smaczny i pachnący , a ta skórka :chrup ,chrup! Dziękuję za przepis , i proszę o więcej podobnych . Jutro piekę dwa ! Pozdrawiam , JerzyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-92163837909073758282023-11-27T17:06:53.815+01:002023-11-27T17:06:53.815+01:00Ok , dziękuję . Jutro nastawiam podmłodę !Ok , dziękuję . Jutro nastawiam podmłodę !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-77153344549109253562023-11-27T10:27:54.159+01:002023-11-27T10:27:54.159+01:00Bo tak naprawdę to nie ma potrzeby dodawania drożd...Bo tak naprawdę to nie ma potrzeby dodawania drożdży do ciasta. Z definicji podmłoda to "...początkowa faza fermentacji dwufazowej metody przygotowywania ciasta pszennego, której celem jest rozmnożenie drożdży.", więc drożdży będzie więcej. Moim zdaniem dodanie dodatkowych drożdży ma na celu tylko i wyłącznie uspokojenie własnych obaw, że ciasto nie urośnie. Od kilku lat, jeśli to nie jest chleb na zakwasie, a na drożdżach, to stosuję podmłodę, i nie dodaję drożdży do ciasta - te z podmłody wystarczająMarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-6351914709022580952023-11-27T09:58:51.115+01:002023-11-27T09:58:51.115+01:00Witam , zauważyłem że w kolejnym przepisie dodałeś...Witam , zauważyłem że w kolejnym przepisie dodałeś całość drożdży do podmłody . Co daje ten sposób , bo w wielu przepisach drożdże są dzielone do podmłody i do ciasta ?Pozdrawiam . JerzyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-90026327214670292992023-09-03T14:55:26.864+02:002023-09-03T14:55:26.864+02:00Pyszny i zdrowy chlebekPyszny i zdrowy chlebekmedyczny detoxhttps://www.medycznydetox.pl/blog/objawy-chorej-watroby-u-alkoholika-czyli-jak-rozpoznac-alkoholowe-choroby-watrobyvnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-20218179461523330652023-05-03T12:21:51.182+02:002023-05-03T12:21:51.182+02:00Dziękuję :)Dziękuję :)MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-10485062760660801512023-05-02T07:59:41.810+02:002023-05-02T07:59:41.810+02:00To jest normalne, zawsze mąka razowa wymaga więcej...To jest normalne, zawsze mąka razowa wymaga więcej wodyMarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-91955485891860187952023-05-02T07:52:20.294+02:002023-05-02T07:52:20.294+02:00Dwie przyczyny przychodzą mi do głowy, tak na szyb...Dwie przyczyny przychodzą mi do głowy, tak na szybko. Za dużo wody został dodane, albo termostat w piekarniku zaniża temperaturę - to warto sprawdzićMarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-21677572822283628592023-04-20T22:54:39.734+02:002023-04-20T22:54:39.734+02:00Wspaniały chlebek i świetny kucharz :-)Wspaniały chlebek i świetny kucharz :-)Marzynia Mamciahttps://www.blogger.com/profile/09468413075210409220noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-34862143463679736752023-04-18T02:44:54.321+02:002023-04-18T02:44:54.321+02:00Ponad godzinę w piekarniku i w środku surowyPonad godzinę w piekarniku i w środku surowyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-10255207394415210322022-12-24T11:41:09.496+01:002022-12-24T11:41:09.496+01:00Nie wiem jak wychodzi z 720, ale z 2000 co najmnie...Nie wiem jak wychodzi z 720, ale z 2000 co najmniej dwa razy tyle wody ile w przepisie.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-37732813438777892512022-12-14T10:36:17.876+01:002022-12-14T10:36:17.876+01:00Tak, wszystko trzeba podwoić. Też tak czasami robi...Tak, wszystko trzeba podwoić. Też tak czasami robię. Wszystko podwajam, w tym podmłodę, potem dzielę na dwa bochenki i je razem piekęMarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-65125903235154806612022-12-14T10:24:27.737+01:002022-12-14T10:24:27.737+01:00Dzien dobry Panie Marcinie :) ten chleb pieklam ju...Dzien dobry Panie Marcinie :) ten chleb pieklam juz parokrotnie i teraz chcialabym upiec 2 bochenki na raz, czy nalezy skladniki na podmlode tez podwoic? z gory dziekuje za odpowiedz :) <br />Pozdrawiam serdecznie WeronikaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-23777725358863887442022-08-27T17:52:08.437+02:002022-08-27T17:52:08.437+02:00Następnym razem na pewno się uda, trzymam za to kc...Następnym razem na pewno się uda, trzymam za to kciuki:)MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-44881212792157653172022-08-23T16:02:30.465+02:002022-08-23T16:02:30.465+02:00Dobrze się zapowiadał ale niestety mi się nie udał...Dobrze się zapowiadał ale niestety mi się nie udał :(<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-42011100975633198592022-08-23T13:55:43.350+02:002022-08-23T13:55:43.350+02:00U mnie ten sam problem, ciasto bardzo gęste :( dod...U mnie ten sam problem, ciasto bardzo gęste :( dodałam trzy razy więcej wody niż w przepisie, wtedy dopiero zaczęło "pracować". Zobaczymy jaki wyjdzie chleb :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-36051251844015561222022-06-06T11:17:13.279+02:002022-06-06T11:17:13.279+02:00Pięknie wyglądają. Na pewno spróbuję 😋Pięknie wyglądają. Na pewno spróbuję 😋Jczarna0202https://www.blogger.com/profile/00961646992771633841noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-40611746853354453072022-04-16T16:02:54.127+02:002022-04-16T16:02:54.127+02:00Witam ile mleka powinno byc?
Witam ile mleka powinno byc?<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/17255120150704638859noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-37458257472252646192022-01-16T16:35:09.759+01:002022-01-16T16:35:09.759+01:00Dziękuję Dziękuję Ewahttps://www.blogger.com/profile/07803367781591117052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-46939018545478123222022-01-16T12:44:19.968+01:002022-01-16T12:44:19.968+01:00Razem z wodąRazem z wodąMarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-35265298960855869682022-01-16T08:20:19.916+01:002022-01-16T08:20:19.916+01:00Dzień dobry
Czy ziarna dodajemy odsączone z wody ...Dzień dobry <br />Czy ziarna dodajemy odsączone z wody w której się moczyły?Ewahttps://www.blogger.com/profile/07803367781591117052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-56275102551518292072021-12-05T19:58:39.720+01:002021-12-05T19:58:39.720+01:00Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na wię...Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.Agata Borowskahttps://www.blogger.com/profile/01915836668382169875noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-90573775944065085612021-09-15T02:52:13.787+02:002021-09-15T02:52:13.787+02:00Można w lodówce, jak zwykły zakwas, można w kawałk...Można w lodówce, jak zwykły zakwas, można w kawałkach w zimnej wodzie. <br />Aktywujemy go dokarmiając 2-3 razy co 4 godziny.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-5703123143647272432021-08-01T16:52:24.352+02:002021-08-01T16:52:24.352+02:00Czy pasta madre przechowujemy w lodówce, czy w tem...Czy pasta madre przechowujemy w lodówce, czy w temperaturze pokojowej? Czy niewykorzystaną masę można jakoś uratować/dokarmiać jak tradycyjny zakwas i wykorzystać później? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/09921319053613030282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-646932042845043332021-04-16T07:20:29.585+02:002021-04-16T07:20:29.585+02:00Cieszę się, że przepis przypadł go gustu :)Cieszę się, że przepis przypadł go gustu :)MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.com