tag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post136146936957141652..comments2023-11-30T17:49:33.165+01:00Comments on Grahamka, weka i kajzerka...: Chleb graham na zakwasie pszennymMarcinHhttp://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-65782161948036672472020-12-01T11:30:47.337+01:002020-12-01T11:30:47.337+01:00Cieszę się, że chleb się udał, iż smakuje :)Cieszę się, że chleb się udał, iż smakuje :)MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-67476899967229288682020-12-01T11:13:56.380+01:002020-12-01T11:13:56.380+01:00Upiekłem dzisiaj chleb z tego przepisu rewelacja z...Upiekłem dzisiaj chleb z tego przepisu rewelacja zrobiłem małą modyfikację dodałem odrobinę mioduAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02611760309550250299noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-25736382653202975312020-09-06T10:22:33.708+02:002020-09-06T10:22:33.708+02:00Można, ale trzeba odpowiednio zmodyfikować czas pi...Można, ale trzeba odpowiednio zmodyfikować czas pieczenia. Ponadto na czas rozgrzewania się piekarnika warto przykryć chleb, np.folią aluminiową, aby góra zbytnio się nie wysuszyła.<br />Przykład przepisu z chlebem w nagrzewającym się piekarniku masz <a href="http://grahamka.blogspot.com/2014/05/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami-i.html" rel="nofollow">tu</a>.MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-3986710014516311712020-07-27T15:47:02.693+02:002020-07-27T15:47:02.693+02:00Witam
Pytanie:czy można nagrzewać piekarnik nie w...Witam<br /><br />Pytanie:czy można nagrzewać piekarnik nie wyciągając chleba, który w nim wyrastał?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/05150377118704346639noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-42328030053139207512020-02-11T12:59:49.139+01:002020-02-11T12:59:49.139+01:00Witaj.
Jakiej wielkości są foremki o których wspom...Witaj.<br />Jakiej wielkości są foremki o których wspominasz w przepisie?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-247379979579157632018-08-14T14:27:17.547+02:002018-08-14T14:27:17.547+02:00Robiłam ostatnio chleb grahamowy i mi nie wyszedł ...Robiłam ostatnio chleb grahamowy i mi nie wyszedł ;/ Może dałam za mało drożdży ? Uwielbiam chleb grahamowy i na pewno zrobię do niego kolejne podejście. Może w końcu mi się uda :Ddanutahttp://daktylownia.pl/2018/07/26/chleb-zawsze-i-wszedzie/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-4818806824188997302015-03-23T11:27:39.338+01:002015-03-23T11:27:39.338+01:00Trzymam kciuki za udany wypiek :)Trzymam kciuki za udany wypiek :)MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-34148824091773089442015-03-23T11:16:35.142+01:002015-03-23T11:16:35.142+01:00to już wyższa szkoła jazdy :) spróbuję z zakwasem ...to już wyższa szkoła jazdy :) spróbuję z zakwasem żytnim, później spróbuję zrobić zakwas pszenny. Dziękuję za szybką i cenną odpowiedź!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-20399528027011888492015-03-22T11:53:43.262+01:002015-03-22T11:53:43.262+01:00Oczywiście, że mozna zastapić. Chleb jednak będzie...Oczywiście, że mozna zastapić. Chleb jednak będzie miał troche inny smak, bardziej wytrawny, dodatkowo będzie trochę bardziej kwaśny.<br />Z drugiej strony, jesli masz zakwas żytnik, bardzo szybko i łatwo mozesz przy jego pomocy zrobić zakwas pszenny:<br /><b>Składniki:</b><br />- 2 czubate łyżki zakwasu żytniego, który był dokarmiony co najmniej 12 godzin wcześniej<br />- 50g wody<br />- 50g razowej mąki mąki pszennej razowej (w ostateczności może być pszenna chlebowa, ale wtedy zakwas będzie słabszy)<br /><br />Składniki dokładnie wymieszaj - najpierw mieszasz zakwas z wodą, a później dodaj świeżą mąkę.<br />Mieszankę zostaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej – zakwas zacznie pracować i na jego powierzchni pojawią się liczne bąbelki.<br />Dokładamy koleją porcję mąki i wody (po 50g), wymieszaj i zostaw znowu na 12 godzin w temperaturze pokojowej.<br /><br />I tak otrzymasz zakwas przenny gotowy do użycia. MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-59032364719761683592015-03-22T11:35:38.217+01:002015-03-22T11:35:38.217+01:00Witam, jestem początkująca w sprawie wypieków chle...Witam, jestem początkująca w sprawie wypieków chleba tym bardziej na zakwasie ^^ stąd moje pytanie: czy zakwas pszenny można zastąpić zakwasem żytnim? Czy będzie to już całkiem coś innego? Chlebek na zdjęciach wygląda przepięknie i jedyna przeszkoda to brak zakwasu pszennego :(Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-13393956142252187422014-01-12T11:15:35.552+01:002014-01-12T11:15:35.552+01:00Na pewno najtańszą. Właściciwe to nie widziałem ma...Na pewno najtańszą. Właściciwe to nie widziałem maki graham w normalnym sklepie, za wyjątkiem regałów z ekologicznymi produktami w supersamach, ale z racji tej ekologiczności w była znacznie droższa niż we młynie.MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-57066616726889514792014-01-11T14:10:14.379+01:002014-01-11T14:10:14.379+01:00Chleb graham będzie kolejnym do przetestowania, ja...Chleb graham będzie kolejnym do przetestowania, jak już opanuję żytnie ;) Tylko pewnie warto znaleźć młyn w mojej okolicy - przypuszczam, że najlepszą mąkę można dostać właśnie w młyniekuchniapelnabajekhttp://kuchniapelnabajek.pl/ziarno-zdrowia/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-10618827412250856812014-01-03T17:35:05.582+01:002014-01-03T17:35:05.582+01:00Wygląda pięknie :) Chętnie wypróbuje przepis :) po...Wygląda pięknie :) Chętnie wypróbuje przepis :) pozdrawiam serdecznie M.Małgosia i Piotrhttps://www.blogger.com/profile/16789689193183355348noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-74839422848792978702013-12-23T22:07:41.527+01:002013-12-23T22:07:41.527+01:00Młyn w Pruszczu. Możesz nie tylko make dostać, ale...Młyn w Pruszczu. Możesz nie tylko make dostać, ale bardzo duzo różnych ziół i przypraw.MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-84682675041871660592013-12-23T21:05:05.126+01:002013-12-23T21:05:05.126+01:00Mówisz o młynie w Oliwie? Czy gdzie? Bo wiesz, ogó...Mówisz o młynie w Oliwie? Czy gdzie? Bo wiesz, ogólnie to mąkę kupuję w sklepie, a chleb piekę bardzo rzadko. Kiedyś częsciej , ale czasu mi brakuje.<br />PozdrowieniaMajanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-38072685573923137572013-12-23T19:32:59.099+01:002013-12-23T19:32:59.099+01:00No to musisz sie brać do roboty :) Na szczęście ma...No to musisz sie brać do roboty :) Na szczęście mamy blisko do młyna, gdzie mąki graham wbród....tylko kupować i piec.MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6121497668872320938.post-73993663047179163632013-12-23T19:15:51.537+01:002013-12-23T19:15:51.537+01:00Ładny chlebek. Grahamkowy to moje marzenie :)
Poz...Ładny chlebek. Grahamkowy to moje marzenie :) <br />Pozdrawiam :)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.com