07 października 2013

Szarlotka z kruszonką i bezą

Print Friendly and PDF
Szarlotka z kruszonką i bezą

Klasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny się zapadł, Pumpkin Bread zamienił się w zakalec, a pliuszki zanadto się przypiekły. A że przyjaciele obdarowali wielką torbą jabłek (część poszła na marmoladę z dyni i jabłek), wybór padł na klasykę z jabłuszkami. I ciasto się udało. Było pysznie i słodko.


Składniki:
  • 680 g mąki pszennej typ 450
  • 260 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • cukier puder do posypania

Nadzienie jabłkowe:
  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy w cukrze
  • 100 g rodzynek
  • 140 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:
  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 Przygotowanie:

  1. Rodzynki wcześniej zalej wrzątkiem, po namoczeniu odsącz je. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z cukrem, cynamonem i zasmaż na na złoty kolor. Dodaj makę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Dodaj skórkę pomarańczy w cukrze i rodzynki. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na durszlak, aby odsączyc sok, o ile ten nie wyparował w trakcie przesmażania jabłek. 
  2. Składniki na ciasto wymieszaj na stolnicy (masło warto rozdrobnić nożem) i dobrze zagnieć, aż do równomiernego połączenia się składników. Czwartą część ciasta schowaj do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Na ciasto wyłóż jabłka i równomiernie je rozprowadź.
  3. Przygotuj bezę: ubij pianę z białek. Po jej ubiciu zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj cukier kontynuując miksowanie. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj i rozprowadź równomiernie po jabłkach.
  4. Wyjmij z zamrażarki schowane tam ciasto, i na tarce o grubych oczkach zetrzyj je na bezę.
  5. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Szarlotka z kruszonką i bezą
Szarlotka z kruszonką i bezą.
Szarlotka z kruszonką i bezą
Szarlotka z kruszonką i bezą.
Szarlotka z kruszonką i bezą
Szarlotka z kruszonką i bezą.

Jabłko z cynamonem
inspirował blog Myszka piecze.

5 komentarzy:

  1. Wspaniała. Uwielbiam szarlotki. Ta wyglada wzorcowo.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najczęściej piekę szarlotki i serniki , ta Twoja to naprawdę KLASYK pięknie wykonany i receptura warta zanotowania , jeśli masz problemy z pieczywem i lub zakwasem - służę pomocą adam@chlebnazdrowie.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam,wyszła elegancko ale następnym razem dam mniej cukru bo strasznie słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety mi nie wyszla.. ciasto od spodu nie chcialo sie upiec mimo zwiekszonego czasu pieczenia. Gore sprobowalam, rzeczywiscie jest bardzo slodkie, wiec dla kolejnych chetnych rada, aby dodali zdecydowanie mniej cukru. Szkoda tylko, ze zmarnowalam tyle czasu na zrobienie jej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie masz co się przejmować, drugim razem na pewno się uda :)
      Mi też nie wszystkie wypieki się udają, a raz nawet się zdażyło, że po upieczeniu chleb był niejadalny

      Usuń