Przepis na bardzo łatwy i szybki do wykonania chleb żytni - w sam raz dla początkujących, lub dla tych, którzy chcą świeżym chlebem uraczyć gości wkrótce pukających do drzwi. Wystarczy trochę mąki żytniej, wody i drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb.
Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie bardziej niż obecność dżemów i marmolad. Ale to tylko moje zdanie...
Składniki (na jeden bochenek a 26 cm):
- 450 g mąki żytniej chlebowej
- 300 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki miodu
- 8 g soli
- łyżka oliwy
- 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania
Przygotowanie chleba:
- W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę.
- W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksując mieszaj około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta.
- Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości.
- Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. I znów odstaw na około godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
- Nagrzej piekarnik do 220 °C wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw foremkę z ciastem do piekarnika. Piecz około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu; w przeciwnym razie należy go dopiec kilka minut.
- Po wyjęciu z piekarnika spryskaj chleb wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z bliska. |
Chleb żytni, łatwy i szybki, z perspektywy. |
Chleb żytni, łatwy i szybki, z kromkami. |
Chleb żytni, łatwy i szybki - kromki czekają. |
inspirował blog Smakowity Chleb.
Piękny bochenek :)
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
OdpowiedzUsuńCudowne ma dziury!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Cudne ma wnętrze.
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam
Rośnie pierwszą godzinę, ale miksować ciasta się nie dało - było tak lepkie, że oblepiło mieszadła. Czy to może być wina tego, że zamieniłam (korzystając z przelicznika) drożdże świeże na suche? W każdym razie mam nadzieję, że jednak chleb wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńJak to z żytnim, zwłaszcza kiedy jest luźne. Na siłę wyrabiać nie ma co, a mikser służy właściwie tylko do dokładnego wymieszania składników. Równie dobrze można wymieszać kopyścią :)
UsuńW każdym razie trzymam kciuki za udany wypiek
Wyszedł przepyszny, podejrzewam, że jeszcze wiele "wspólnych" wypieków przed nami, będę chętnie zaglądała na Pana stronę. Pozdrawiam!
UsuńBardzo dobra, idealna wręcz struktura. W smaku zapewne pyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię :)
UsuńW smaku rzeczywiście pyszny - no ale chyba jak każdy własnoręcznie zrobiony chleb :)
Pozdrawiam serdecznie
Żytni bez zakwasu pierwszy raz widzę Grażyna
OdpowiedzUsuń.
A dlaczego żytni MUSI być na zakwasie? Rolą zakwasu jest spulchnienie chleba, i nadanie mu specyficznego smaku. Drozdże piekarskie tak samo spulchniają chleb. Najważniejsza róznica jest w smaku. Resumując - nic nie stoi na przeszkodzie, aby chleb zytni zrobić na drozdżach :)
UsuńWszystkie składniki odmierzałem wagą kuchenną, mąka żytnia razowa 2000 Melwit do wypieku chleba. Nie przesiałem bo zostałaby 1/3 tej mąki. Dodałem wody z drożdżami i miodem oraz olej i zacząłem mieszać... no i ani mikserem ani blenderem się nie dało, wymieszałem ręką ale ciasto gęste, jeden duży glut. Wystawiłem do urośnięcia na kaloryfer i nie urosło wcale. Przełożyłem do blaszki, nie urosło. Poszło do piekarnika, wyszła cegła na budowę domu... co poszło nie tak?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest mąka żytnia chlebowa, a nie mąka żytnia razowa. Oczywiście mozna ten chleb z mąką razową zrobić, ale trzeba wtedy więcej wody uzyć, bo mąka razowa (typ 2000) chłonie jej więcej, niż mąka chlebowa (typ 720).
UsuńPozdrawiam
M.
Upiekłam sobie na jutro do pracy. Wyszedł tak dobry, że muszę upiec jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńRóżnice jakie zastosowałem:
-bez tłuszczu
-bez soli na wierzchu
-drożdże instant.
Przepis na stałe zagości w moim piekarniku. Dzięki!
Cieszę się, że chlebek przypadł do gustu :)
UsuńJa też często modyfikuję przepisy, nie zawsze trzymam się sztywno składników.
Pozdrawiam
Marcin