27 października 2012

Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej

Print Friendly and PDF
Zaczyn:
  • 30 g zakwasu pszennego lub żytniego
  • 160 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
  • 110 g letniej wody
Zakwas rozpuść w wodzie, zagnieć z mąką na miękkie ciasto. Lekko przykryj, odstaw w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 12-14 godzin. Zaczyn powinien przyrosnąć dwukrotnie, a potem lekko opaść.

Ciasto:
  • 300 g przygotowanego zaczynu
  • 350 g mąki pszennej o dużej zawartości białka
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 160-180 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  1. Zagnieć ciasto, wyrabiaj około 5 minut, daj mu odpocząć 10 minut i jeszcze raz krótko wyrabiaj.
  2. Przykryj i odstaw na około 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  3. Po godzinie wyrastania przerwij proces wyrastania, wyjmując ciasto na blat, rozciągnij, załóż boki ciasta na siebie, włóż z powrotem do miski. Ciasto powinno zmienić swoją konsystencje i lekko wyrosnąć.
  4. Ponownie wyjmij, rozciągnij na blacie, podziel na 8 kawałków. Przykryj ściereczką, pozostawi na  blacie na 30 minut.
  5. Z każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. 
  6. Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami.
  7. Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut).
przepis zaczerpnięty z książki "Domowa Piekarnia" - Małgorzata Zielińska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz