Pierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity. W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón.
Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące dni. A że wiosna idzie i będzie coraz, coraz cieplej - zachęcam do spróbowania tego oryginalnego, meksykańskiego smakołyku :)
¡Que aproveche!
Składniki :
- 180 g mąki pszennej 550
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub innego wg gustu)
- 4 żółtka
- 6 białek
- 300 g mleka pasteryzowanego
- 500 g mleka zagęszczonego słodkiego
- 340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru)
- 400 g śmietanki 30% do ubijania
- owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji
- odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki
Przygotowanie:
- Z białek ubij pianę na sztywno.
- W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
- Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych.
- W czasie, gdy ciasto stygnie, dokładnie wymieszaj w misce mleko zagęszczone, mleko pasteryzowane i śmietanę kremową.
- Kiedy ciasto już wystarczająco ostygnie, nakłuj od góry kilkakrotnie ostrym nożem, ale staraj się nie dotknąć nożem dna foremki. Nie wyjmuj ciasta z foremki.
- Zalej ciasto mieszaniną mleka i śmietany. Nie przejmuj się, że początkowo ciasta nie będzie widać. Odstaw do lodówki do całkowitego wchłoniecia mleka przez ciasto, najlepiej na całą noc.
- Ubij na sztywno śmietankę 30% i pokryj nią górę ciasta, a następnie udekoruj czekoladą, owocami, orzechami - czym chcesz i jak chcesz.
- Ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj na talerzyku, podlewając zbierającym się na dnie foremki mlekiem. Ciasto po prostu musi nim ociekać, tak bardzo, że na talerzyku, na którym je podajemy, zbiera się mleko.
| Upieczone ciasto. Pkt 5. |
| Ciasto zalane trzema mlekami. Pkt 6. |
| Ciasto po wchłonięciu mleka. |
| Udekorowane czekoladą i brzoskwinkami ciasto. Pkt 7. |
| Pastel de 3 leches - ociekający mlekiem. |
| Pastel de 3 leches |
| Pastel de 3 leches |
Bardzo ciekawie wygląda to ciasto. Takie puszyste i delikatne.
OdpowiedzUsuńŁadne przy tym:)
Pozdrawiam.
Nie tylko bardzo ciekawie wygląda, ale też bardzo 'ciekawie' smakuje. Nigdy wcześniej nie robiłem, ani nie jadłem tak bardzo nasączonego ciasta, że aż z niego kapie. W każdym razie w domu od razu wydano mi rozkaz powtórzenia go, w pracy z kolei obrazili się że nie dla każdego repeta została :)
UsuńCzekam tylko lata, kiedy nie bedę musiał owoców puszkowców stosować, ale poziomeczki, jagódki, truskaweczki,...
Co prawda ciasto się robi długo (całe mleko musi wsiąknąć, a to trwa), ale jest bardzo, bardzo łatwe do wykonania. Polecam spróbowania... :)
Potwierdzam! jest pyszne i jestem jedną z tych, dla kórych 'repeta' nie wystarczyła :) Pozdrawiam Marcin DA
Usuń