25 września 2013

Czy chleb z prosa to chleb prosiany?

Print Friendly and PDF
Czy chleb z prosa to chleb prosiany?

Chleb z pszenicy to „pszenny", z jęczmienia to „jęczmienny", z żyta - „żytni", zaś z dodatkiem mąki z gryki nazywamy „gryczanym". Czy zatem chleb z prosem będziemy nazywać „prosianym"? :) Bo „chleb prosowy" brzmi sztucznie. Może jednak po prostu nazywajmy go „chlebem z prosa" lub jaglanym", kwestię nazewnictwa zostawmy filologom lub życiu, a sami zajmijmy się pieczeniem chleba. 

Przepis bazuje na prostej recepturze chleba z dodatkiem jęczmienia, ale z braku owego dałem mąkę z prosa razową. Proso nadałą chlebowi chrakterystyczny smak i lekko rudawy kolor. Słód uzupełnił smak i zapach chleba, zaś całość dopełniła czarnuszka (w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie dla ludzi przyprawy wschodnie). Chlebek był pieczony w foremkach, aczkolwiek jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.



Składniki (na 2 foremki a 23 cm):
  • 320 g przesianej mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki razowej z prosa (jaglana)
  • 300 g wody
  • 20 g drożdży świeżych
  • 20 g oliwy
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 10 g słodu przenicznego
  • 15 g czarnuszk


Przygotowanie chleba:
  1. W miseczce rozetrzyj drożdze z cukrem, dodaj 50 g wody i 2-3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilkanaście minut.
  2. W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól.
  3. Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut.
  4. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia się czarnuszki w cieście. Jeśli będzie trzeba, podsypuj ciasto mąką, gdyż ciasto jest stosunkowo luźne. 
  5. Uformuj z ciasta kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, lub do dwukrotnego zwiększenia się jego objętości.
  6. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel je na dwie równe części. Każdy kawałek rozciągnij nadając mu formę prostokąta prostokąta o długości równej długości foremki. Zroluj ciasto i włóż do foremki odwracając tak, aby złączenie było na dole. Ciasto powinno wypełniać foremkę mniej wiecej w 1/3 wysokości - nie więcej niż w połowie. Jako że żywam foremki silikonowe, przed włożeniem do nich ciasta nie muszę ich ani natłuszczać, ani wykładać papierem do pieczenia.
  7. Odstaw ciasto pod przykryciem do ponownego wyrastania na około godzinę. Bardzo dobrze wyrasta w zamkniętym piekarniku, do którego została włożona miska z wrzącą wodą; nie trzeba wtedy ciasta przykrywać.
  8. Do piekarnika wstaw miseczkę żaroodporną z wodą, aby piekarnik był dobrze naparowany. Rozgrzej piekarnik  do temperatury 230 °C (jeśli ciasto wyrastało w piekarniku, oczywiście przed włączeniem piekarnika wyjmij je). Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstaw do niego foremki z ciastem, zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz około 45 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia możesz przykryć chleb folią aluminiową, aby zanadto się nie spiekł.
  9. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Chleb w całej okazałości.
Chleb w całej okazałości.
Chleb z prosem i czarnuszką.
Chleb z prosem i czarnuszką.
Chleb z prosem i czarnuszką.
Chleb z prosem i czarnuszką.
Chleb z prosem i czarnuszką.
Chleb z prosem i czarnuszką.
Ot kromki chleba z prosem i czarnuszką.
Ot kromki chleba z prosem i czarnuszką.
Ot kromka chleba z prosem i czarnuszką.
Ot kromka chleba z prosem i czarnuszką.
inspirował blog Asopaipas.

6 komentarzy:

  1. Proso to dawniej jagła, dlatego kasza z prosa to kasza jaglana, a mąka z prosa, to mąka jaglana, tak więc chlebek jest jaglany ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że jaglany :)
      To była tylko taka żartobliwa zabawa słowna ;)

      Usuń
  2. :-) Fajny chlebek .
    Proso kiedyś kupowałam jak miałam papużki faliste, dawno to było temu, zanim jeszcze w ogóle myślałam o gotowaniu ;-). Internetu chyba jeszcze wtedy nie było haha:D.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, a teraz dzięki Internetowi możemy łatwiej znaleźć. Wiesz, że właśnie Internet mi powiedział, że tuż pod nosem mamy (w Pruszczu) młyn, a w nim świeżutkie, dopiero co zmielone mąki pszenne, żytnie chlebowe, razowe i graham, no i własnie maki z prosa, jęczmienia, owsa. Nawet takie ciekawostki, jak maka z amarantusa, cieciorki i soczewicy. Nic tylko eksperymentować :)

      Usuń
  3. Hihi prosiana, fajna gra słów :) A chlebek prezentuje się pięknie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja, inna niż wszystkie

    OdpowiedzUsuń