22 sierpnia 2014

Polskie bułki maślane A.D.1959

Print Friendly and PDF
Polskie bułki maślane A.D. 1959

Kolejny przepis ze zbiorów tradycyjnego polskiego piekarnictwa A.D.1959. Na uwagę zasługuje fakt, że receptura nie zawiera masła, tylko margarynę. Sądzę, że w tamtych czasach robiono to z powodów „oszczędnościowych”. Poniżej znajduje się oryginalna receptura, w której zamiast margaryny użyłem masła, zaś na dolewkę w całości zastosowałem mleko.




Z zaproponowanej ilości składników upiekłem 10 bułek o masie ok 100 g, ale równie dobrze można zrobić 20 mniejszych bułeczek po 50 g, lub 5 superdużych buł a 200 g. Jeśli chcesz zrobić superbuły, możesz dodać jeszcze odrobinę mleka.
Bułki wyszły wspaniale. Mięciutkie, puszyste i delikatnie słodkie. I na dodatek z glancem nie mającego sobie równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne.
Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi jabłuszkami...ale o tym będzie innym razem.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#20).


Składniki (na 10 bułek):
  • 440 g mąki pszennej chlebowej
  • 110 g mąki pszennej 550
  • 8 g soli
  • 17 g świeżych drożdży
  • 82 g cukru
  • 40 g margaryny (masła)
  • 300 g mleka
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie bułek:
  1. Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka (50 g) rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu margarynę (lub masło) i odstaw ją, aby przestygła.
  2. Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj margarynę i wyrabiaj ciasto około 10 minut.
  3. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości mniej więcej dwukrotnie.
  4. Wyłóż ciasto na blat roboczy. Delikatnie zagnieć i podziel na 10 równych części. Z każdej z nich uformuj okragłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonej mąką lub po prostu wysmarowanej tłuszczem. Zachowaj odpowiednie odstepy, aby bułki mogły wyrastać, ponadto powiększą się też podczas wypiekania. Odstaw bułki do końcowego wyrastania na ok. 20 - 30 minut w temperaturze 28-30 °C. Doskonale się sprawdza zamknięty piekarnik z włączonym światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.
  5. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki i piecz je około 18 minut.
  6. Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia na kratce.
Bułki maślane stygną.
Bułki maślane stygną.
Bułki maślane stygną.
Bułki maślane stygną.
Bułki maślane.
Bułki maślane.
Bułka maślana na talerzyku.
Bułka maślana na talerzyku.
inspirowało Zarządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 11 maja 1959 r.

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Zapraszam do ich zrobienia, bo nie tylko ładne są, ale i smaczne

      Usuń
  2. Można jedna na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszniaste :) Nie ma to jak ciepła bułeczka na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Wystarczy ją posmarować odrobiną miękkiego masełka i ... niebo w gębie :)

      Usuń
  4. STUPENDI!!!!
    grazie, thank you very much!!!!
    love
    Sandra
    we are on pinterest .... http://www.pinterest.com/zalapis/panissimo-20/

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Upiełam wczoraj te bułeczki po raz czwarty- no , po prostu coś pysznego. Bułeczki rzeczywiście są mięciutkie, skóreczka cieniutka- takie jak za dawnych czasów. Dziękuję bardzo za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam sie, bulki sa rewelacyjne. Mozesz bazujac na nich zrobic bulki z dodatkiem slodkich owocow, np. rodzynki, zurawina, albo cos kandyzowanego.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...