12 sierpnia 2014

Szkockie Petticoat Tails pachnące kminkiem

Print Friendly and PDF
Szkockie Petticoat Tails

Prezentując kiedyś przepis na proste szkockie shortbready wspomniałem, że zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego okrągłego placka dzielonego na trójkąty, małych okrągłych ciastek i dużych prostokątów ciętych na paluszki. Ten duży okrągły placek dzielony na trójkąty nosi nazwę Petticoat Tails. Nazwa ta pochodzi od podobieństwa kaształtu ciasta do elżbietańskiej kiecki Petticoat Skirt, chociaż obfitują opowieści o pochodzeniu nazwy od francuskiego petits cotés, spiczastych biskwitów jedzonych przy winie, lub od petites gastelles, starofrancuskiej nazwy małych ciasteczek.
Petticoat Tails są wałkowane znacznie cieniej niż klasyczne shortbready o kształcie plauszków. Ciasto ma grubość około 4 - 5 mm, przez to ma znacznie delikatniejszy wygląd. Odrobina mleka sprawia, że ciast po upieczeniu jest bardziej kruche. Ale najbardziej zaskakujący jest ... kminek. Tylko trzeba go dać odpowiednią ilość, nie za dużo. Tyle, aby kminek nie przeważał, był tylko delikatnie wyczuwalny...
P.S. Do wypieku użyłem spodu od tortownicy o średnicy 23 cm. Można użyć spodu trochę mniejszego, najwyżej Petticoat Tails będą ciut grubsze. Oczywiście, jak z każdymi shortbreadami, przygotowanie jest szybkie i łatwe, a ilość potrzebnych składników minimalna.


Składniki:
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 115 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kminku


Przygotowanie:
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej cukier puder, i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto ręką, aż do połączenia się składników. Dodaj kminek, następnie dwie łyżki mleka i zagnieć dość miękkie ciasto.
  3. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W czasie gdy się nagrzewa, przełóż ciasto na natłuszczony i oprószony mąką spód tortownicy. Rozwałkuj je na grubość około 4 - 5 mm.
  4. Szklanką o średnicy 5 - 6 cm zrób okrągłe nacięcie na środku ciasta. Zewnętrzny pierścień podziel na osiem części - nożem zrób nacięcia, ale nie poruszaj kawałków ciasta. Nacięcia warto poprawić, na przykład tępą krawędzią noża. Możesz dla dekoracji poprawić rant ciasta delikatnie przyszczypując go palcami wokół całego obwodu. Jeśli chcesz, możesz też ponakłuwać ciasto widelcem.
  5. Wstaw blachę z ciastem do nagrzanego piekarnika, piecz około 30 minut, aż ciasto uzyska złotobrązowy kolor.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, ale nie zdejmu z blachy dopóty, dopóki nie ostygnie. Po ostygnięciu oprósz je cukrem pudrem i możesz podawać do stołu.
Rozwałkowane i ponacinane ciasto. Widać nasiona kminku.
Rozwałkowane i ponacinane ciasto. Widać nasiona kminku.
Petticoat Tails tuż po upieczeniu.
Petticoat Tails tuż po upieczeniu.
Petticoat Tails tuż po oprószeniu cukrem pudrem.
Petticoat Tails tuż po oprószeniu cukrem pudrem.
Petticoat Tails z góry.
Petticoat Tails z góry.
Petticoat Tails z bliska.
Petticoat Tails z bliska.
Jakiś łasuch już tu był.
Jakiś łasuch już tu był.
Jakiś łasuch już tu był.
Jakiś łasuch już tu był.
Z dziećmi i dla dzieci 2014
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kminek, ale niestety jestem odosobniona w tym lubieniu ;-) A przepis wydaje mi się świetny i mnie kompletnie nieznany.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, jak to jest z tą kroplą - drąży skałę. więc spróbuj tak samo z kminkiem.
      I na początek shortbread z kminkiem zaserwuj.. :D

      Usuń
  2. Z kminkiem musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szczerze mówia, kminek w wypiekach kojarzył mi sie zawsze z chlebem, bułkami, albo paluszkami z solą lub kminkiem, ale na słodko nie. Jak sie okazało, wyszła bardzo fajna komninajcja słodkiego shortbreada i kminku

      Usuń
  3. Uwielbiam wszelkie shortbready!
    I bardzo podoba mi sie pomysl z kminkiem!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W shortbreadach najbardziej mi sie podoba to, ze tak szybko sie je robi i nie mają prawa 'nie wyjść' :)

      Usuń