Być w Szkocji i nie zjeść tradycyjnych szkockich ciasteczek Shortbread? To jest niemożliwe. Kruche i o charakterystycznym maślanym smaku shortbread pochodzą ze Szkocji i są jej wizytówką, aczkolwiek są popularne na całych Wyspach Brytyjskich - w roku 2006 shortbread zostały wybrane na wizytówkę Wielkiej Brytanii w Café Europe podczas austriackiej prezydencji Unii Europejskiej.
Zazwyczaj wypieka się je w trzech kształtach: dużego, okrągłego placka dzielonego na trójkąty po wyjęciu z pieca; małych, okrągłych ciastek; i dużych prostokątów, ciętych na paluszki. Ciastka często bywają nakłuwane we wzory widelcem lub specjalnym narzędziem, i posypywane cukrem po upieczeniu. W wersji tradycyjnej ciasteczka shortbread składają się z jednej części cukru, dwóch części masła i trzech części mąki owsianej. Współcześnie używa się zwykle mąki pszennej.
Poniższy przepis jest jednym z najprostszych. Zawiera tylko cztery składniki, które zazwyczaj zawsze są w domu, a wypiek nie ma szansy się nie udać. W sam raz, gdy odwiedzą Cię niespodziewani znajomi i chcesz coś podać do filiżanki kawy lub herbaty.
Składniki:
- 350 g mąki pszennej typu 450
- 120 g cukru pudru
- 230 g miękiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Przesiej do miski mąkę, dodaj cukier puder i sól. Dokładnie wymieszaj składniki.
- Dodaj rozdrobnione na kawałki masło. Wyrób ciasto rękoma, aż do połączenia się składników.
- Przełóż ciasto na natłuszczoną blachę. Rozwałkuj je na grubość około 1 - 1,5 cm. Świetnie się nadają do rozwałkowywania dwie listewki odpowiedniej grubości. Kładę je na blasze w odległości nie większej niż długość wałka, pomiędzy nimi kładę ciasto, i idealnie je wtedy rozwałkowuję. Jeśli chcesz, możesz ponakłuwać delikatnie ciasto widelcem, w celu dekoracji.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 150 °C. Wstaw blachę z ciastem do piekarnika, piecz około 45 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto i od razu pokrój je na paluszki okrągłym nożem do pizzy. Paluszki powinny mieć szerokość około 1,5 cm i długość około 10 cm. Po wystygnięciu możesz delikatnie posypać je cukrem pudrem.
Ciasto, blacha, wałek i dwie listewki. Pkt 3. |
Idealnie rozwałkowane ciasto. |
Po upieczeniu kroimy nożem do pizzy. Pkt 5. |
Shortbread z bliska. |
Kompozycja shortbreadowa. |
Aaaaaa... Poprosze! Nawet dzisiaj z zazdroscia zagladalam do koszyka jakiemus nieznajomemu 'zakupnikowi' w lokalnym supermarkecie, bo mial opakowanie, a ja zapomnialam kupic... Moze zrobie???
OdpowiedzUsuń:)
Milo, ze jestes w akcji!
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Zrób, zrób. W wykonaniu są proste jak...drut ;)
UsuńNiestety nie smakują jak tradycyjne ciasteczka szkockie. A to za sprawą pszennej mąki. Powinno się dodać mąkę ryżową, kukurydzianą, czy owsianą, a nie jedynie pszenną. Ciasteczka może i dobre, ale smakują jak tradycyjny spód polskiego mazurka.
OdpowiedzUsuńTo jaką najlepiej użyć mąkę?
UsuńTen przepis pochodzi z książki Simply Scottish Cakes & Bakes, i zawiera tylko i wyłącznie mąkę pszenną. Im mąka bielsza (niższy typ), tym ciasteczka delikatniejsze. Żadne inne mąki w tym przepisie nie są dodawane. To jest podstawowy przepis na shortbredy, więc ma tylko 4 składniki - maka, masło cukier puder i sól.
UsuńNaprawdę pyszne! Używam zawsze tylko tego przepisu i myślę o tych wszystkich, którzy kupują te ciastka za krocie, zamiast zrobić ich sporą ilość samemu w domu w 15 minut. I w jakiej cenie!
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam :) Łatwe do zrobienia i pyszne.
Usuń