07 listopada 2013

Chleb żytni, łatwy i szybki

Print Friendly and PDF
Chleb żytni, łatwy i szybki.

Przepis na bardzo łatwy i szybki do wykonania chleb żytni - w sam raz dla początkujących, lub dla tych, którzy chcą świeżym chlebem uraczyć gości wkrótce pukających do drzwi. Wystarczy trochę mąki żytniej, wody i drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb. 
Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie bardziej niż obecność dżemów i marmolad. Ale to tylko moje zdanie...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.


Składniki (na jeden bochenek a 26 cm):
  • 450 g mąki żytniej chlebowej
  • 300 g letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu
  • 8 g soli
  • łyżka oliwy
  • 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania

 Przygotowanie chleba:

  1. W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę.
  2. W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksując mieszaj około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta.
  3. Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości.
  4. Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. I znów odstaw na około godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
  5. Nagrzej piekarnik do 220 °C wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw foremkę z ciastem do piekarnika. Piecz około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu; w przeciwnym razie należy go dopiec kilka minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika spryskaj chleb wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z bliska.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z bliska.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z perspektywy.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z perspektywy.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z kromkami.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z kromkami.
Chleb żytni, łatwy i szybki - kromki czekają.
Chleb żytni, łatwy i szybki - kromki czekają.

inspirował blog Smakowity Chleb.

22 komentarze:

  1. Świetnie wygląda! Cudne ma wnętrze.
    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Rośnie pierwszą godzinę, ale miksować ciasta się nie dało - było tak lepkie, że oblepiło mieszadła. Czy to może być wina tego, że zamieniłam (korzystając z przelicznika) drożdże świeże na suche? W każdym razie mam nadzieję, że jednak chleb wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak to z żytnim, zwłaszcza kiedy jest luźne. Na siłę wyrabiać nie ma co, a mikser służy właściwie tylko do dokładnego wymieszania składników. Równie dobrze można wymieszać kopyścią :)
      W każdym razie trzymam kciuki za udany wypiek

      Usuń
    2. Wyszedł przepyszny, podejrzewam, że jeszcze wiele "wspólnych" wypieków przed nami, będę chętnie zaglądała na Pana stronę. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo dobra, idealna wręcz struktura. W smaku zapewne pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię :)
      W smaku rzeczywiście pyszny - no ale chyba jak każdy własnoręcznie zrobiony chleb :)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  4. Żytni bez zakwasu pierwszy raz widzę Grażyna
    .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego żytni MUSI być na zakwasie? Rolą zakwasu jest spulchnienie chleba, i nadanie mu specyficznego smaku. Drozdże piekarskie tak samo spulchniają chleb. Najważniejsza róznica jest w smaku. Resumując - nic nie stoi na przeszkodzie, aby chleb zytni zrobić na drozdżach :)

      Usuń
  5. Wszystkie składniki odmierzałem wagą kuchenną, mąka żytnia razowa 2000 Melwit do wypieku chleba. Nie przesiałem bo zostałaby 1/3 tej mąki. Dodałem wody z drożdżami i miodem oraz olej i zacząłem mieszać... no i ani mikserem ani blenderem się nie dało, wymieszałem ręką ale ciasto gęste, jeden duży glut. Wystawiłem do urośnięcia na kaloryfer i nie urosło wcale. Przełożyłem do blaszki, nie urosło. Poszło do piekarnika, wyszła cegła na budowę domu... co poszło nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest mąka żytnia chlebowa, a nie mąka żytnia razowa. Oczywiście mozna ten chleb z mąką razową zrobić, ale trzeba wtedy więcej wody uzyć, bo mąka razowa (typ 2000) chłonie jej więcej, niż mąka chlebowa (typ 720).
      Pozdrawiam
      M.

      Usuń
    2. U mnie ten sam problem, ciasto bardzo gęste :( dodałam trzy razy więcej wody niż w przepisie, wtedy dopiero zaczęło "pracować". Zobaczymy jaki wyjdzie chleb :)

      Usuń
  6. Upiekłam sobie na jutro do pracy. Wyszedł tak dobry, że muszę upiec jeszcze raz.
    Różnice jakie zastosowałem:
    -bez tłuszczu
    -bez soli na wierzchu
    -drożdże instant.
    Przepis na stałe zagości w moim piekarniku. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że chlebek przypadł do gustu :)
      Ja też często modyfikuję przepisy, nie zawsze trzymam się sztywno składników.
      Pozdrawiam
      Marcin

      Usuń
  7. Dobrze się zapowiadał ale niestety mi się nie udał :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem na pewno się uda, trzymam za to kciuki:)

      Usuń
  8. Nie wiem jak wychodzi z 720, ale z 2000 co najmniej dwa razy tyle wody ile w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest normalne, zawsze mąka razowa wymaga więcej wody

      Usuń
  9. Ponad godzinę w piekarniku i w środku surowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie przyczyny przychodzą mi do głowy, tak na szybko. Za dużo wody został dodane, albo termostat w piekarniku zaniża temperaturę - to warto sprawdzić

      Usuń