Dobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne grahamki, postanowiłem spróbować, jak będą one smakowały po zamianie mąki na orkiszową. Dodałem również trochę mąki orkiszowej razowej, a zamiast cukru - miód. Dzięki temu otrzymałem bardziej miękki miękisz, nowy smak, oraz to, co tygrysy lubą najbardziej - pozytywną opinię domowników :)
Jako formę wybrałem postać sztangli - takie mikrobagietki ;). Częściej się na to mówi „paluch", spotkałem się też w innych rejonach Polski z nazwą „baton", ale dla mnie, chyba na zawsze, będą to po prostu sztangle. Sentymenty do młodości zobowiązują, a w końcu w czasach mojego dzieciństwa na podkarpaciu jadało się sztangle z solą, a nie jakieś paluchy czy batony...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Zaczyn:
- 100 g zakwasu pszennego razowego
- 150 g mąki pszennej graham
- 12 g świeżych drożdży
- 20 g miodu lipowego
- 150 g letniej wody
12 godzin przed rozpoczęciem pracy nakarm zakwas. Rozetrzyj
drożdże z miodem. W dużej misce wymieszaj mąkę graham z zakwasem i wodą, a
następnie dodaj roztarte drożdże. Wymieszaj i odstaw do
przefermentowania pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu, dzięki czemu zaczyn ładnie urośnie.
Składniki (na 4 sztangle):
- 320 g zaczynu
- 250 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 10 g soli
- 15 g oliwy
- 80 g wody
- 10 g słodu jęczmiennego
Przygotowanie sztangli:
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 15 minut, po czym uformuj kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski. Miskę z ciastem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Przełóż ciasto z powrotem na blat, podziel na 4 równe części, z każdej z nich uformuj sztangla (identycznie, jak formuje się bagietki) o długości około 20 cm. Uformowane sztangle układaj w poprzek na blasze opsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o pozostawieniu odpowiednich odstępów, aby sztangle miały miejsce na wyrastanie - muszą bowiem ponownie wyrastać na około godzinę.
- Nagrzej piekarnik do 220 °C. Spryskaj sztangle wodą i wstaw do piekarnika. Po pięciu minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 15-17 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Po uformowaniu zaczynamy wyrastać. |
Te same sztangle już upieczone. |
Już upieczone. |
Sztangle w koszyku. |
Sztangle w koszyku. |
zgadzam się - eksperymenty w kuchni są super! sama rzadko kiedy trzymam sie przepisu ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Dla mnie to bagietki albo paluchy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
wygladąją apetycznie....mniam:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Zocha
Bardzo dobrze sie prezentuja. u mnie zagoszczą według Twojego przepisu juz niedługo. Dziekuje za udział w liscie "Na zakwasie i na drożdżach" Zapraszam w listopadzie :)
OdpowiedzUsuń