Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.
Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to:
- we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,
- we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie i na drożdżach”, prowadzonej przez blog Grahamka, weka i kajzerka, wraz z odnośnikiem do tej strony,
- zgłoście swój przepis wykorzystując formularz zamieszczony na dole tego postu.
A oto pierwsze bułki na liście:
Bułki maślane były na tyle pyszne, że szybko przyszło zamówienie na nowe, tym razem z wkładką. Wkładkę mogłem sobie wybrać sam. Po przeszukaniu szafki wybór padł na suszoną żurawinę. Szczerze mówiąc nic innego nie było pod ręką, ale na szczęście żurawina świetnie pasuje do słodkich wypieków. Lekko kwaskowate suszone owoce doskonale przełamują słodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu z dyni...
Bułki, jak to bułki maślane, mają swój charakterystyczny słodki smak, mięki i dosyć gęsty miekisz oraz delikatną skórkę. Ilość składników przewidziana jest na 12 bułek. Początkowo zrobiłem ich 10, jednak bułki ładnie wyrastają, również podczas pieczenia w piekarniku, i ostatecznie są całkiem spore. Można również dodać trochę więcej żurawiny, zwiększając jej ilość do 150 g, będzie ona wtedy bardziej wyczuwalna. Ale to już wg własnego gustu...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#23).
Składniki (na 12 bułek):
- 440 g mąki pszennej chlebowej
- 110 g mąki pszennej 550
- 8 g soli
- 17 g świeżych drożdży
- 70g cukru
- 45 g masła
- 300 g mleka
- 100 g suszonej żurawiny(lub więcej wg gustu)
- sezam do posypania bułek
- 1 jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie bułek:
- Rozpuść drożdże i cukier w 250 g letniego mleka. W pozostałej części mleka rozpuść sól. Roztop na wolnym ogniu masło i odstaw do przestygnięcia.
- Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie w cieście.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw do wyrastania pod przykryciem na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno przybrać na objętości mniej więcej dwukrotnie.
- Wyłóż ciasto na blat roboczy. Delikatnie zagnieć i podziel na 12 równych części. Z każdej z nich uformuj okragłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonej mąką lub po prostu wysmarowanej tłuszczem. Zachowaj odpowiednie odstępy, aby bułki mogły wyrastać. Bułki bowiem powiększą się również podczas ich wypiekania.
- Odstaw bułki do końcowego wyrastania na ok. 30 - 45 minut w temperaturze 28-30 °C. Doskonale się sprawdza zamknięty piekarnik z włączonym światełkiem, a jeszcze lepiej z pojemnikiem, do którego zostało nalane trochę wrzątku.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp ziarnami sezamu. Po nagrzaniu się piekarnika zmniejsz temperaturę do 200 °C, wstaw bułki, i piecz je około 16 - 18 minut.
- Po upieczeniu się bułek wyjmij je z piekarnika. Odstaw bułki do ostygnięcia na kratce.
Uformowane bułki, początek wyrastania. Pkt.4. |
Koniec wyrastania, bułki posmarowane jajkiem i posypane sezamem. |
Upieczone bułki. |
Bułkowy stosik. |
Bułka w przekroju. |
Bułka z dżemem z dyni. Mniam! |
Na formularzu zgłoszeniowym wpisz kolejno:
- nazwę wypieku
- Twój adres e-mailowy (nie będzie widoczny)
- adres strony, na której znajduje się przepis na wypiek
Kliknij „submit link” i odśwież stronę, aby zobaczyć, czy wpis został dodany. Jeśli masz jakieś problemy, napisz w komentarzu na dole lub na stronie Kontakt.
Bardzo apetyczne te bułki. Ładne zdjęcia. Ostatnie sprawiło, że poszłam do spiżarni po słoik z dżemem. Nie mam tylko bułek. Na razie...
OdpowiedzUsuńWyprawa do spiżarni po dżem to dobry początek :D
UsuńWitam, fantastyczne buły, prawie jak brioszki (brioche), A czy można startować też z chlebem?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, chleby też mile widziane. Zaraz poprawie wpis, aby nie budził wątpliwości :)
UsuńMarcinie-Twoje bułki wyglądają pysznie i koniecznie chcę je upiec :) Poza tym chętnie tez jakieś bułki zrobię do Twojej listy :) Chleb już czeka na wpis. Pozdrawiam z akacjowego bloga M.
OdpowiedzUsuńNo to nie masz na co czekać. Zarówno na pieczenie bułek, jak i na wpisanie swojego chleba :)
UsuńPozdrawiam Cię serdecznie
M.
cudnie wyglądają :) domowe bułeczki w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNie tylko cudnie wyglądają, ale też cudnie smakują. Gorąco polecam te bułki :)
Pozdrawiam serdecznie
M.
domowe pieczywo to istny raj, fajny pomysł z tą żurawiną
OdpowiedzUsuńMasz rację, tyle janych rzeczy mozna do domowego pieczywa dodawać i poznawać nowe smaki. I na ostro, i na słodko, i ważywnie i przyprawowo, i strączkowo i co się chce :)
UsuńMarcinie, przez pomyłkę wrzuciłam link z tytułem smakowe kubki, wzruciłam już poprawnie drugi raz, ale proszę o usuniecie tego błędnego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie imieninowo.
Gotowe!
UsuńI dziękuję imieninowo :)
mi sembra che la pagina web del mio blog non sia disponibile, fatemi sapere se c'è da parte mia qualche problema.
OdpowiedzUsuńHo già corretto
UsuńOk ho visto, ho dimenticato di dirti che le tue brioches sono delizione. Complimenti. E' la prima volta che partecipo a panissimo e spero sia solo l'inizio.
OdpowiedzUsuńHo aggiunto il mio pane dolce!!!
OdpowiedzUsuńhttp://silviabrisimipiaceenonmipiace.blogspot.it/2014/11/pane-dolce-albicocca-e-noci.html
Grazie!!
Delizioso pane dolce :)
UsuńGrazie per aggiungere alla lista
saluto cordialmente :)
Ciao, vorrei aggiungere un altro pane ma non posso perché l' url non può essere più di 100 caratteri, il mio è più lungo!!
OdpowiedzUsuńMi spiace!
Ciao Silvia
UsuńUtilizzare servizi google http://goo.gl
È possibile abbreviare l'indirizzo.
Breve indirizzo della ricetta tua http://goo.gl/ys25nX
saluti :)
Grazie!! Link inserito!! A presto!!
UsuńCzy paszteciki drożdżowe z nadzieniem z kapusty też się zalicza do akcji ?
OdpowiedzUsuńNa drożdżach są?? Jeśli tak, no to się liczą :)
UsuńOczywiście na drożdżach. To dodaję :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne:) Jutro robię:)
OdpowiedzUsuńNo i jak? Zrobiłaś? ;) Smakowały?
Usuń