Otrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem, a to za sprawą ciekawego o nim artykułu na portalu DrogaDoSiebie.pl. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day, i trzeba było upiec coś specjalnego. Ale najpierw trochę teorii:
Ostropest plamisty (Silybum marianum) znany i używany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, a dziś jest jednym z najlepiej przebadanych ziół stosowanych na codzień. Uważa się go za jeden z najlepszych środków stosowanych w celu odtrucia organizmu, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczenia i marskości wątroby, oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Najważniejszą substancją aktywną rośliny jest sylimaryna stanowiąca kompleks pochodnych flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, przeciwrodnikowym, rozkurczowym, żółciopędnym, odtruwającym i regenerującym miąższ wątroby. Ostropest zawiera również olejek eteryczny, witaminy B2, D, E, sole mineralne (miedź, selen i cynk) oraz zbawienne dla układu pokarmowego gorycze oraz histaminę.
Ostropest wzmacnia regenerację wątroby, przynosi poprawę w stanach zapalnych i zaburzeniach jej funkcjonowania. Używa się go w przypadku marskości i uszkodzeń organu spowodowanych m.in. alkoholem, lekami, narkotykami, a także w wirusowym zapaleniu wątroby typu C. Stosuje się go również profilaktycznie, w celu ochrony wątroby przed stłuszczeniem i działaniem toksyn. Ostropest pomaga nawet w przypadku zatruć muchomorem sromotnikowym. Sybilina, substancja czynna wchodząca w skład sylimaryny, podana do 48 godzin od spożycia grzyba, może wręcz zapobiec śmierci. Ostropest pomaga w przypadku wzdęć, odbijania, braku apetytu, zespole jelita drażliwego i niedokwasocie. Może zatrzymać rozwój nowotworu płuca. Pomaga zmniejszyć istniejące stany zapalne i zahamować powstawanie nowych zmian na tle łuszczycowym. Chroni przed miażdżycą i co za tym idzie udarami i chorobą wieńcową.
Czy po takiej rekomendacji można nie zrobić chleba z ostropestem? No to do roboty!
P.S. Chleb ostropestowy jest delikatnym pszenno-żytnim chlebem z foremki o wymiarach 19x10x7 cm. Ostropest dodałem w takiej ilosci, aby nie dominował smakiem, ale nadawał odrobinę ostopestowego smaku. Ziarna zostały zmielone, co delikatnie poszarzyło miękisz, ale właściwe nie zmieniło jego tekstury. Oczywiście można dodać całe ziarna, nie zmielone, ale to będzie innym razem.
Podmłoda:
- 250 g mąki żytniej chlebowej
- 250 g letniej wody
- 12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin w temperatura 27 - 28 °C.
Składniki (na 2 bochenki a 400 g):
- cała podmłoda
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 70 g letniego mleka
- 8 g soli
- 20 g roztopionego smalcu
- 30 g zmielonych nasion ostropestu
- sezam do posypania
Przygotowanie chleba:
- Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej około 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Uformowane chleby włóż do foremek. Przy pomocy pędzelka kuchennego pomaluj górę chlebków oliwą i posyp ziarnami sezamu. Delikatnie dociśnij sezam palcami, aby nie odpadał po upieczeniu chleba.
- Odstaw chleb do ponownego wyrastania pod przykryciem na 1 - 1,5 godziny. Chleb dobrze będzie wyrastał w zamknietym piekarniku, do którego został wstawiony pojemnik z wrzątkiem.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 35 minut.
- Upieczony chleb wyciągnij z foremek i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Chleb mieszany z ostropestem. |
Ostropestowa kromka na tle chleba. |
Ostropestowe kromki. |
Kromka en face. |
Sezam na chlebie. |
Znam zalety ostropestu i już od dawna planuje chleb z jego dodatkiem ,
OdpowiedzUsuńale wiadomo, wszystko musi nabrać urzędowej mocy;))
Perfekcyjny bochenek Ci się upiekł:)
Dziękuję za opinię, ale skoro znasz zalety ostropestu, to do roboty! :D
UsuńCzytałam jakiś czas temu o ostropeście, bodajże u Wisły ..... przeczytałam i zapomniałam, ale widzę, ze czas zainteresować się nim bardziej:). Wspaniały chleb:) ozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa o właściwociach ostropestu dowiedziałem się niedawno, ale jak przeczytałem o nim, to nie było szansy, abym nie spróbował. Chleb pomorski jest wdzięczną podstawą do takich delikatnych eksperymentów, w smaku ostropest nie jest bardzo dominujacy, może powinienem go dodać wiecej. Reasumując, chleb wyszedł przedni, i b.zdrowy :)
UsuńWhat a beautiful sandwich bread, so soft!
OdpowiedzUsuńThank you for adding to Panissimo
Maria Teresa
Thank you, Maria Teresa :)
UsuńBread is not only so soft, but also healthy thanks milk thistle
Greetings :)
Marcin
Biorę leki, które szkodzą na wątrobę i właśnie miałam w planach zakup tego zioła. Super pomysł z zastosowaniem go w pieczywie:-)
OdpowiedzUsuńI tak więc można połączyć przyjemne z pożytecznym, Czyli zdrowym.
UsuńJeszcze chyba będę robił wkrótce bułki, albo chleb, z całymi masionami. Kupiłem cały kilogram, więc co mają się marnować na półce ;)
Love the airy crumb! Thank you for participating in World Bread Day 2014!
OdpowiedzUsuńIt's my pleasure :)
Usuńlooking forward to the WBD 2015 :D
Pyszny i zdrowy chlebek
OdpowiedzUsuń