16 października 2014

Chleb mieszany z ostropestem

Print Friendly and PDF
Chleb mieszany z ostropestem.

Otrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem, a to za sprawą ciekawego o nim artykułu na portalu DrogaDoSiebie.pl. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day, i trzeba było upiec coś specjalnego. Ale najpierw trochę teorii:
Ostropest plamisty (Silybum marianum) znany i używany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, a dziś jest jednym z najlepiej przebadanych ziół stosowanych na codzień. Uważa się go za jeden z najlepszych środków stosowanych w celu odtrucia organizmu, a także w przypadku uszkodzeń, stłuszczenia i marskości wątroby, oraz zaburzeniach pracy woreczka żółciowego. Naj­waż­niej­szą substan­cją ak­tyw­ną ro­śli­ny jest sy­li­ma­ry­na sta­no­wią­ca kom­pleks po­chod­nych fla­wo­no­idów o dzia­ła­niu prze­ciw­za­pal­nym, prze­ciw­rod­niko­wym, roz­kur­czo­wym, żół­cio­pęd­nym, odtruwającym i re­ge­neru­ją­cym miąższ wą­tro­by. Ostro­pest za­wie­ra rów­nież ole­jek ete­rycz­ny, wi­ta­mi­ny B2, D, E, sole mi­ne­ral­ne (miedź, selen i cynk) oraz zba­wien­ne dla ukła­du po­kar­mo­we­go go­ry­cze oraz hi­sta­mi­nę.
Ostro­pest wzmac­nia re­ge­ne­ra­cję wą­tro­by, przy­no­si po­pra­wę w sta­nach za­pal­nych i za­bu­rze­niach jej funk­cjo­no­wa­nia. Używa się go w przy­pad­ku mar­sko­ści i uszko­dzeń or­ga­nu spo­wo­do­wa­nych m.​in. al­ko­ho­lem, le­ka­mi, nar­ko­ty­ka­mi, a także w wi­ru­so­wym za­pa­le­niu wą­tro­by typu C. Sto­su­je się go rów­nież pro­fi­lak­tycz­nie, w celu ochro­ny wą­tro­by przed stłusz­cze­niem i dzia­ła­niem tok­syn. Ostro­pest po­ma­ga nawet w przy­pad­ku za­truć mu­cho­mo­rem sro­mot­ni­ko­wym. Sy­bi­li­na, sub­stan­cja czyn­na wcho­dzą­ca w skład sy­li­ma­ry­ny, po­da­na do 48 go­dzin od spo­ży­cia grzy­ba, może wręcz za­po­biec śmier­ci. Ostro­pest po­ma­ga w przy­pad­ku wzdęć, od­bi­ja­nia, braku ape­ty­tu, ze­spo­le je­li­ta draż­li­we­go i nie­do­kwa­so­cie. Może zatrzymać rozwój nowotworu płuca. Po­ma­ga zmniej­szyć ist­nie­ją­ce stany za­pal­ne i za­ha­mo­wać po­wsta­wa­nie no­wych zmian na tle łusz­czy­co­wym. Chro­ni przed miaż­dży­cą i co za tym idzie uda­ra­mi i cho­ro­bą wień­co­wą.
Czy po takiej rekomendacji można nie zrobić chleba z ostropestem? No to do roboty!
P.S. Chleb ostropestowy jest delikatnym pszenno-żytnim chlebem z foremki o wymiarach 19x10x7 cm. Ostropest dodałem w takiej ilosci, aby nie dominował smakiem, ale nadawał odrobinę ostopestowego smaku. Ziarna zostały zmielone, co delikatnie poszarzyło miękisz, ale właściwe nie zmieniło jego tekstury. Oczywiście można dodać całe ziarna, nie zmielone, ale to będzie innym razem.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#22).


Podmłoda:
  • 250 g mąki żytniej chlebowej
  • 250 g letniej wody
  • 12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin w temperatura 27 - 28 °C.


Składniki (na 2 bochenki a 400 g):
  • cała podmłoda
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 70 g letniego mleka
  • 8 g soli
  • 20 g roztopionego smalcu
  • 30 g zmielonych nasion ostropestu
  • sezam do posypania

Przygotowanie chleba:
  1. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj całą podmłodę, zmielony słód, oraz mleko z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej około 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.
  2. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Uformowane chleby włóż do foremek. Przy pomocy pędzelka kuchennego pomaluj górę chlebków oliwą i posyp ziarnami sezamu. Delikatnie dociśnij sezam palcami, aby nie odpadał po upieczeniu chleba.
  3. Odstaw chleb do ponownego wyrastania pod przykryciem na 1 - 1,5 godziny. Chleb dobrze będzie wyrastał w zamknietym piekarniku, do którego został wstawiony pojemnik z wrzątkiem.
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 35 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągnij z foremek i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Chleb mieszany z ostropestem.
Chleb mieszany z ostropestem.
Ostropestowa kromka na tle chleba.
Ostropestowa kromka na tle chleba.
Ostropestowe kromki.
Ostropestowe kromki.
Kromka en face.
Kromka en face.
Sezam na chlebie.
Sezam na chlebie.
World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)
inspirował przepis na Chleb pomorski.

10 komentarzy:

  1. Znam zalety ostropestu i już od dawna planuje chleb z jego dodatkiem ,
    ale wiadomo, wszystko musi nabrać urzędowej mocy;))
    Perfekcyjny bochenek Ci się upiekł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię, ale skoro znasz zalety ostropestu, to do roboty! :D

      Usuń
  2. Czytałam jakiś czas temu o ostropeście, bodajże u Wisły ..... przeczytałam i zapomniałam, ale widzę, ze czas zainteresować się nim bardziej:). Wspaniały chleb:) ozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o właściwociach ostropestu dowiedziałem się niedawno, ale jak przeczytałem o nim, to nie było szansy, abym nie spróbował. Chleb pomorski jest wdzięczną podstawą do takich delikatnych eksperymentów, w smaku ostropest nie jest bardzo dominujacy, może powinienem go dodać wiecej. Reasumując, chleb wyszedł przedni, i b.zdrowy :)

      Usuń
  3. What a beautiful sandwich bread, so soft!
    Thank you for adding to Panissimo
    Maria Teresa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you, Maria Teresa :)
      Bread is not only so soft, but also healthy thanks milk thistle
      Greetings :)

      Marcin

      Usuń
  4. Biorę leki, które szkodzą na wątrobę i właśnie miałam w planach zakup tego zioła. Super pomysł z zastosowaniem go w pieczywie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak więc można połączyć przyjemne z pożytecznym, Czyli zdrowym.
      Jeszcze chyba będę robił wkrótce bułki, albo chleb, z całymi masionami. Kupiłem cały kilogram, więc co mają się marnować na półce ;)

      Usuń
  5. Love the airy crumb! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It's my pleasure :)
      looking forward to the WBD 2015 :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...