Przepis na bardzo łatwy i szybki do wykonania chleb żytni - w sam raz dla początkujących, lub dla tych, którzy chcą świeżym chlebem uraczyć gości wkrótce pukających do drzwi. Wystarczy trochę mąki żytniej, wody i drożdży, i po niecałych trzech godzinach mamy cieplutki, pachnący chleb.
Jako że przyprawiony solą, chlebek ten lubi towarzystwo wędlin, serów żółtych, pomidorów i papryki, zdecydowanie bardziej niż obecność dżemów i marmolad. Ale to tylko moje zdanie...
Składniki (na jeden bochenek a 26 cm):
- 450 g mąki żytniej chlebowej
- 300 g letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki miodu
- 8 g soli
- łyżka oliwy
- 6 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania
Przygotowanie chleba:
- W letniej wodzie (najlepiej temp. 35-40 °C) rozpuść drożdże z miodem, wymieszaj dokładnie i odstaw na chwilę.
- W tym czasie do dużej miski wsyp przesianą mąkę żytnią, zmielony słód i sól. Wymieszaj suche składniki. Dodaj oliwę, wodę z drożdżami, i miksując mieszaj około 10 minut. Ciasto będzie luźne, więc nie nadaje się do ręcznego wyrabiania, ale mikser w sam raz nada się do mieszania ciasta.
- Przykryj miskę z ciastem i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na około godzinę - do podwojenia objętości.
- Przełóż ciasto do podłużnej foremki - ciasto powinno wypełnić foremkę odrobinę ponad połowę wysokości, może trochę więcej. Wyrównaj delikatnie wierzch ciasta, najlepiej łyżką lub szpatułką moczoną w zimnej wodzie. Posyp ciasto solą gruboziarnistą, delikatnie ją dociskając. I znów odstaw na około godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce.
- Nagrzej piekarnik do 220 °C wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstaw foremkę z ciastem do piekarnika. Piecz około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu; w przeciwnym razie należy go dopiec kilka minut.
- Po wyjęciu z piekarnika spryskaj chleb wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Chleb żytni, łatwy i szybki, z bliska. |
Chleb żytni, łatwy i szybki, z perspektywy. |
Chleb żytni, łatwy i szybki, z kromkami. |
Chleb żytni, łatwy i szybki - kromki czekają. |
inspirował blog Smakowity Chleb.
Piękny bochenek :)
OdpowiedzUsuńdziekuję :)
OdpowiedzUsuńCudowne ma dziury!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Cudne ma wnętrze.
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam
Rośnie pierwszą godzinę, ale miksować ciasta się nie dało - było tak lepkie, że oblepiło mieszadła. Czy to może być wina tego, że zamieniłam (korzystając z przelicznika) drożdże świeże na suche? W każdym razie mam nadzieję, że jednak chleb wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńJak to z żytnim, zwłaszcza kiedy jest luźne. Na siłę wyrabiać nie ma co, a mikser służy właściwie tylko do dokładnego wymieszania składników. Równie dobrze można wymieszać kopyścią :)
UsuńW każdym razie trzymam kciuki za udany wypiek
Wyszedł przepyszny, podejrzewam, że jeszcze wiele "wspólnych" wypieków przed nami, będę chętnie zaglądała na Pana stronę. Pozdrawiam!
UsuńBardzo dobra, idealna wręcz struktura. W smaku zapewne pyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za opinię :)
UsuńW smaku rzeczywiście pyszny - no ale chyba jak każdy własnoręcznie zrobiony chleb :)
Pozdrawiam serdecznie
Żytni bez zakwasu pierwszy raz widzę Grażyna
OdpowiedzUsuń.
A dlaczego żytni MUSI być na zakwasie? Rolą zakwasu jest spulchnienie chleba, i nadanie mu specyficznego smaku. Drozdże piekarskie tak samo spulchniają chleb. Najważniejsza róznica jest w smaku. Resumując - nic nie stoi na przeszkodzie, aby chleb zytni zrobić na drozdżach :)
UsuńWszystkie składniki odmierzałem wagą kuchenną, mąka żytnia razowa 2000 Melwit do wypieku chleba. Nie przesiałem bo zostałaby 1/3 tej mąki. Dodałem wody z drożdżami i miodem oraz olej i zacząłem mieszać... no i ani mikserem ani blenderem się nie dało, wymieszałem ręką ale ciasto gęste, jeden duży glut. Wystawiłem do urośnięcia na kaloryfer i nie urosło wcale. Przełożyłem do blaszki, nie urosło. Poszło do piekarnika, wyszła cegła na budowę domu... co poszło nie tak?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest mąka żytnia chlebowa, a nie mąka żytnia razowa. Oczywiście mozna ten chleb z mąką razową zrobić, ale trzeba wtedy więcej wody uzyć, bo mąka razowa (typ 2000) chłonie jej więcej, niż mąka chlebowa (typ 720).
UsuńPozdrawiam
M.
U mnie ten sam problem, ciasto bardzo gęste :( dodałam trzy razy więcej wody niż w przepisie, wtedy dopiero zaczęło "pracować". Zobaczymy jaki wyjdzie chleb :)
UsuńUpiekłam sobie na jutro do pracy. Wyszedł tak dobry, że muszę upiec jeszcze raz.
OdpowiedzUsuńRóżnice jakie zastosowałem:
-bez tłuszczu
-bez soli na wierzchu
-drożdże instant.
Przepis na stałe zagości w moim piekarniku. Dzięki!
Cieszę się, że chlebek przypadł do gustu :)
UsuńJa też często modyfikuję przepisy, nie zawsze trzymam się sztywno składników.
Pozdrawiam
Marcin
Dobrze się zapowiadał ale niestety mi się nie udał :(
OdpowiedzUsuńNastępnym razem na pewno się uda, trzymam za to kciuki:)
UsuńNie wiem jak wychodzi z 720, ale z 2000 co najmniej dwa razy tyle wody ile w przepisie.
OdpowiedzUsuńTo jest normalne, zawsze mąka razowa wymaga więcej wody
UsuńPonad godzinę w piekarniku i w środku surowy
OdpowiedzUsuńDwie przyczyny przychodzą mi do głowy, tak na szybko. Za dużo wody został dodane, albo termostat w piekarniku zaniża temperaturę - to warto sprawdzić
UsuńCiasto nie jest wcale luźne tylko gęste i lepkie. A po godzinie w piekarniku środek nadal surowy. Te zdjęcia napewno nie są z tego przepisu.
OdpowiedzUsuń