19 listopada 2013

Przyprawa korzenna do piernika

Print Friendly and PDF
Przyprawa korzenna do pierników.

Powoli się zbliża czas pieczenia pierników, a bez przyprawy korzennej - z piernikiem ani rusz. A skoro sami pieczemy piernik, sami też zrobimy przyprawę - omijając z daleka gotowce.
Przyprawa posiada zdecydowany korzenny aromat i słodko-pieprzny smak. Zawiera kompozycję aromatycznych i ostrych przypraw. Zresztą dawniej na wszystko, co miało ostry smak i było mocno przyprawiony pieprzem, mówiło się „pierny” - stąd pochodzi nazwa piernika.
Część składników, które musiałem zmielić, mieliłem w młynku żarnowym. Mam młynek do kawy, z korbką, specjalnie kupiony do mielenia ziaren słodu. W nim zmieliłem wszystkie składniki. Nie używam młynka udarowego. Młynki udarowe nagrzewają ziarna, co sprawia, że ich aromat w trakcie mielenia ulatuje.
Po zmieleniu można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od ostrego światła. Stosujemy wg gustu ok. 2 łyżek przyprawy na 1 kg mąki użytej do piernika. Przyprawę możemy również użyć do zrobienia szarlotki lub do grzanego wina, piwa czy kawy.


Składniki :
  • 50 g cynamonu mielonego, lub kory cynamonu
  • 2 płaskie łyżki mielonego imbiru
  • 2 gałki muszkatołowe (ok. 10 g)
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki goździków
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry (ok. 4 g)
  • 10 g kardamonu mielonego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (ok. 4 g)
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu (ok. 4 g)
  • 2 gwiazdy anyżu

 Przygotowanie przyprawy:

  1. Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce - jest stosunkowo oleista i tłusta, więc nie nadaje się do młynków.
  2. Cynamon, jeśli używasz jego korę, rozdrobnij. Tak samo rozdrobnij większe nasiona ziela angielskiego - łatwiej będzie później je zmielić.
  3. Wszystkie składniki, utrzyj w moździerzu, lub zmiel w młynku żarnowym.
  4. Składniki wymieszaj, i przechowuj w szczelnym pojemniku, z daleka od ostrego światła.
Przyprawa korzenna do pierników.
Przyprawa korzenna do pierników.
Wigilijny Piernik 2013
inspirował blog ArtKulinaria.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz