W opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.
Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami.
Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...
Składniki (2 foremki a 22 cm):
- 360 g miodu wielokwiatowego
- 200 g cukru
- 640 g mąki pszennej 550
- 250 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 100 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
- starta skórka z 1 cytryny
- starta skórka z 1 pomarańczy
Przygotowanie piernika:
- Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania, aż utworzy się jednolita i gładka masa.
- Zdejmij z ognia, i cały czas mieszając dodawaj stopniowo jajka, śmietanę, pozostałą część mąki i przyprawy, skórki od pomarańczy i cytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.
- Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu
- Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi.
- Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.
Piernik w foremce. |
Piernik cały i pokrojony. |
Pokrojony piernik. |
Piernik en face. |
inspirowała książka Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne Hanna Szymanderska.
naprawdę jasny, jak na piernik! ;)
OdpowiedzUsuńNastepny bedzie na pewno ciemniejszy. Mam już przygotowany przepis na bardzo ciemny piernik, jest na liście oczekujących, ale to już raczej w przyszłym tygodniu będzie pieczone ;)
UsuńWspaniale wyrośnięty piernik. POdoba mi się :)
OdpowiedzUsuńTeż mam ksiązkę H.Szymanderskiej i widziałam ten piernik.
OdpowiedzUsuńJednak nie piekłam.
Moje przywiązanie do dojrzewającego staropolskiego jest zbyt silne.
No i ,na szybko' piekę z guinessem.
Ale Twoje oba Benedyktynów brzmią ciekawie.
Kto wie,może upiekę dodatkowo...
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
OdpowiedzUsuńDodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
www.nps-mix.pl/konkurs
Zapraszam :)