23 listopada 2013

Piernik bernardyński

Print Friendly and PDF
Piernik bernardyński.

W opasłym tomie „Kuchnia polska.Potrawy regionalne" znalazłem zwracający uwagę przepis na piernik. Po pierwsze śmietana (potrzebna sodzie), po drugie skromnie przyprawiony - tylko cynamon i zmielone goździki. Po trzecie bakalie - tylko orzechy laskowe. No i dużo skórki pomarańczy i cytryny. Zresztą ich smak jest zdecydowanie wyczuwalny, i charakterystyczny dla tego piernika.
Kolor miąższu, w porównaniu z niedawno pieczonym piernikiem Benedyktynów, jest jaśniejszy i bardziej przypomina kolor czekolady mlecznej. W smaku piernik jest bardziej cytrusowy, mniej wytrawny i pikantny, za to miąż delikatniejszy i z większymi dziurami.
Ale ogólnie piernik jak to piernik - superpyszny...
 


Składniki (2 foremki a 22 cm):
  • 360 g miodu wielokwiatowego
  • 200 g cukru
  • 640 g mąki pszennej 550
  • 250 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy
  • starta skórka z 1 cytryny
  • starta skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie piernika:
  1. Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania, aż utworzy się jednolita i gładka masa.
  2. Zdejmij z ognia, i cały czas mieszając dodawaj stopniowo jajka, śmietanę, pozostałą część mąki i przyprawy, skórki od pomarańczy i cytryny oraz orzechy. Jeśli trudno ci będzie mieszać kopyścią, możesz użyć miksera na najmniejszych obrotach.
  3. Zacznij nagrzewać piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu
  4. Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego drzwiczki pozwalając powoli stygnąć piernikowi.
  5. Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.
Piernik w foremce.
Piernik w foremce.
Piernik cały i pokrojony.
Piernik cały i pokrojony.
Pokrojony piernik.
Pokrojony piernik.
Piernik en face.
Piernik en face.
Wigilijny Piernik 2013

inspirowała książka Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne Hanna Szymanderska.

5 komentarzy:

  1. naprawdę jasny, jak na piernik! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nastepny bedzie na pewno ciemniejszy. Mam już przygotowany przepis na bardzo ciemny piernik, jest na liście oczekujących, ale to już raczej w przyszłym tygodniu będzie pieczone ;)

      Usuń
  2. Wspaniale wyrośnięty piernik. POdoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też mam ksiązkę H.Szymanderskiej i widziałam ten piernik.
    Jednak nie piekłam.
    Moje przywiązanie do dojrzewającego staropolskiego jest zbyt silne.
    No i ,na szybko' piekę z guinessem.
    Ale Twoje oba Benedyktynów brzmią ciekawie.
    Kto wie,może upiekę dodatkowo...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń