Chleb z kaszą jaglaną. Trochę więcej smaku, trochę więcej zdrowia i jeszcze na dodatek wesołe, żółte kropki sąsiadujące z dziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni.
W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba.
Podane w przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach 14-centymetrowych. Trzeba jednak pamiętać, że mniejsze chlebki należy trochę wcześniej wyjąć z piekarnika, aby się zanadto nie spiekły.
Składniki na zaczyn:
- 150 g zakwasu żytniego razowego
- 150 g letniego mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane)
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki żytniej starogardzkiej
Odświeżony 12 godzin wcześniej zakwas wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąki, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin.
Kasza jaglana:
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane)
Zagotuj kaszę na mleku. Gdy tylko mleko zawrze, odstaw kaszę pod przykryciem na 8 godzin - taki sam czas, jak zaczyn.
Składniki:
- cały zaczyn
- cała kasza z mlekiem
- 275 g mąki pszennej chlebowej
- 10 g soli
- 10 g słodu jęczmiennego
- 10 g oliwy
Przygotowanie chleba:
- W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, zmielony słód i sól. Dodaj zaczyn, kaszę z mlekiem i oliwę. Wszystkie składniki mieszaj 20 minut mikserem na wolnych obrotach. Po wymieszaniu odstaw na 30 minut do fermentowania.
- Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania. Dobrym miejscem na wyrastanie jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 230 °C. Przed rozpoczęciem nagrzewania wstaw żaroodporny pojemnik z wodą, dzięki czemu piekarnik będzie naparowany. Oprósz delikatnie chleb maką i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 35 minut (małe chlebki możesz wyciągnąć jakieś 10-15 minut wcześniej).
- Po upieczeniu chleba (popukany palcem w spód będzie wydawał głuchy odgłos) pozostaw go na kratce do ostygnięcia.
Chleb wyrasta. Niedługo wjedzie do piekarnika. |
Kilka kromek w nieładzie rzuconych. |
Kromki z bliska. |
Mały chlebuś jaglany mleczny. |
Kromeczki na jeden kęs. |
uwielbiam taki chlebek zaczęłam robić zaczyn
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki za udany wypiek :)
Usuń