22 lutego 2014

Chleb jaglany mleczny

Print Friendly and PDF
Chlebuś jaglany mleczny

Chleb z kaszą jaglaną. Trochę więcej smaku, trochę więcej zdrowia i jeszcze na dodatek wesołe, żółte kropki sąsiadujące z dziurami wyprodukowanymi przez pracowity zakwas żytni.
W ramach próby użyłem mąki starogardzkiej (dopiero co udało mi się ją dostać), ale w razie jej braku, oczywiście z powodzeniem można użyć zwykłej mąki żytniej razowej, bez jakichś większych zmian smaku chleba.
Podane w przepisie ilości składników pozwalają zrobić chleb w dwóch foremkach 24x13 cm. Pozwoliłem sobie jednak zrobić jeden duży chleb i dwa małe w foremkach 14-centymetrowych. Trzeba jednak pamiętać, że mniejsze chlebki należy trochę wcześniej wyjąć z piekarnika, aby się zanadto nie spiekły.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.

Składniki na zaczyn:
  • 150 g zakwasu żytniego razowego
  • 150 g letniego mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane)
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki żytniej starogardzkiej
Odświeżony 12 godzin wcześniej zakwas wymieszaj z mlekiem. Dodaj mąki, dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw pod przykryciem do fermentacji na 8 godzin.


Kasza jaglana:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 g mleka pełnego (świeże lub pasteryzowane)
Zagotuj kaszę na mleku. Gdy tylko mleko zawrze, odstaw kaszę pod przykryciem na 8 godzin - taki sam czas, jak zaczyn.


Składniki:
  • cały zaczyn
  • cała kasza z mlekiem
  • 275 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g soli
  • 10 g słodu jęczmiennego
  • 10 g oliwy

Przygotowanie chleba:
  1. W dużej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną, zmielony słód i sól. Dodaj zaczyn, kaszę z mlekiem i oliwę. Wszystkie składniki mieszaj 20 minut mikserem na wolnych obrotach. Po wymieszaniu odstaw na 30 minut do fermentowania.
  2. Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania. Dobrym miejscem na wyrastanie jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 230 °C. Przed rozpoczęciem nagrzewania wstaw żaroodporny pojemnik z wodą, dzięki czemu piekarnik będzie naparowany. Oprósz delikatnie chleb maką i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 35 minut (małe chlebki możesz wyciągnąć jakieś 10-15 minut wcześniej).
  4. Po upieczeniu chleba (popukany palcem w spód będzie wydawał głuchy odgłos) pozostaw go na kratce do ostygnięcia.
Chleb wyrasta. Niedługo wjedzie do piekarnika.
Chleb wyrasta. Niedługo wjedzie do piekarnika.
Kilka kromek w nieładzie rzuconych.
Kilka kromek w nieładzie rzuconych.
Kromki z bliska.
Kromki z bliska.
  Mały chlebuś jaglany mleczny.
Mały chlebuś jaglany mleczny.
Kromeczki na jeden kęs.
Kromeczki na jeden kęs.
Zainspiruj się kaszą! II edycja
inspirował blog AdamPiekarz.

2 komentarze: