19 września 2013

Bułki na hamburgery, pszenne

Print Friendly and PDF
Bułki na hamburgery, pszenne.

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.
Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu.
Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)


Składniki (na 10 bułek a 80 g):
  • 380 g przesianej mąki pszennej typ 550
  • 185 g letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 50 g mleka pełnego w proszku
  • 40 g roztopionego masła (lub oliwy)
  • 45 g cukru
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • 1 zółtko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
  • odrobina sezamu do posypania bułek


Przygotowanie bułek:
  1. W misce wymieszaj wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.
  3. Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut.
  4. Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć. Jeśli będzie trzeba, podsypuj ciasto mąką. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  5. Podziel ciasto na 10 kawałków po około 80 g każdy. Jeśli chcesz mieć większe bułki, możesz podzielić na 8 kawałków po około 100 g. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułkę, którą ułóż na posypanej mąką blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) lekko spłaszczając dłonią. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami, gdyż znacznie urosną, zarówno w trakcie drugiego wyrastania, jak i w trakcie pieczenia.
  6. Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około godzinę. Bardzo dobrze wyrastają w zamknietym piekarniku, do którego została włożona miska z wrzącą wodą; nie trzeba wtedy bułek przykrywać. Bułki wyrosną zwiększając swoją objetość ponad dwukrotnie.
  7. Przed pieczeniem posmaruj bułki żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp sezamem.
  8. Bułki piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Jeśli ładnie zbrązowieją, możesz przykryc je folią aluminiową, aby zanadto się nie spiekły.
  9. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.
 
Bułki wyrastają.
Bułki wyrastają. Pkt 6.
Bułki wyrastają.
Bułki wyrastają. Pkt 6.
Upieczone bułki.
Upieczone bułki. Pkt 9.
Upieczona bułka.
Upieczona bułka.
Upieczona bułka en face.
Upieczona bułka en face.

przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek..

2 komentarze: