Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.
Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować do zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu.
Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)
Składniki (na 10 bułek a 80 g):
- 380 g przesianej mąki pszennej typ 550
- 185 g letniej wody
- 10 g drożdży świeżych
- 50 g mleka pełnego w proszku
- 40 g roztopionego masła (lub oliwy)
- 45 g cukru
- 1 jajko
- 5 g soli
- 1 zółtko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
- odrobina sezamu do posypania bułek
Przygotowanie bułek:
- W misce wymieszaj wodę, cukier, mleko w proszku i roztopione masło (lub oliwę). Dodaj drożdże, dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Wbij jajko, dodaj połowę mąki, sól i dokładnie wymieszaj. Ponieważ ciasto bedzie luźne, możesz mieszać zwykłym mikserem.
- Powoli dodawaj pozostałą część mąki stale miksując. Mieszaj ciasto mikserem (lub wyrabiając ręcznie) przez 10 minut.
- Przełóż ciasto na blat i kilka razy zagnieć. Jeśli będzie trzeba, podsypuj ciasto mąką. Uformuj z niego kulę, przełóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Podziel ciasto na 10 kawałków po około 80 g każdy. Jeśli chcesz mieć większe bułki, możesz podzielić na 8 kawałków po około 100 g. Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułkę, którą ułóż na posypanej mąką blasze (lub wyłożonej papierem do pieczenia) lekko spłaszczając dłonią. Pamiętaj o zachowaniu odstępów między bułkami, gdyż znacznie urosną, zarówno w trakcie drugiego wyrastania, jak i w trakcie pieczenia.
- Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około godzinę. Bardzo dobrze wyrastają w zamknietym piekarniku, do którego została włożona miska z wrzącą wodą; nie trzeba wtedy bułek przykrywać. Bułki wyrosną zwiększając swoją objetość ponad dwukrotnie.
- Przed pieczeniem posmaruj bułki żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posyp sezamem.
- Bułki piecz 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C. Jeśli ładnie zbrązowieją, możesz przykryc je folią aluminiową, aby zanadto się nie spiekły.
- Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i odstaw je na kratkę do ostygnięcia.
Bułki wyrastają. Pkt 6. |
Bułki wyrastają. Pkt 6. |
Upieczone bułki. Pkt 9. |
Upieczona bułka. |
Upieczona bułka en face. |
Ale ładnie się prezentują, takie przypieczone :))
OdpowiedzUsuńPiękne są. Te domowe najlepsze. :)
OdpowiedzUsuń