06 grudnia 2014

Polvorones de chocolate

Print Friendly and PDF
Polvorones de chocolate

Polworony, w wersji orzechowej, już piekłem. Teraz prezentuję wersję jednocześnie bardziej i mniej klasyczną. Bardziej klasyczna, bo z migdałami. Mniej klasyczna, bo z czekoladowe (tzn. z kakao). A piekę je, bo święta powoli się zbliżają, a polworony obecnie należą do tradycyjnych hiszpańskich wypieków w bożonarodzeniowym okresie.
Pyszne, delikatne, kruchutkie (po wyjęciu z piekarnika nie można ich ruszać, nim nie ostygną całkowicie na blasze, bo w przeciwnym razie się rozpadną). Z drugiej strony, tyle cukru i smalcu - istna bomba kaloryczna,. Cóż z tego, skoro polworony są takie smaczne, a połączenie aromatu kakao i cynamonu...po prostu super.
Zaczynamy od uprażenia mąki i migdałów w piekarniku. Migdały i mąka zciemnieją (migdały znacznie bardziej niż mąka) i nabiorą aromatu. Potem wszystko ręcznie mieszamy. Trwa to kilka minut, i nie ma potrzeby używania żadnego miksera. Wkładamy masę do lodówki, aby trochę stężała. Po krótkim czasie rozwałkowujemy, wykrawamy foremką, kieliszkiem lub wąską szklanką, i pieczemy 12 minut. Dalej rzecz natrudniejsza ;) Trzeba poczekać, aż polworonki ostygną.
W odróżnieniu od porzedniego przepisu użyto więcej smalcu, a czas pieczenia był krótszy. Dzięki temu polworony są znacznie delikatniejsze, i naprawdę kruszą się w ustach na przysłowiowy pył (nazwa oryginalna wywodzi się od hiszpańskiego słowa polvo - pył). I niewiele im brakuje do smaku i konsystencji tych polworonów, które jadłem w Hiszpanii. Brakuje tylko zawinięcia w tradycyjny papierek.
Polworony można przechowywać zamknięte w metalowej puszce nawet tydzień, ale nie wiem, czy to się uda. Znikają bowiem w tempie błyskawicznym. Miały być na święta, a po dwóch dniach nic z nich nie zostało :)

p.s. Do rozwałkowania używam dwóch listewek, kupionych w supersamie budowlanym, i zwykłego wałka.Rozwiazanie prostu, tanie i jakie skuteczne - grubość ciasta jest idealna :)
Wpis znalazł się na liście Na zakwasie i na drożdżach.


Składniki (na ok. 50-60 polworonów):
  • 300 g mąki tortowej
  • 300 g smalcu
  • 300 g cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 75 g siekanych migdałów
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 40 g kako
  • płaska łyżeczka mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie polworonów:
  1. Mąkę, migdały mielone i siekane umieść w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika i praż przez 40 minut w temperaturze 150 °C. Podczas prażenia przemieszaj makę i migdały co każde 10 minut, aby były równomiernie uprażone. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia w piekarniku. Mąkę i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc.
  2. Wsyp do dużej miski mąkę, cukier, sól, kakao, cynamon, migdały mielone i siekane. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut, aż do połączenia się wszystkich składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze. Masa będzie dość mięka, więc uformuj z niej kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw na 1,5-2 godziny do lodówki, aby stwardniała, smaki składników się przemieszały, a mąka się uwodniła. Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw po prostu do zamrażarnika.
  3. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem do lodówki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego miejsca, gdyż podczas pieczenia troszeczkę zwiększą średnicę. Wyjmij z lodówki kolejną część ciasta i zrób kolejne ciasteczka - chodzi o to, że ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka.
  4. Gdy tylko zapełnisz blachę polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz polworonki w dwóch turach albo na dwóch blachach. Polworony piecz 12 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść podczas przenoszenia. Zanim całkowicie ostygną, posyp je cukrem pudrem.
Uprażona mąka i migdały.
Uprażona mąka i migdały.
Polworony stygną.
Polworony stygną.
Polworony stygną.
Polworony stygną.
Jak widać, polworony powoli znikają.
Jak widać, polworony powoli znikają.
Polworonek w przekroju
Polworonek w przekroju
Świąteczne słodkości!Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorówKorzenne przysmakiPrezenty na Mikołajki

zBLOGowani.pl

insirował blog Gastronomía & Cía.

10 komentarzy:

  1. przepis porywam ze sobą:) wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A porywaj, porywaj. Nie tylko wygladają, ale i smakują wspaniale. I bardzo łatwe do zrobienia.

      Usuń
  2. Już po wstępie wiem jak smakują i że przepis jest idealny, no i co z tego ,że na smalcu, przecież nie zamierzam piec polworonów raz w tygodniu. E tam kilka kalorii i 1 cm więcej w biodrach, to nie powód,żeby rezygnować z tej wspaniałej propozycji.
    Mam pytanie, czy migdały należy wcześniej sparzyć i obrać ze skórki , zmielić i piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No więc ja poszedłem na łatwiznę. To znaczy poszedłem do najbliższego supersamu dużej sieci na literkę T, i tam sakupiłem paczuszke tartych migdałów i paczuszkę siekanych. Siekane tylko podrobiłem jeszcze troche na drobniejsze kawałki i już.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) Zapewniam cię, ze nie tylko wygladają. One są smakowite. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

      Usuń
  4. Jakie to musi być pyszne!
    W sam raz na Święta, bo na codzień zdecydowanie za dobre ;)
    Dziękuję za dolączenie do grudniowej listy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne. I bardzo łatwe do zrobienia. Nic, tylko rekawy zakasać i zrobić :)

      Usuń
  5. pyszne:) jadłam, to wiem:)

    Zocha

    OdpowiedzUsuń