04 listopada 2012

Chleb z San Francisco

Print Friendly and PDF
Pyszny, miękki chleb na zakwasie, o drobnym kleistym miąższu i zachwycającym smaku. Podobno San Francisco jest znane z zakwasu na chleb ...

Ciasto

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej białej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
  • 375 g wody

do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka


  1. Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstaw na 15 min.
  2. Następnie dodaj do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszaj, przykryj i odstaw do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
  3. Dodaj pozostałą mąkę i zagnieć luźne ciasto. Wlej je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstaw by wyrosło.
  4. Posmaruj jajkiem.
  5. Piekarnik nastaw na temp. 230 °C. Kiedy się nagrzeje, wstaw chleb i piecz 10 minut.
  6. Następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz kolejne 35 min. 
 przepis zaczerpnięty z blogu CinCin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz