03 lutego 2013

Chleb żytni z ziemniakami

Print Friendly and PDF
Chleb żytni z ziemniakami.

Dyspozycja była jasna - ma być chleb żytni żytni, na razie przerwa od pszennych, orkiszowych, Tang Zhongów i innych wynalazków. Jako że piekę ja, ale inni jedzą, nie miałem wyjścia i wybrałem prosty chleb żytni z ziemniakami. Te ziemniaki to taka moja mała odrobina szaleństwa...a że przedłużają świeżość chleba i powodują, że miękisz nie jest taki suchy, zostały zaakceptowane ;-) , zwłaszcza że, jak później, już po wypieku, się okazało - chleb wyszedł świetny...

Odstępstwem od oryginału było zastosowanie zakwasu żytniego razowego, który na chwilę obecną jest moim ulubionym zakwasem ze względu na jego siłę. 


Składniki (na dwie foremki a 20 cm):
  • 400 g zakwasu żytniego razowego
  • 250 g ziemniaków
  • 600 g mąki żytniej chlebowej
  • 225 g letniej wody
  • 10 g soli 
  • garść płatków owsianych

 Przygotowanie chleba:

  1. Na 24 godziny przed robieniem chleba nakarm zakwas i odstaw w temperaturze pokojowej.
  2. Ugotuj ziemniaki z połową soli, po wystygnięciu dodaj połowę wody i rozgnieć je dokładnie albo zmiksuj do uzyskania papki.
  3. W misce połącz ziemniaczaną papkę, mąkę, zakwas, resztę soli. Lekko wymieszaj dodając pozostałą część wody, tak aby uzyskać lekko klejące się ciasto. Nie wyrabiaj za mocno i zbyt długo.
  4. Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je płatkami owsianymi. Do foremek włóż ciasto, powinno zajmować mniej więcej 2/3 wysokości foremki. Mokrą dłonią delikatnie wyrównaj ciasto w foremkach.
  5. Przykryj ciasto folią spożywczą lub włóż do torby foliowej, i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury może to zająć do kilku godzin.
  6. Nagrzej piekarnik do 230 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie delikatnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy i posyp z góry płatkami owsianymi.
  7. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 210 °C i piecz dalej około 35 minut.
  8. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Jeśli uznasz, że boki, które były w foremce tego wymagają, możesz wyjęty z foremek chleb włożyć na kilka minut do wyłączonego już, stygnącego piekarnika.
Chleb żytni z ziemniakami.
Chleb żytni z ziemniakami.
Chleb żytni z ziemniakami.
Chleb żytni z ziemniakami.
Chleb żytni z ziemniakami.
Chleb żytni z ziemniakami.

Chleb domowy

zaczerpnięte z blogu Chleb - moja domowa piekarnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz