08 stycznia 2014

Bułki słodowe

Print Friendly and PDF

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem drożdżowym.
Słód dał charakterystyczny, wręcz nietypowy, ciemny kolor miąższu i specyficzny zapach, wyczuwalny zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe. Skórka wyszła raczej delikatna. Miąższ dość miękki, a bułki zachowały świeżość stosunkowo długo - jeszcze trzeciego dnia były niczego sobie.
Przy okazji, polecam domowy podpiwek ze słodu i chmielu, smaczne i zdrowe.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.

Zaczyn
  • 100 g zakwasu pszennego
  • 150 g letniej wody
  • 150 g mąki pszennej chlebowej
  • 10 g świeżych drożdży

Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj dokarmiony 12 godzin wcześniej zakwas i dokładnie rozmieszaj. Dodaj przesianą mąkę, dokładnie wymieszaj składniki i odstaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 3 godziny.


Składniki (na 9 bułek):
  • 410 g zaczynu
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g letniej wody
  • 20 g oliwy
  • 15 g zmielonego słodu czekoladowego
  • 9 g soli
  • ziarna siemienia lnianego, słonecznika i otręby pszenne do posypania
  • odrobina wody i mąki do zrobienia kleiku na posmarowanie bułek

 Przygotowanie bułek:

  1. W dużej misce umieść najpierw zaczyn, wodę  i olej. Dodaj potem składniki suche: przesianą mąkę, słód i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nie będzie mocno zwarte, możesz mieszać zwykłym mikserem. Kontynuuj mieszanie 12 minut, po czym odstaw pod przykryciem na 20 minut.
  2. Wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel na 9 części (po około 95 g). Z każdej części uformuj okrągłą bułkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układając bułki zachowaj stosowne odległości między nimi, dając miejsce na wyrastanie. Bułki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na 50-60 minut.
  3. Rozgrzej piekarnik do 240 °C, w tym czasie z odrobiny mąki i wody zrób kleik, posmaruj nim bułki, i posyp z góry mieszanką ziaren siemienia, słonecznika i otrąb.
  4. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, zmniejsz temperaturę do 220 °C, włóż blachę z bułkami do pieca, spryskaj bułki wodą i piecz 5 minut. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i kontynuuj pieczenie 20 minut.
  5. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Zaczyn po trzech godzinach.
Zaczyn po trzech godzinach.
Tuż przed włożeniem do piekarnika.
Tuż przed włożeniem do piekarnika.
W piekarniku.
W piekarniku.
Bułki z góry.
Bułki z góry.
Charaktrystyczny ciemny miękisz.
Charakterystyczny ciemny miękisz.
Miękisz z bliska.
Miękisz z bliska.
inspirował blog AdamPiekarz.

1 komentarz: