- 2 łyżki zakwasu żytniego
- 125 g maki żytniej razowej
- 150 g wody
Zaparka 200 g:
- 100 g maki żytniej razowej grubo mielonej (możesz po prostu dodać trochę otrąb żytnich do mąki żytniej razowej)
- 100 g gotującej się wody
Ciasto chlebowe:
- 125 g maki żytniej razowej
- 90 g maki pszennej 550
- 200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej)
- 325 g zaczynu (patrz wyżej)
- 150 g wody
- 5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki instant)
- 1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie chleba
- W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej.
- Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut.
- Z całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple.
- Piekarnik nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem.
- Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.
Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.
wyrobione ciasto odpoczywa |
ciasto w formach |
wypieczony chleb |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz