27 października 2012

Chleb razowy żytni 80%

Print Friendly and PDF
 Zaczyn 325 g:
  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 125 g maki żytniej razowej
  • 150 g wody
Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania przez 14-16 godzin.


Zaparka 200 g:

  • 100 g maki żytniej razowej grubo mielonej (możesz po prostu dodać trochę otrąb żytnich do mąki żytniej razowej) 
  • 100 g gotującej się wody
Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.


Ciasto chlebowe:

  • 125 g maki żytniej razowej
  • 90 g maki pszennej 550
  • 200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej)
  • 325 g zaczynu (patrz wyżej)
  • 150 g wody
  • 5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki instant)
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie chleba
  1. W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej. 
  2. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut.
  3. Z całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny w cieple. 
  4. Piekarnik nagrzej do ok. 240 °C, wyłóż chleb z koszyka lub też wstaw formę, w której wyrastał, uprzednio nacięty kilkakrotnie ostrym nożem. 
  5. Piecz w tej temperaturze 15 minut, następnie zredukuj do 220 °C i kontynuuj pieczenie jeszcze dalsze 35 do 40 minut.

Chleb dzięki dużej ilości maki żytniej razowej (otrąb) ma bardzo wyrazisty smak i pozostaje długo świeży.

wyrobione ciasto odpoczywa
ciasto w formach
wypieczony chleb
przepis zaczerpnięty z blogu Chleb - moja domowa piekarnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz