30 października 2012

Zakwas żytni

Print Friendly and PDF
Dzień 1
  • 100 g mąki żytniej chlebowej
  • 100 g letniej wody 
W szklanym słoiku zmieszaj dokładnie składniki uzyskując bardzo gęstą konsystencję. Słoik przykryj lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.


Dzień 2
  • mieszanka z dnia poprzedniego
  • 50g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g letniej wody
Do słoika dolej wodę i dokładnie przemieszaj. Dosyp mąkę i ponownie dokładnie przemieszaj. Słoik przykryj lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.


Dzień  3
  • mieszanka z dnia poprzedniego
  • 50g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g letniej wody
Fermentacja zakwasu - delikatny lekko kwaskowaty zapach oznacza prawidłową pracę zakwasu.
Do słoika dolej wodę i dokładnie przemieszaj. Dosyp mąkę i ponownie dokładnie przemieszaj. Słoik przykryj lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.


Dzień 4
  • mieszanka z dnia poprzedniego
  • 50g mąki żytniej chlebowej
  • 50 g letniej wody
Do słoika dolej wodę i dokładnie przemieszaj. Dosyp mąkę i ponownie dokładnie przemieszaj. Słoik przykryj lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.


Dzień 5


Po otwarciu słoika widać fermentację, można zaobserwować bąble na powierzchni masy. Zakwas jest gotowy do użycia. Po użyciu części masy należy uzupełnić w tej samej ilości wodą i mąką. Zakwas można przechowywać lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz