- 100 g mąki żytniej chlebowej
- 100 g letniej wody
W szklanym słoiku zmieszaj dokładnie składniki uzyskując bardzo gęstą konsystencję. Słoik przykryj
lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.
Dzień 2
- mieszanka z dnia poprzedniego
- 50g mąki żytniej chlebowej
- 50 g letniej wody
Do słoika dolej wodę i dokładnie przemieszaj. Dosyp mąkę i ponownie dokładnie przemieszaj. Słoik przykryj
lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.
Dzień 3
- mieszanka z dnia poprzedniego
- 50g mąki żytniej chlebowej
- 50 g letniej wody
Fermentacja zakwasu - delikatny lekko kwaskowaty zapach oznacza prawidłową pracę zakwasu.
Do słoika dolej wodę i dokładnie przemieszaj. Dosyp mąkę i ponownie dokładnie przemieszaj. Słoik przykryj
lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.
Dzień 4
- mieszanka z dnia poprzedniego
- 50g mąki żytniej chlebowej
- 50 g letniej wody
Do słoika dolej wodę i dokładnie przemieszaj. Dosyp mąkę i ponownie dokładnie przemieszaj. Słoik przykryj
lnianą ściereczką i postaw w ciepłym miejscu. Po 12 godzinach zawartość słoika przemieszaj.
Dzień 5
Po otwarciu słoika widać fermentację, można zaobserwować bąble na powierzchni masy. Zakwas jest gotowy do użycia. Po użyciu części masy należy uzupełnić w tej samej ilości wodą i mąką.
Zakwas można przechowywać lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz