- 20 g zakwasu pszennego (można użyć żytniego)
- 70 g maki pszennej chlebowej
- 40 g wody
- Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej, aż potroi swoją objętość i opadnie.
Ciasto chlebowe 900 g:
- 130 g zaczynu jw.
- 440 g maki pszennej
- 300 g wody
- 10 g soli
- 15 g cukru
- 1 łyżka oliwy
- W dniu wypieku wodę wymieszać z mąką i pozostawić na 20 minut.
- Zaczyn rozdrobnić i dodać do ciasta jw. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, powoli dodawać cukier, sól i oliwę i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przy wyrabianiu mikserem odrywa się od ścianek miski, ale przykleja się lekko do dna. Jest miękkie, gładkie i elastyczne.
- Włożyć do miski wysmarowanej olejem, obrócić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w międzyczasie można je 1 lub 2 razy w równych odstępach czasowych odgazować i krótko zagnieść, tzn. rozpłaszczyć i rozciągnąć na lekko wysypanym mąką blacie, a potem założyć brzegi ciasta na siebie. Tak zawiniętą paczuszkę wkładać za każdym razem z powrotem do miski. Ciasto powinno przyrosnąć dwukrotnie.
- Po wyrośnięciu formować okrągły bochenek i układać do wysmarowanej olejem formy tortowej gładką stroną do góry. Formę przykryć szczelnie folią (można włożyć do torby plastikowej) i odstawić na ok. 5 godzin, aż zwiększy swoją objętość nawet trzykrotnie.
- Nagrzej piekarnik do temp 200 °C, wierzch bochenka posmaruj olejem i wsuń do piekarnika na środkową półkę. Piecz ok. 35 do 40 minut bez parowania wnętrza piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz