20 listopada 2012

Chleb razowy na Tang Zhongu

Print Friendly and PDF
Nie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać.

Składniki (na dwa bochenki a 20 cm):
  • 280 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)
  • 50 g cukru
  • 7 g soli
  • 10 g mleka pełnego w proszku
  • 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)
  • 140 g mleka w temperaturze pokojowej,
  • 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania 

Przygotowanie chleba:
  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.
  2. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.
  3. Uformuj kulę, przełóż ją do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut, w zależności od temperatury.
  4. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformuj delikatnie kulę i odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  5. Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt, dwa przeciwległe brzegi zroluj jednocześnie do środka, przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowanych brzegów było na dole.
  6. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż wypełni całkowicie foremkę i przekroczy jej wysokość.
  7. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij delikatnie górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem.
  8. Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.
  9. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce.
Wymieszane suche składniki. Punkt 1.
Wymieszane suche składniki. Punkt 1.
Dodajemy mokre składniki.
Dodajemy mokre składniki.
Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.
Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3.
Koniec pierwszego wyrastania.
Koniec pierwszego wyrastania.
 przepis zaczerpnięty z blogu Dodol & Mochi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...