Nie da się ukryć, że chlebki na bazie startera Tang Zhong bardzo mi się podobają. Jeśli znienacka mam ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać.
Składniki (na dwa bochenki a 20 cm):
- 280 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)
- 50 g cukru
- 7 g soli
- 10 g mleka pełnego w proszku
- 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)
- 140 g mleka w temperaturze pokojowej,
- 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania
Przygotowanie chleba:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.
- Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż
ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło
i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć
w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.
- Uformuj kulę, przełóż ją do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż
podwoi swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut, w zależności od temperatury.
- Ciasto
podzielić na dwie części, z każdej uformuj delikatnie kulę i odstaw na 15 minut pod przykryciem.
- Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt, dwa przeciwległe brzegi zroluj jednocześnie do środka, przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowanych brzegów było na dole.
- Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, aż wypełni całkowicie foremkę i przekroczy jej wysokość.
- Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij delikatnie górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem.
- Piecz w nagrzanym do 180°C ok. 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia na kratce.
|
Wymieszane suche składniki. Punkt 1. |
|
Dodajemy mokre składniki. |
|
Wyrobione i uformowane w kulę ciasto. Punkt 3. |
|
Koniec pierwszego wyrastania. |
przepis zaczerpnięty z blogu Dodol & Mochi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz