13 listopada 2012

Bułeczki belgijskie

Print Friendly and PDF
Moje pierwsze pszenne bułki, które się udały. Chrupiąca skórka, której ciemnego koloru dodała glazura z mleka, jasny miąższ o stosunkowo dużych dziurkach i ten zapach dopiero co wyjętych bułek z piekarnika...

Przepis na 10 bułek.

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 120 g ciepłego mleka
  • 175 g ciepłej wody
  • 7 g drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej z solą do dużej miski, dodaj cukier, na środku zrób wgłębienie.
  2. Wlej drożdże rozpuszczone w mleku, oprósz z wierzchu mąką i odstaw w temperaturze pokojowej na 20 minut.
  3. Wlej 175 g ciepłej wody i wyrabiaj ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Włóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieć i odstaw na 5 minut.
  6. Podziel ciasto na 10 części, uformuj owalne bułeczki, oprósz mąką, ułóż na blasze w pewnych odstępach, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Po tym czasie w każdej bułeczce zrób głęboki rowek i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  8. Piecz około 15 minut w temperaturze 230°C na złoty kolor (do piekarnika wstaw żaroodporne naczynie z wodą). Po upieczeniu wyciągnij z piekarnika i umieść na kratce do wystygnięcia.
przepis zaczerpnięty z książki Chleb domowy wypiek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz