Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm).
Składniki:
- 540 g mąki pszennej chlebowej
- 86 g cukru
- 8 g soli
- 10 g mleka pełnotłustego w proszku
- 11 g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych)
- 1 średnie jajko
- 59 g śmietanki kremowej
- 54 g mleka
- 184 g Tang Zhong
- 49 g roztopionego masła
Przygotowanie chleba:
- W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże.
- Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj masło ostudzone do temperatury pokojowej.
- Wygniataj ciasto aż do uzyskania struktury gładkiej i sprężystej.
- Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 28 °C i wilgotności 75%.
- Przenieś ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 6 równych części, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
- Rozwałkuj każdą część na potrójną szerokość formy, następnie złóż w 1/3 od góry do środka i dociśnij palcami założoną krawędź, następnie złóż w 1/3 od dołu do środka i dociśnij palcami założoną krawędź.
- Powstały pasek o szerokości formy zrolować i włożyć po 3 rolki do każdej formy.
- Przykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 °C i wilgotności 85%.
- Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba.
Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
|
Chleb zaczyna wyrastać w formie |
|
Wyrośnięty chleb w formie |
|
Upieczony chleb po wyjęciu z piekarnika |
|
Chleb wyjęty z formy |
|
Chleb wyjęty z formy |
przepis zaczerpnięty z blogu Christine's Recipes
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz