08 listopada 2012

Chleb Hokkaido mleczny na Tang Zhongu

Print Friendly and PDF
Chleb Hokkaido mleczny na starterze Tang Zong

Bardzo popularny w Japonii chlebek w stylu mlecznym tostowym. Przepis na dwa bochenki (w formach 20.5cm x 10.5cm x 9.5cm).

 Składniki:
  • 540 g mąki pszennej chlebowej
  • 86 g cukru
  • 8 g soli
  • 10 g mleka pełnotłustego w proszku
  • 11 g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych)
  • 1 średnie jajko
  • 59 g śmietanki kremowej
  • 54 g mleka
  • 184 g Tang Zhong
  • 49 g roztopionego masła

Przygotowanie chleba:

  1. W misce wymieszaj wszystkie płynne składniki (mleko, śmietankę, jajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże.
  2. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj masło ostudzone do temperatury pokojowej.
  3. Wygniataj ciasto aż do uzyskania struktury gładkiej i sprężystej. 
  4. Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 28 °C i wilgotności 75%.
  5. Przenieś  ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 6 równych części, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
  6. Rozwałkuj każdą część na potrójną szerokość formy, następnie złóż w 1/3 od góry do środka i dociśnij palcami założoną krawędź, następnie złóż w 1/3 od dołu do środka i dociśnij palcami założoną krawędź.
  7. Powstały pasek o szerokości formy zrolować i włożyć po 3 rolki do każdej formy.
  8. Przykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-45 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej w temperaturze 38 °C i wilgotności 85%.
  9. Posmaruj chleb roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego na 180 °C piekarnika. Piecz około 30 minut, aż do zbrązowienia chleba.
  10. Wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia na kratce. 
Chleb zaczyna wyrastać w formie
Chleb zaczyna wyrastać w formie
Wyrośniety chleb w formie
Wyrośnięty chleb w formie
Upieczony chleb po wyjęciu z piekarnika
Upieczony chleb po wyjęciu z piekarnika
Chleb wyjęty z formy
Chleb wyjęty z formy
Chleb wyjęty z formy
Chleb wyjęty z formy
przepis zaczerpnięty z blogu Christine's Recipes

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz