Ciasto
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 200 g mąki pszennej razowej
- 400 g mąki pszennej białej
- 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
- 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
- 375 g wody
do posmarowania: jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka
- Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstaw na 15 min.
- Następnie dodaj do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszaj, przykryj i odstaw do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min.
- Dodaj pozostałą mąkę i zagnieć luźne ciasto. Wlej je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstaw by wyrosło.
- Posmaruj jajkiem.
- Piekarnik nastaw na temp. 230 °C. Kiedy się nagrzeje, wstaw chleb i piecz 10 minut.
- Następnie zmniejsz temp. do 200 °C i piecz kolejne 35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz