Zaczyn 550g:
- 100 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej chlebowej250 g wody
Do miski nalej wodę, dodaj zakwas, mąkę i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 12 godzin w ciepłem miejsce.
Ciasto chlebowe 1865 g
- 550 g zaczynu
- 200 g mąki żytniej chlebowej
- 200 g mąki gryczanej
- 50 g mąki orkiszowej razowej
- 200 g mąki żytniej razowej
- 350 g wody
- 150 g siemienia lnianego
- 150 g słonecznika
- 15 g sól
Przygotowanie chleba:
- Do miski wsyp mąki, sól, siemię i słoneczni. dodaj wodę i dokładnie wymieszaj (dodałem 15 g słodu karmelowego).
- Wyrabiaj ciasto przez pięć minut. Ciasto będzie ciężkie i klejące.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 5 godzin, ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
- Włóż ciasto do foremek na 3/4 wysokości, wyrównaj ręką zwilżoną oliwą, według gustu posyp z góry otrębami, słonecznikiem, makiem...
- Przykryj ściereczką, lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piecz przez 60 min. Aby uzyskać ładną skórkę wstaw do piekarnika miseczkę z wodą lub w trakcie pieczenia spryskaj 2-3 krotnie skórkę wodą.
- Wyjmij chleb z foremek odstaw na kratce do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz