24 listopada 2012

Chleb żytnio-gryczany na zakwasie

Print Friendly and PDF
Mąka gryczana długo czekała w kolejce na swoje pierwsze użycie, w końcu nadszedł dzień wypieku pierwszego chleba gryczanego.


 Zaczyn 550g:
Do miski nalej wodę, dodaj zakwas, mąkę i dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw na około 12 godzin w ciepłem miejsce.


Ciasto chlebowe 1865 g

  • 550 g zaczynu
  • 200 g mąki żytniej chlebowej
  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 g mąki żytniej razowej
  • 350 g wody
  • 150 g siemienia lnianego
  • 150 g słonecznika
  • 15 g sól

Przygotowanie chleba:
  1. Do miski wsyp mąki, sól, siemię i słoneczni. dodaj wodę i dokładnie wymieszaj (dodałem 15 g słodu karmelowego).
  2. Wyrabiaj ciasto przez pięć minut. Ciasto będzie ciężkie i klejące.
  3. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 5 godzin, ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  4. Włóż ciasto do foremek na 3/4 wysokości, wyrównaj ręką zwilżoną oliwą, według gustu posyp z góry otrębami, słonecznikiem, makiem...
  5. Przykryj ściereczką, lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piecz przez 60 min. Aby uzyskać ładną skórkę wstaw do piekarnika miseczkę z wodą lub w trakcie pieczenia spryskaj 2-3 krotnie skórkę wodą.
  7. Wyjmij chleb z foremek odstaw na kratce do wystygnięcia.
przepis zaczerpnięty ze strony Bio Planet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz