05 listopada 2012

Czeski chleb wiejski

Print Friendly and PDF
Składniki:
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 300 g letniej wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowe
  • 100 g mąki żytniej jasnej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
  1. Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiać przez około 8 minut na ciasto luźne i lepkie. 
  2. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią i odstaw na 10 minut, po tym czasie jeszcze raz wyrabiaj przez ok. 5 minut. 
  3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 -2,5 godziny. 
  4. Dużą foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto i pozostaw do ponownego wyrośnięcia. 
  5. Przed pieczeniem można chleb posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.
  6. Piecz w temperaturze 240°C przez około 45 minut do zbrązowienia skórki
  7. Ostudź na kratce.
przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz