Czeski chleb wiejski
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego
- 300 g letniej wody
- 400 g mąki pszennej chlebowe
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
- Wszystkie składniki umieść w misce i wyrabiać przez około 8 minut na ciasto luźne i lepkie.
- Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią i odstaw na 10 minut, po tym czasie jeszcze raz wyrabiaj przez ok. 5 minut.
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 2 -2,5 godziny.
- Dużą foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp otrębami. Przełóż do niej ciasto i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem można chleb posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.
- Piecz w temperaturze 240°C przez około 45 minut do zbrązowienia skórki
- Ostudź na kratce.
przepis zaczerpnięty z książki Chleb. Domowy wypiek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz