Pierwszy przepis z serii W meksykańskim piekarniku ciotki Hankity. W ramach rewanżu za wysłany jej przepis na nasz żurek, ciotka przysłała przepis na ciasto chyba najbardziej popularne w Meksyku. Przepis pochodzi z rejonu miasta Terreón.
Tradycyjny deser Ameryki Łacińskiej to ciasto biszkoptowe przesiąknięte mieszanką trzech rodzajów mleka - skondensowanego z cukrem, skondensowanego bez cukru i mleka pełnego. Pokryte bitą śmietaną i udekorowane owocami. Słodkie i wręcz ociekające mlekiem, rewelacyjne jako deser w ciepłe i gorące dni. A że wiosna idzie i będzie coraz, coraz cieplej - zachęcam do spróbowania tego oryginalnego, meksykańskiego smakołyku :)
¡Que aproveche!
Składniki :
- 180 g mąki pszennej 550
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego (lub innego wg gustu)
- 4 żółtka
- 6 białek
- 300 g mleka pasteryzowanego
- 500 g mleka zagęszczonego słodkiego
- 340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru)
- 400 g śmietanki 30% do ubijania
- owoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji
- odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremki
Przygotowanie:
- Z białek ubij pianę na sztywno.
- W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
- Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych.
- W czasie, gdy ciasto stygnie, dokładnie wymieszaj w misce mleko zagęszczone, mleko pasteryzowane i śmietanę kremową.
- Kiedy ciasto już wystarczająco ostygnie, nakłuj od góry kilkakrotnie ostrym nożem, ale staraj się nie dotknąć nożem dna foremki. Nie wyjmuj ciasta z foremki.
- Zalej ciasto mieszaniną mleka i śmietany. Nie przejmuj się, że początkowo ciasta nie będzie widać. Odstaw do lodówki do całkowitego wchłoniecia mleka przez ciasto, najlepiej na całą noc.
- Ubij na sztywno śmietankę 30% i pokryj nią górę ciasta, a następnie udekoruj czekoladą, owocami, orzechami - czym chcesz i jak chcesz.
- Ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj na talerzyku, podlewając zbierającym się na dnie foremki mlekiem. Ciasto po prostu musi nim ociekać, tak bardzo, że na talerzyku, na którym je podajemy, zbiera się mleko.
Upieczone ciasto. Pkt 5. |
Ciasto zalane trzema mlekami. Pkt 6. |
Ciasto po wchłonięciu mleka. |
Udekorowane czekoladą i brzoskwinkami ciasto. Pkt 7. |
Pastel de 3 leches - ociekający mlekiem. |
Pastel de 3 leches |
Pastel de 3 leches |
Bardzo ciekawie wygląda to ciasto. Takie puszyste i delikatne.
OdpowiedzUsuńŁadne przy tym:)
Pozdrawiam.
Nie tylko bardzo ciekawie wygląda, ale też bardzo 'ciekawie' smakuje. Nigdy wcześniej nie robiłem, ani nie jadłem tak bardzo nasączonego ciasta, że aż z niego kapie. W każdym razie w domu od razu wydano mi rozkaz powtórzenia go, w pracy z kolei obrazili się że nie dla każdego repeta została :)
UsuńCzekam tylko lata, kiedy nie bedę musiał owoców puszkowców stosować, ale poziomeczki, jagódki, truskaweczki,...
Co prawda ciasto się robi długo (całe mleko musi wsiąknąć, a to trwa), ale jest bardzo, bardzo łatwe do wykonania. Polecam spróbowania... :)
Potwierdzam! jest pyszne i jestem jedną z tych, dla kórych 'repeta' nie wystarczyła :) Pozdrawiam Marcin DA
Usuń