02 czerwca 2013

Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką

Print Friendly and PDF
Ciasto drożdżowe z cynamonem i kruszonką.

Ciepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też. Mąka w szafie jest zawsze :) Trzeba zrobić coś smacznego, w miarę szybkiego i coś, co zawsze się udaje. I nie wymaga dużej ilości jajek, bowiem w lodówce były tylko dwa. "I koniecznie z kruszonką!", dodał ktoś zza pleców ;-)
Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika!
Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam!
Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego wypiekanie będę robił w dłuższych keksówkach. 


Składniki na ciasto (na dwie foremki a 23 cm):
  • 510 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)
  • 180 g mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g miękiego masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka czubata cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • odrobina białka do posmarowania ciasta

Składniki na kruszonkę
  • 45 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 25 g miękiego masła

Przygotowanie ciasta:
  1. Rozrób drożdże z odrobiną cukru i odstaw, aby zaczyn drożdżowy ruszył. Roztop masło na wolnym ogniu i odstaw go wystygnięcia. W tym czasie wymieszaj w dużej misce w wszystkie składniki suche: makę, pozostały cukier, cynamon i sól.
  2. Do składników suchych dodaj mleko, jajko, żółtko, rozrobione drożdze, a nastepnie dokładnie wymieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Tuż przed zakończeniem wyrabiania dodaj rodzynki, i dokończ wyrabianie tak, aby rodzynki rozeszły się równomiernie.
  3. Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny.
  4. Po podwojeniu objętości ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i daj odpocząć 5-10 minut pod przykryciem.
  5. Z każdej części uformuj walec odpowiedniej długości, przełóż do foremek i odstaw do ponownego wyrastania w cieple i wilgoci. Może być np. piekarnik z włączonym światłem. Dobrą metodą na zapewnienie ciepła i wilgoci jest na czas wyrastania ciasta włożenie do piekarnika niewielkiego pojemnika z wrzącą wodą; nie musisz wtedy przykrywać go folią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie.
  6. W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: zagnieć masło, makę i cukier do równomiernego wymieszania składników.
  7. Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, w tym czasie posmaruj ciasto białkiem używając pędzelka kuchennego, a następnie posyp kruszonką.
  8. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po 20 minutach pieczenia mozesz ciasto przykryc folią luminiową, aby kruszonka za nadto się nie przypiekła i nie była za nadto twarda. Po upieczeniu odstaw ciasto na kratkę do ostygnięcia.
Wyrobione ciasto zaczyna wyrastać.
Wyrobione ciasto zaczyna wyrastać. Pkt 1.
Wyrośnięte ciasto. Pkt 2.
Wyrośnięte ciasto. Pkt 2.
W foremkach drugie wyrastanie.
W foremkach drugie wyrastanie. Pkt 5.
Wyrośnięte ciasto w foremkach. Pkt 6.
Wyrośnięte ciasto w foremkach. Pkt 5.
Przygotowana kruszonka.
Przygotowana kruszonka. Pkt 6.
Ciasto posypane kruszonką.
Ciasto posypane kruszonką. Pkt 7.
Upieczone ciasto.
Upieczone ciasto. Pkt 8.
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem.

inspirował blog Eksplozja Smaku.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta! Drożdżowe i jeszcze z cynamonem to moja wielka miłość, zaraz obok serników, na równi.
    Pyszne, pachnące, kuszące.Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ciacho, tak ładnie wyrosło, u mnie drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami(,kuchnia lidla,), następnym razem wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Toskanii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne :) już czuję zapach ;) pozdrawiam i polecam przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-w-sosie-pomaranczowym/

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj smaczne to ciasto, że ho ho. Takie proste, a tyle przynosi mi radości kiedy je piekę. Naturalnie, nieodzownym dodatkiem jest dla mnie marmolada (gomarowska wielowocowa), bez które to ciasto nie miałoby smaku i pożądanego przeze mnie aromatu. Polecam, gorąco |:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się. Proste i przepyszne. Często nie ma po co kombinować i cudować z przepisami, bo najprostsze jest tak smaczne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...