Ciepła czerwcowa niedziela, przyjaciele zapraszają na przydomowego grila. Nie wypada zatem pójść z pustymi rękoma. Szybki przegląd lodówki - jajka są, drożdże są, mleko i masło też. Mąka w szafie jest zawsze :) Trzeba zrobić coś smacznego, w miarę szybkiego i coś, co zawsze się udaje. I nie wymaga dużej ilości jajek, bowiem w lodówce były tylko dwa. "I koniecznie z kruszonką!", dodał ktoś zza pleców ;-)
Znaleziony i internecie przepis świetnie się do tego nadawał. Trochę mieszania, trochę wyrabiania, odrobina rodzynek, cynamonu i ... Do piekarnika!
Po półgodzinnym pieczeniu w kuchni aromat świeżego ciasta drożdżowego, przesiąkniętego cynamonem....mniam!
Ciasto nadspodziewanie ładnie wyrosło, pierwsze pieczenie odbyło się w dwóch foremkach o długości 23 cm. Miało jednak olbrzymią ochotę uciec z tych foremek, więc kolejne jego wypiekanie będę robił w dłuższych keksówkach.
Składniki na ciasto (na dwie foremki a 23 cm):
- 510 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)
- 180 g mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g miękiego masła
- 60 g cukru
- szczypta soli
- łyżeczka czubata cynamonu
- 50 g rodzynek
- odrobina białka do posmarowania ciasta
Składniki na kruszonkę
- 45 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 25 g miękiego masła
Przygotowanie ciasta:
- Rozrób drożdże z odrobiną cukru i odstaw, aby zaczyn drożdżowy ruszył. Roztop masło na wolnym ogniu i odstaw go wystygnięcia. W tym czasie wymieszaj w dużej misce w wszystkie składniki suche: makę, pozostały cukier, cynamon i sól.
- Do składników suchych dodaj mleko, jajko, żółtko, rozrobione drożdze, a nastepnie dokładnie wymieszaj aż do dokładnego połączenia składników. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Tuż przed zakończeniem wyrabiania dodaj rodzynki, i dokończ wyrabianie tak, aby rodzynki rozeszły się równomiernie.
- Uformuj z ciasta kulę i odstaw do wyrośnięcia w lekko natłuszczonej misce przykrytej folią spożywczą lub włożonej do worka foliowego. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, co w zależności od temperatury zajmie około 2 godziny.
- Po podwojeniu objętości ponownie wyrób ciasto, podziel na dwie części i daj odpocząć 5-10 minut pod przykryciem.
- Z każdej części uformuj walec odpowiedniej długości, przełóż do foremek i odstaw do ponownego wyrastania w cieple i wilgoci. Może być np. piekarnik z włączonym światłem. Dobrą metodą na zapewnienie ciepła i wilgoci jest na czas wyrastania ciasta włożenie do piekarnika niewielkiego pojemnika z wrzącą wodą; nie musisz wtedy przykrywać go folią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie.
- W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę: zagnieć masło, makę i cukier do równomiernego wymieszania składników.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 190°C, w tym czasie posmaruj ciasto białkiem używając pędzelka kuchennego, a następnie posyp kruszonką.
- Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut. Po 20 minutach pieczenia mozesz ciasto przykryc folią luminiową, aby kruszonka za nadto się nie przypiekła i nie była za nadto twarda. Po upieczeniu odstaw ciasto na kratkę do ostygnięcia.
|
Wyrobione ciasto zaczyna wyrastać. Pkt 1. |
|
Wyrośnięte ciasto. Pkt 2. |
|
W foremkach drugie wyrastanie. Pkt 5. |
|
Wyrośnięte ciasto w foremkach. Pkt 5. |
|
Przygotowana kruszonka. Pkt 6. |
|
Ciasto posypane kruszonką. Pkt 7. |
|
Upieczone ciasto. Pkt 8. |
|
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. |
|
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. |
|
Słońce, trawa i ciasto drożdżowe z kruszonką i cynamonem. |
inspirował blog Eksplozja Smaku.
Uwielbiam takie ciasta! Drożdżowe i jeszcze z cynamonem to moja wielka miłość, zaraz obok serników, na równi.
OdpowiedzUsuńPyszne, pachnące, kuszące.Mniam:)
Pycha ciacho, tak ładnie wyrosło, u mnie drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami(,kuchnia lidla,), następnym razem wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńpiękne :) już czuję zapach ;) pozdrawiam i polecam przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/poledwiczki-wieprzowe-z-grilla-w-sosie-pomaranczowym/
OdpowiedzUsuńOj smaczne to ciasto, że ho ho. Takie proste, a tyle przynosi mi radości kiedy je piekę. Naturalnie, nieodzownym dodatkiem jest dla mnie marmolada (gomarowska wielowocowa), bez które to ciasto nie miałoby smaku i pożądanego przeze mnie aromatu. Polecam, gorąco |:)))
OdpowiedzUsuńZgadza się. Proste i przepyszne. Często nie ma po co kombinować i cudować z przepisami, bo najprostsze jest tak smaczne :)
Usuń