24 kwietnia 2014

Basic scones

Print Friendly and PDF

Przepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w prawdziwie szkockim stylu. Mi to zajęło około 20 minut. Jeszcze mniej czasu zajęło mi zjedzenie skonów...
O samych skonach pisałem już przy okazji pieczenia Treacle scones (skony melasowe), wspomnę tylko, że ten poniższa receptura to po prostu podstawowy, najprostszy, ale i najłatwiejszy przepis.
Skony najbardziej smakują swieżo upieczone, jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Posmarowane miękkim masłem, z dżemem i odrobiną bitej śmietany. Dla małych i dużych łasuchów, na sobotni lub niedzielny poranek. Do przepysznej kawusi.
Formując skony postąpiłem trochę innaczej, niż podczas robienia skonów melasowych. Nie rozwałkowywałem ciasta i nie wycinałem ich szklanką, ale uformowałem kule, które następnie rozpłaszczałem lekko dociaskając dłonią. Dlatego też po upieczeniu miały bardziej bułkowaty kształt. Jeśli chcecie otrzymać skony o bardziej „rasowym" kształcie, lepiej będzie jednak rozwałkowywać ciasto.
Oryginalny przepis zawiera tzw. „self rising flour" - jest to po prostu mąka od zmieszana ze środkiem spulchniajacym, np. proszkiem do pieczenia, mniej więcej w proporcji 1¼ łyżeczki proszku na szklankę mąki. Czasem dodawana jest odrobina soli.




Przygotowanie skonów (8 sztuk):
  • 225 g mąki pszennej 550
  • 50 g mleka 
  • 20 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli



Przygotowanie:
  • Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki.
  • W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają, aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.
  • Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, następnie od razu przełóż ją na blachę wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Po umieszczeniu na blasze spłaszcz delikatnie kulę, naciskajac od góry dłonią.
  • Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 12 minut, aż do ich lekkiego zbrązowienia.
  • Wyciągnij skony z piekarnika i pozostaw na kratce. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Nie zapomnij o miękkim maśle, dżemie i bitej śmietanie.
Gotowe skony.
Gotowe skony.
Gotowe skony bliżej.
Gotowe skony bliżej.
Gotowe skony jeszcze bliżej.
Gotowe skony jeszcze bliżej.
Skon z bitą smietana i dżemem.
Skon z bitą śmietaną i dżemem.
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz