16 kwietnia 2014

Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem

Print Friendly and PDF
Pomidorowiec orkiszowy z czarnym sezamem.

Arcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni, a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka, od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na soku pomidorowym. Bardzo przyjemnie się chleb robiło, a efekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany, ale nie natrętny. Sprawia, ze chleb bardzo dobrze komponuje się z serami i wędlinami. No i jeszcze te kropki z czarnego sezamu...
Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu starłem duże jabłko, i użyłem cały zaczyn, nie odmierzając go wg receptury. Musiałem zatem dodać trochę mąki, aby ciasto miało odpowiednią zwartość. Dzięki temu wyszły trzy bochenki - jeden w keksówce, drugi podłużny, wyrastający od razu na blasze, zaś trzeci w małej, okrągłej tortownicy. Ten z tortownicy wyjątkowo szybko wyrósł, jakby chciał z tej tortownicy uciec. No i w końcu uciekł nie dając się sfotografować...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.


Zaczyn:
Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj w misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę i starte jabłko. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 12 godzin.


Składniki (na 2 bochenki):
  • 600 g zaczynu
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 350 gmąki orkiszowej chlebowej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka miodu
  • 15 g soli
  • 5 g drożdży
  • 10 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
  • 30 g czarnego sezamu

Przygotowanie chleba:
  1. Przesiej do miski obie mąki. Wymieszaj je z solą i zmielonym słodem. W oddzielnej misce zmiksuj pomidory, dodaj do nich rozkruszone drożdże, mód i wszystko wymieszaj.
  2. Przelej zmiksowane pomidory do dużej miski. Mieszając drewnianą kopyścią, lub mikserem na wolnych obrotach, stopniowo dodawaj mąki. Mieszaj do połączenia się składników.
  3. Wyłóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj je około 10 minut. Miej na podorędziu mąkę do podsypywania ciasta, gdyż będzie ono stosunkowo luźne. Po 10 minutach wyrabiania rozciągnij ciasto do postaci prostokąta, posyp z góry równomiernie czarnym sezamem. Następnie złóż ciasto niczym kopertę i lekko wyrabiaj dopóty, dopóki sezam nie roześci się równomiernie w cieście.
  4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 3 godziny. W trakcie wyrastania ciasto trzeba dwukrotnie rozciągnąć i złożyć - po pierwszej godzinie wyrastania, oraz po 2 godzinie. Z każdym złożeniem ciasto będzie nabierało sprężystości. W trakcie składania może się przydać odrobina maki do podsypania.
  5. Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Podziel ciasto na 2 lub 3 części (w zależności od tego, jak duże bochenki będziesz formować. Chleb możesz włożyć do keksówki lub włożyć do koszyka do wyrastania. Jeśli formujesz podłużne bochenki, moźesz je od razu umieścić na blasze przekładając zrolowanymi ściereczkami, aby przytrzymywały ciasto w trakcie wyrastania.
  6. Uformowane bochenki odstaw ponownego wyrastania pod przykryciem na około 1-2 godziny, w zależnosci od temperatury i wilgotności. Chleb bardzo szybko wyrasta, jeśli jest zamknięty w piekarniku, do którego wstawisz pojemnik z nalanym wrzątkiem.
  7. Nastaw piekarnik na temperaturę 250 °C. Aby piekarnik był dobrze naparowany, wstaw pojemnik żaroodporny z wodą, który wyjmij tuż przed włożeniem chleba. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz około 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 230 °C i piecz kolejny kwadrans, po czym znów zmniejsz temperaturę, tym razem do 210 °C i dopiekaj jeszcze kwadrans. Kontroluj wypiekanie, aby skórka zanadto się nie przypiekła, jeśli zajdzie potrzeba, nakryj chleb folią aluminiową. Możesz też tuż przed włożeniem do piekarnika chleb delikatnie oprószyć mąką, aby skórka nie przypiekała się za szybko.
  8. Wyjmij chlebek z piekarnika i daj mu przestygnąć na kratce.
Pomidorowiec z foremki gotowy.
Pomidorowiec z foremki gotowy.
Pomidorowiec z foremki w przekroju.
Pomidorowiec z foremki w przekroju.
Podłużny bochenek, wyrastał na blasze. Z pomidorami, a jakże!
Podłużny bochenek. Z pomidorami, a jakże!
Kromkowy stos.
Kromkowy stos.
Czarny sezam w pomidorowcu.
Czarny sezam w pomidorowcu.
inspirował blog Leśny zakątek.
.

W marcu razem ze mną piekli:

AciriBajkorada
AmberKuchennymi Drzwiami
AniaWMoje pasje. Kuchnia i ogród
AluchaNie-ład mAlutki
ArnikaArnikowa kuchnia
BeaBea w kuchni
BeataStare gary
Bożena Smakowe kubki
DorotaMoje małe czarowanie
DorotaUgotujmyTo.pl
ElaW poszukiwaniu Slow Life
GaritaKulinarne przygody Gatity
GucioKuchnia Gucia
IgaMój czas...a tak go umilam
JolaNasze życie od kuchni
KamilaOgrody Babilonu
MagdaKonwalie w kuchni
MagdaZ miłości do słodkości
MimblaPierogi ruskie raz!
MysiaPieczarka mysia
RenataForks'n'Canvas
TosiaSmakowitychleb.pl
UrszulaProste Potrawy
WisłaZapach chleba
ŻabkaHealthy Craving

32 komentarze:

  1. Przepiękne bochenki:) .... pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziekuję Ci za kwietniowe wypiekanie :) pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Alez sliczny chlebek, Marcinie! Naciecia sa boskie. Dziekuje za wspolne pieczenie i pozdrawiam swiatecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Również dziękuję za wspólne pieczenie, w przyszłym miesiącu też bierzemy udział, prawda?

      Usuń
  3. Chleb na medal! Złoty medal:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :), ale to zasługa świetnego przepisu :)

      Usuń
  4. Piękny bochenek.Musi być pyszny. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Jest pyszny, byłem zaskoczony wyraźnym wyczuwalnym aromatem i smakiem pomidorów chlebka. Polecam Ci go :)

      Usuń
  5. Perfekcyjne bochny!
    Szkoda, że ten z tortownicy uciekł i nie możemy go podziwiać;)
    Mnie najbardziej smakował z jajem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, o jajku nie pomyslałem ;) Trzeba będzie spróbowac, a zatem trzeba bedzie upiec ten chleb jeszcze raz :D

      Usuń
  6. Jestem pełna podziwu
    Dziękuję za wspólne chwile i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja równie dziekuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam swiątecznie.

      Usuń
  7. Piękny chleb !
    Dziękuję za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję również bardzo za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam seredcznie świątecznie :)

      Usuń
  8. Cieszę sie że smakowal Ci chleb który tym razem wybrałam ja. Piekny bochen, do następnego upieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajny przepis wynalazłaś :) Dziękuje z wspólne wypiekanie w kwietniu :)

      Usuń
  9. Idealny bochenek. :) I imponująca ilość kromek ;)))

    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja równiez dziekuję za wspólne pieczenie i do wspólnego wypiekania za miesiąc.

      Usuń
  10. Ja upiekłam dwa chlebki, i tez bardzo mi smakowały :)
    dziekuję za wspólne pieczenia, pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również dziekuję za wspólne pieczenie i również pozdrawiam swiątecznie :)

      Usuń
  11. Piękny! I takie równiutkie nacięcia. Wyjątkowo elegancko Ci się udał. Dziękuję, pozdrawiam i do następnego pieczenia, Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję bardzo :). Tylko to nie są naciecia :D, to jest wzorek zrobiony podczas oprószania maka chleba przed włożeniem do piekarnika. ale też świetnie wyglada - prawda?

      Usuń
    2. rzeczywiście świetnie, byłam pewna, że to nacięcia. Bardzo fajne!

      Usuń
  12. Fajny trik z tym oprószaniem! Ładne chlebki. Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie! Spokojnych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja także dziękuję za wspólne pieczenie :) pozdrawiam

      Usuń
  13. Wow, jestem pod wrażeniem! Perfect:) Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale kusi Twój chlebek!! Dziękuję za wspólną akcję! Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziekuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  15. Chlebek idealny! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję równiez za wspólne wypiekanie, mam nadzieję, że nie ostatnie :)

      Usuń
  16. Wyglądają perfekcyjnie!
    Dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...