Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych Szkocji wiele lat temu. Małe ciasteczka, choć powinny mieć kształt kwadratowy, mi zdecydowanie lepiej wychodzą w okrągłei.
Bardzo łatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić. W niecałe 30 minut, w tym 20 poświęconych na pieczenie, można poczęstować niespodziewanych gości smakowitymi ciasteczkami. Albo szybko, łatwo i przyjemnie przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik...
Składniki (na około 20 biskwitów):
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 115 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 50 g melasy
Przygotowanie biskwitów:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj.
- W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy stanie się bardziej płynna. Zdejmij z ognia, wbij jajko i szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą.
- Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu wszystkich kulek delikatnie je dociśnij z góry palcami, lekko rozpłaszczając.
- Wstaw blachę z biskwitami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C, piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyłóż biskwity na kratkę, aby ostygły.
|
Tuż przed włożeniem do piekarnika. Pkt 4. |
|
Tuż po wyjęciu z piekarnika. |
|
Biskwity można przechowywać w blaszanych puszkach. |
|
Biskwity można też od razu zjeść. |
|
Parlies, herbata i szkocka krata. |
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.
świetne te ciasteczka :) na pewno bym wzięła kilka na piknik :)
OdpowiedzUsuńPolecam Ci je do zrobienia, są rewelacyjnie łatwe. Rach, ciach i gotowe. Wkrótce znów je bede robił, ale wpadłem na pomysł, aby zamiast imbiru dać przyprawę do pierników :)
UsuńFajne! Podobają mi się. Maczałbym w herbatce lub kawie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Mi też się podobają :D Maczane w herbatce też są smaczne
UsuńSuper, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńNo to do pieczenia :) Cisateczka są bardzo smaczne, a co mi się podoba, to krótki czas, w jaki je mozna zrobić
UsuńTwoje ciasteczka na pewno upiekę!
OdpowiedzUsuńTymczasem wpadaj po przepis na majowy chleb.Zapraszam!
ciasteczka polecam :)
Usuńz chlebem będzie trudno, bo jestem na wyjeździe i wracam w poniedziałek bladym switem, ale postaram sie w poniedziałek upiec.