02 maja 2014

Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits

Print Friendly and PDF
Parlies.


Parlies to małe biskwity, o smaku i aromacie imbiru. Często zwane Edinburgh Parliament Biscuits (biskwity edynburgskiego parlamentu), ze względu na ich olbrzymią popularność w kręgach rządowych Szkocji wiele lat temu. Małe ciasteczka, choć powinny mieć kształt kwadratowy, mi zdecydowanie lepiej wychodzą w okrągłei.
Bardzo łatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić. W niecałe 30 minut, w tym 20 poświęconych na pieczenie, można poczęstować niespodziewanych gości smakowitymi ciasteczkami. Albo szybko, łatwo i przyjemnie przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik...


Składniki (na około 20 biskwitów):
  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 115 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 50 g melasy

Przygotowanie biskwitów:
  1. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej imbir i dokładnie wymieszaj.
  2. W małym rondelku podgrzej na wolnym ogniu melasę, cały czas mieszając, aż do momentu, gdy stanie się bardziej płynna. Zdejmij z ognia, wbij jajko i szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą.
  3. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu wszystkich kulek delikatnie je dociśnij z góry palcami, lekko rozpłaszczając.
  5. Wstaw blachę z biskwitami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 °C, piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyłóż biskwity na kratkę, aby ostygły.
Tuż przed włożeniem do piekarnika. Pkt 4.
Tuż przed włożeniem do piekarnika. Pkt 4.
Tuż po wyjęciu z piekarnika.
Tuż po wyjęciu z piekarnika.
Biskwity można przechowywać w blaszanych puszkach.
Biskwity można przechowywać w blaszanych puszkach.
Biskwity można też od razu zjeść.
Biskwity można też od razu zjeść.
Parlies, herbata i szkocka krata.
Parlies, herbata i szkocka krata.
Na majówkęPiknik majowy
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

8 komentarzy:

  1. świetne te ciasteczka :) na pewno bym wzięła kilka na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci je do zrobienia, są rewelacyjnie łatwe. Rach, ciach i gotowe. Wkrótce znów je bede robił, ale wpadłem na pomysł, aby zamiast imbiru dać przyprawę do pierników :)

      Usuń
  2. Fajne! Podobają mi się. Maczałbym w herbatce lub kawie :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi też się podobają :D Maczane w herbatce też są smaczne

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. No to do pieczenia :) Cisateczka są bardzo smaczne, a co mi się podoba, to krótki czas, w jaki je mozna zrobić

      Usuń
  4. Twoje ciasteczka na pewno upiekę!

    Tymczasem wpadaj po przepis na majowy chleb.Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasteczka polecam :)
      z chlebem będzie trudno, bo jestem na wyjeździe i wracam w poniedziałek bladym switem, ale postaram sie w poniedziałek upiec.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...