27 października 2013

Sztangle graham orkiszowe

Print Friendly and PDF
Sztangle graham orkiszowe.

Dobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne grahamki, postanowiłem spróbować, jak będą one smakowały po zamianie mąki na orkiszową. Dodałem również trochę mąki orkiszowej razowej, a zamiast cukru - miód. Dzięki temu otrzymałem bardziej miękki miękisz, nowy smak, oraz to, co tygrysy lubą najbardziej - pozytywną opinię domowników :)
Jako formę wybrałem postać sztangli - takie mikrobagietki ;). Częściej się na to mówi „paluch", spotkałem się też w innych rejonach Polski z nazwą „baton", ale dla mnie, chyba na zawsze, będą to po prostu sztangle. Sentymenty do młodości zobowiązują, a w końcu w czasach mojego dzieciństwa na podkarpaciu jadało się sztangle z solą, a nie jakieś paluchy czy batony...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.

Zaczyn:

  • 100 g zakwasu pszennego razowego
  • 150 g mąki pszennej graham
  • 12 g świeżych drożdży
  • 20 g miodu lipowego
  • 150 g letniej wody
12 godzin przed rozpoczęciem pracy nakarm zakwas. Rozetrzyj drożdże z miodem. W dużej misce wymieszaj mąkę graham z zakwasem i wodą, a następnie dodaj roztarte drożdże. Wymieszaj i odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 3 godziny w ciepłym miejscu, dzięki czemu zaczyn ładnie urośnie.


Składniki (na 4 sztangle):
  • 320 g zaczynu
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 50 g mąki orkiszowej razowej
  • 10 g soli
  • 15 g oliwy
  • 80 g wody
  • 10 g słodu jęczmiennego

 Przygotowanie sztangli:

  1. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Po wymieszaniu przełóż ciasto na blat roboczy i wyrabiaj około 15 minut, po czym uformuj kulę i przełóż ją do natłuszczonej miski. Miskę z ciastem odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Przełóż ciasto z powrotem na blat, podziel na 4 równe części, z każdej z nich uformuj sztangla (identycznie, jak formuje się bagietki) o długości około 20 cm. Uformowane sztangle układaj w poprzek na blasze opsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o pozostawieniu odpowiednich odstępów, aby sztangle miały miejsce na wyrastanie - muszą bowiem ponownie wyrastać na około godzinę.
  3. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Spryskaj sztangle wodą i wstaw do piekarnika. Po pięciu minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 15-17 minut.
  4. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ponownie spryskaj wodą i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Po uformowaniu zaczynamy wyrastać.
Po uformowaniu zaczynamy wyrastać.
Te same sztangle już upieczone.
Te same sztangle już upieczone.
Już upieczone.
Już upieczone.
Sztangle w koszyku.
Sztangle w koszyku.
Sztangle w koszyku.
Sztangle w koszyku.
inspirował przepis Grahamki wytrawne.

4 komentarze:

  1. zgadzam się - eksperymenty w kuchni są super! sama rzadko kiedy trzymam sie przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Dla mnie to bagietki albo paluchy :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygladąją apetycznie....mniam:)
    pozdrawiam
    Zocha

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobrze sie prezentuja. u mnie zagoszczą według Twojego przepisu juz niedługo. Dziekuje za udział w liscie "Na zakwasie i na drożdżach" Zapraszam w listopadzie :)

    OdpowiedzUsuń