11 lutego 2015

Bułki dwusezamowe

Print Friendly and PDF
Bułki dwusezamowe

Bardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni. Albo, jak było w tym przypadku, nowy przepis powstaje z powodu popełnionego błędu. Skoro jednak penicylina mogła być odkryta dzięki niechlujstwu, to bułki dwusezamowe mogły powstać dzięki mojemu błędowi :)
Przepis na te bułki powstał dzięki ryfce, która aktualnie będąc w Szkocji postanowiła samej zrobić to, co na co dzień kupowała na śniadanie w szkockim spożywczaku. Czyli poranne bułki szkockie. Ale, jak się później okazało, cytując z książki przepis popełniłem błąd. Do przepisu wkradło się nieplanowane jajko, w liczbie sztuk jeden. To zmieniło proporcje mąki i płynów. Ryfce wyszło zbyt luźne ciasto, musiała dodać więcej mąki. Jak mi później napisała, mąki dodała na oko, ale bułki mimo tego wyszły wspaniale. A ja dzięki temu usunąłem z przepisu źródłowego na blogu niepotrzebne jajko. Później zaś przeliczyłem proporcje składników tak, aby pasowały do jajka, dodałem również sezam - dwa rodzaje ziaren, jasne i czarne. I tak dzięki pomocy ryfki powstał przepis na bułki dwusezamowe.
Bułki można przygotować stosunkowo szybko (2 - 2,5 godziny wystarczy), pięknie wyrastają, wspaniały miękisz. W miękiszu doskonale widać ziarna czarnego sezamu, biały sezam niknie, ale jest wyczuwalny w smaku. A po posmarowaniu przed włożeniem do piekarnika robełtanym jajkiem, skórka błyszczy jak...nie powiem co :)
W domu bułki dwusezamowe spotkały się, nieskromnie napiszę, z całkiem zasłużonym uznaniem...

Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#26).

Składniki (na 12 bułek):
  • 540 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g soli
  • 12 g cukru
  • 24 g świeżych drożdży
  • 30 g masła
  • 265 g letniego mleka z wodą po połowie
  • 1 jajko (L)
  • 15 g nasion sezamu
  • 15 g nasion sezamu czarnego
  • żółtko i 5 g mleka do poglazurowania
  • odrobina ziaren sezamu  i sezamu czarnego do posypania


Przygotowanie bułek:
  1. W miseczce z mlekiem rozpuść drożdże i cukier, w drugiej miseczce z wodą rozpuść sól. Roztop masło. 
  2. Przesiej makę do dużej miski. Zrób w mące dołek, do którego wlej rozpuszczone w mleku drożdże i cukier, wodę z solą, jajko, a następnie przestudzone masło. Wymieszaj dokładnie do połączenia się składników, po czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut.
  3. Podziel ciast na dwie równe części. W jedną połówkę wrób białe nasiona sezamu, w drugą zaś czarne. Najlepiej jest każdą połówkę ciasta rozciągnąć do postaci kwadratu, obsypać z góry nasionami, złożyć niczym kopertę i krótko wyrabiać dopóty, dopóki ziarna nie rozłożą się równomiernie w cieście.
  4. Każdą część ciasta uformuj w kulę, przełóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania w cieple na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia się objętości ciasta).
  5. Każdą część ciasta wyłóż z powrotem na blat roboczy. Dwukrotnie delikatnie zagnieć ciasto, aby je odgazowac, i podziel je na 6 równych porcji (razem będzie porcji 12). Z każdej porcji uformuj okrągłą bułkę. Uformowane bułki układaj na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą wyrastać i dodatkowo urosną podczas pieczenia (wypiekałem na 2 blachach). Odstaw bułki pod przykryciem do ponownego wyrastania na około 20 - 30 minut.
  6. Nastaw piekarnik na temperaturę 200 °C. W tym czasie w miseczce rozbełtaj żółtko z mlekiem. Każdą bułkę nich pomaluj rozbełtanym żółtkiem przy użyciu kuchennego pędzla. Posyp bułki niewielką ilością ziaren sezamu - bułki zawierające w cieście czarny sezam posyp białymi ziarnami sezamu, zaś te zawierające biały sezam - posym ziarnami czarnego.
  7. Wstaw blachę z bułkami do piekarnika, piecz bułki około 17 minut, lub do czasu delikatnego zbrązowienia skórki. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy skórka nie za nadto się przypieka, jesli tak, to przykryj bułki folią aluminiową. Ostatnie dwie minuty możesz piec na dolnej grzałce, aby spody bułek ładnie się przypiekły.
  8. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i daj im przestygnąć na kratce.
Bułki w kupce.
Bułki w kupce.
Bułki dwie.
Bułki dwie.
Bułki w koszyku. Widać czarny sezam na górze, a biały pod skórką.
Bułki w koszyku.
Widać czarny sezam na górze, a biały pod skórką.
Bułka w przekroju - widać czarny sezam
Bułka w przekroju - widać czarny sezam.
inspirował przepis Scottish morning rolls.

4 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję przepis, bo sezam to jeden z moich ulubionych dodatków w pieczywie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Ci ten przepis. bułeczki są bardzo przyjemne w produkcji (szybko i łatwo) i bardzo fajne w smaku. Zauważyłem też, że po pewnym czasie skórka delikatnie, ale bardzo delikatnie, kostkuje. Pewnie to przez tę glazurę żółtkowo-mleczna.

      Usuń
  2. No popatrz.. ekstra!! Wyglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń