13 marca 2017

Niemiecki chleb żytni z ziarnami

Print Friendly and PDF
Niemiecki chleb żytni z ziarnami

Krótkie śledztwo wykazało, iż przepis zaczerpnięty z rosyjskojęzycznego blogu, a właściwie kanału filmowego Rus Brot na YouTubie, to chleb niemiecki, zwany też „Dreikornbrot”. Oczywiście na blogach niemieckojęzycznych przepisów nw ten chleb w bród, i to w różnych wariacjach, ale ku mojemu zdziwieniu jest ich bardzo dużo na blogach pisanych cyrylicą.
Czy chleb rzeczywiście jest niemiecki, tego nie wiem - może to coś jak z naszymi pierogami ruskimi albo rybą po grecku ;) Nie mniej jednak z racji tego, iż jest bardzo łatwy do zrobienia chleb, i bardzo smaczny zarazem, warty więc wypróbowania. A jako że wczoraj go upiekłem - teraz też warty polecenia.

Chleb został wybrany do marcowej piekarni Amber, zaś wyboru dokonał Jacek z blogu Przepisy na domowy ser i chleb.
W porównaniu z przepisem źródłowym dokonałem jednej zmiany - zamiast melasy użyłem miodu. Dzięki temu mój chleb jest prawdopodobnie trochę jaśniejszy. A jakby się ktoś pytał, to miód był z melasy braku.
Myśponadto, że można trochę wydłużyć czas pieczenia. W źródle zalecają piec 10 minut w temp. 250 °C, następnie 45 minut w temp. 200 °C. Od początku wydało mi się to trochę mało, wydłużyłem więc drugi etap pieczenia do 50 minut, a i tak uważam, iż można było jeszcze dodatkowe 5 minut pociągnąć. Ponieważ obawiałem się, że chleb może być zbyt mokry, po wyjęciu z foremek i umieszczeniu na kratce „dociągnąłem” go w stygnącym, wyłączonym już piekarniku, jakieś 15 minut. Po tym kwadransie chleb wyjąłem już ostatecznie z piekarnika i pozwoliłem całkowicie ostygnąć, broniąc go własną piersią przed gośćmi i domownikami (okrutni goście dworowali, iż broniłem własnym brzuchem, a nie piersią ;)
Po ostygnięcięciu okazało się, że chleb jest delikatnie, w sam raz wilgotny, z cudownym aromatem podpieczonych nasion z delikatną miodową nutą. A spory dodatek nasion nadaje miękiszowi fajną teksturę.
Po prostu pyszny chleb :)


Zaczyn:



Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu wlej wodę z rozpuszczoną solą, i wymieszaj. Następnie dodaj przesianą mąkę żytnią. Całość dokładnie wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Odstaw pod przykryciem do fermetacji w temperaturze pokojowej, na 24 godziny. Sól dodana na tym etapie ma spowolnić fermentowanie zaczynu, wzbogacając jednocześnie ostateczny aromat chleba.

 

Nasiona:
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g ziaren sezamu
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 300 g wrzątku
Na 3 godziny przed rozpoczęciem robienia ciasta zalej wrzątkiem nasiona, i odstaw pod przykryciem.

 

Ciasto chlebowe (na 2 foremki a 23cm):
  • cały zaczyn
  • namoczone ziarna
  • 500 g mąki żytniej 1200
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 80 g letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 48 g miodu
  • 10 g soli
  • smalec do wysmarowania foremek
  • ziarna do obsypania foremek i chleb

 

Przygotowanie chleba:
  1. Drożdże rozpuść w wodzie, a w misce wymieszaj przesiane mąki i sól. Do miski z mąkami wklej wodę z drożdżami, dodaj rozmoczone nasiona i miód. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Odstaw po przykryciem na 45 - 60 minut w temperaturze ok. 30 °C. Doskonale sprawdza się zamknięty piekarnik z właczonym światełkiem.
  3. Foremki wysmaruj smalcem i obsyp nasionami. Przełóż ciasto do foremek, wyrównaj je (np. łyżką zwilżoną w zimnej wodzie) i obsyp z góry nasionami.
  4. Odstaw ciasto do kolejnego wyrastania na 45 - 90 minut w temperaturze ok. 30 °C. Jeśli nie możesz zapewnić takiej tempeatury, chleb będzie po prostu odpowiednio dłużej wyrastał. Wyrastanie będzie zakonczone, gdy ciasto „dotrze” do górnych rantów foremek.
  5. Wstaw do piekarnika żaroodporne naczynie z odrobiną wody, i nagrzej piekarnik do 250 °C. Gdy piekarnik się nagrzeje, wyjmij pojemnik z wodą i wstaw chleb. Piecz 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200 °C. Kontynuuj pieczenie 50 - 55 minut. Ostatnie 2 - 3 minuty piecz na dolnej grzałce, aby dopiec spody chlebów.
  6. Po upieczeniu chlebów wyjmij je z foremek, i pozostaw na kratce w piekarniku jeszcze około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozwól im całkowicie ostygnąć, nim zaczniesz kroić chleb
Chleb w przekroju
Chleb w przekroju
Kilka kromek
Kilka kromek
Miękisz z bliska
Miękisz z bliska
Przepis zaczerpnięty z kanału YouTube Rus Brot.

Chleb żytni z ziarnami na piekliśmy na blogach:

32 komentarze:

  1. Super chleb i cudny miękisz. Brawo!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :)
      Chleb niezwykle przypadł do gustu moim domownikom - wyjątjkowo dobra receptura

      Usuń
  2. Cudowny chleb, lubię pieczywo z takim wilgotnym miąższem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardziej wolę z wilgotnym miążem, niz suchym. Tutaj dają duzo namoczone ziarna.
      Podsumowując - rzeczywiście cudny chleb
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Też użyłam miodu zamiast melasy. Za to musiałam nieco zmniejszyć temperaturę na początku, ale to wina mojego piekarnika, który pali wszystko przy 250 stopniach. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się okazuje, często zamieniamy melasę na miód :)
      A tak z ciekawości - sprawdzałaś jakimś innym termometrem, jaką masz własciwie temperaturę przy tym ustawieniu na 250C?
      Pozdrawiam
      M.

      Usuń
  4. Idealny wypiek, bardzo mi się podoba!
    Dziękuję za wspólne marcowe spotkanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i za wspólne pieczeniei ciepłe słowo o moim chlebku :)
      Pozdrawiam
      M.

      Usuń
  5. Tak, chleb chleb pyszny z idealnie wilgotnym środkiem. Pięknie Ci wyrósł. Dziękuję za wspólne marcowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepyszny chleb. Sobotni goście na wstępniaka gwizdęli pół bochenka, reszta zniknęła w paszczach domowników... :D i chleba ni ma

      Usuń
  6. Bardzo ładnie upieczony chlebek.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) I za zadanbie o chlebku i za wspólne pieczenie
      M.

      Usuń
  7. Niemiecki czy rosyjski, upieczony w Polsce i tak smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z tym czasem pieczenia to różnie i chyba to zależy od piekarnika. Zmieniłam piekarnik 3 lata temu i w większości przepisów muszę skracać czas i zmniejszać temp., teraz też.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To masz rację, że każdy piekarnik piecze innaczej. Mój piekarnik na już 7 lat i na szczęście piecze cały czas tak samo :)
      Ale i tak mamy lepiej niż np. Anglicy - mam angielskojęzyczną książkę o chlebkach i ciastach, a tam w każdym przepisie piekarnik ustawia się nie na temperaturę, ale na stopień - od 1 do 10 :)

      Usuń
  9. Pięknie się udał!
    Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Fajny przepis, to i efekt fajny.
      A ja dziękuję za zaproponowanie tego przepisu - dla mnie, i nie tylko, bo w domu u mnie już się przyzwyczaili do dobrtego ;) i nieczęsto wyrażają zachwyt, a tym razem to cmokają z zadowolenia pałaszując ten chleb ;)

      Usuń
  10. U mnie też melasa zamiast miodu:) ... pięknie sie upiekł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często stosuję miód w przepisach z melasą. Jakoś trudno mi w sklepach natrafić na nią.
      A chleb sie udał, wyśmienicie, kapitalnie :)
      Pozdrawiam
      M.

      Usuń
  11. Marcinie-piękny ten Twój chleb :) Bardzo dobrze wyrósł :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie :) M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrósł, bo zakwas dobry - łapserdak ma już 5 lat :)

      Usuń
  12. Piękny bochenek, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję za wspólne pieczenie :)
      Pozdrawiam
      M.

      Usuń
  13. Piękny. Długość pieczenie pewnie zależy od wysokości foremki? u mnie wystarczył czas z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zależy od wielkości foremek. Z doswiadczenia też wiem, że również zalezy od rodzaju - innaczej się piecze w foremkach silikonowy, innaczej w aluminiowych, a jeszcze innaczej w moich ulubionych - stalowych.

      Usuń
  14. Jessu, tak to opisałeś, że mam ochotę zakraść się w nocy i wyżreć resztę tego chleba, nie zważając na twą mężną pierś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D
      No to nie masz wyjścia - musisz ten chleb upiec :)

      Usuń
  15. Wygląda rewelacyjnie : ) Robiłam chleb na mące żytniej, ale wychodził dość zwarty i ciężki, a ten ma niesamowicie „lekki” miękisz. Jest pięknie dziurzasty, akurat w sam raz pod masełko : ) Do tego chrupiąca skórka i mnóstwo ziaren – czyli wszystko to, co powinien mieć idealny chleb. W dodatku pieczywo na zakwasie jest zdrowsze, smaczniejsze i na dłużej zachowuje trwałość, więc można przeboleć czas wyrastania ciasta. Dzięki za szczegółowy i jasny przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już wcześniej wspominałem, mam świetny zakwasi, już pięcioletni. To on się napracowałe w kwestii dziur :)
      A sam chleb jes przepyszny, tak więc nie ociągaj się, a piecz! :D
      Pozdrawiam
      m.

      Usuń
  16. Dzień dobry
    Czy ziarna dodajemy odsączone z wody w której się moczyły?

    OdpowiedzUsuń