Błądząc w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów natrafiłem na Roti Paum - okrągły chleb złożony z co najmniej czterech malutkich maślanych bułeczek, specjalność kuchni malezyjskiej z rejonu Kuala Terengganu. Delikatne w smaku, puszyste, smakują wyśmienice z samym masłem, z odrobiną dżemu (próbowałem z dżemem z dyni), a nawet same, podane do kawy na śniadanie, lub jako przepyszny deser. Bułeczki nadziewane są masłem lub dżemem kokosowym. Z braku dżemu kokosowego można nadziewać je każdym innym rodzajem dżemu.
Najfajniejsze jest odrywanie bułeczki jednej od drugiej - każdy sobie sam odrywa wybraną bułeczkę na jeden, dwa kęsy.
Aby zachować okrągłą formę, pieczemy w okragłej tortownicy z wyjmowanym dnem. Ilości podanych składników wystarczyły na około 28 małych bułeczek, z których 20 znalazło sie w tortownicy o średnicy 26 cm. Pozostałe bułeczki upiekły się w drugiej formie.
Następnym razem zrobię mniejsze bułeczki, takie na jeden kęs :-)
Składniki na zaparkę:
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 70 g wrzątku
Zalej mąkę wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i po przykryciu folią spożywczą odstaw do lodówki na co najmniej godzinę, jednak nie więcej niż 48 godzin. Najlepiej na około 12 godzin.
Składniki na nadzienie:
- 100 g masła o temp.pokojowej
- 50 g cukru pudru
Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Przed użyciem umieść w lodówce, aby stwardniało.
Składniki na ciasto:
- całe ciasto parzone
- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej 650
- 80g cukru
- 9 g soli
- 4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)
- 1 jajko
- 167 g mleka
- 40 g masła
Przygotowanie bułek:
- W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże.
- Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników.
- Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając powoli mleko, aż do dobrego połączenia wszystkich składników.
- Dodaj masło i wyrabiaj aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta.
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski delikatnie nasmarowanej oliwą lub lekko przyprószonej mąką, miskę włóż do torby plastikowej lub przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno wyrastać 40-60 minut aż do podwojenia objętości.
- Po wyrośnięciu przełóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozciągnij delikatnie do kwadratu i złóż z jednego boku w jednej trzeciej do środka, lekko przygnieć palcami krawędź, następnie złóż w jednej trzeciej z przeciwległego boku do środka. Ciasto lekko przyklep i powtórz składanie cały czas z tych samych boków uzyskując coś na podobieństwo walca. Podziel ciasto na części około 35g i daj im odpocząć około 10 minut pod przykryciem.
- Z każdego kawałka uformuj okrągłą okrągły krążek o średnicy około 10 cm, na środku umieść nadzienie z masła i uformuj okrąglą bułeczkę, którą następnie umieść w okrągłej tortownicy. Pozostaw odpowiednią ilość miejsca, gdyż bułeczki będą jeszcze rosnąć.
- Przykryj bułki folią i pozostaw w cieple do wyrastania przez około 45-60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Świetnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C lub 170°C z termoobiegiem, w międzyczasie poglazuruj bułki. Możesz użyć roztrzepanego jajka z mlekiem.
- Piecz bułki przez 20 do 25 minut, aż staną się złotobrązowe. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
Ciasto parzone |
Nakładamy nadzienie, patrz pkt 7 |
Układamy w tortownicy |
Wypełniona tortownica |
Wyrośnięte i poglazurowane bułeczki |
Bułeczki upieczone |
Bułeczki upieczone |
Nic, tylko jeść! |
Smacznego! |
Jestem zachwycona twoimi przepisami, wspaniale opisy i zdjecia!! Gratulacje,Bede chetnie na twoja stronke zagladac, Wesolych Swiat i jak najwiecej nowych prostych pomyslow na przepisy!! Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :-) Wesołych i Smacznych Świąt. Marcin.
Usuń