Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no może jeszcze odrobina dżemu lub marmolady i gotowe.
Oryginalny przepis bazował na proszku do pieczenia, dlatego też zmodyfikowałem go i prezentowany Muu-Muu Chleb bazuje na starterze Tang Zhong. Kolor czarny nadał naturalny barwnik spożywczy; w pierwowzorze sproszkowany węgiel bambusowy, w Polsce raczej niedostępny, więc koloryzował sproszkowany węgiel drzewny. Wystarczyła szczypta proszku, no może dwie szczypty - niewielka ilość na końcówce noża.
Jest to mój pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła zbyt równo, ale to jest do dopracowania przy kolejnych bochenkach...
Składniki (na dwie foremki a 20 cm):
- 132 g mleka
- 1 duże jajko
- 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej
- 48 g cukru
- 15 g mleka pełnego w proszku
- 6 g soli
- 420 g mąki pszennej chlebowej
- 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)
- 48 g masła
- czarny barwnik spożywczy wg instrukcji producenta
Przygotowanie chleba:
- W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dopóty, dopóki będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.
- Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj barwnik i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciemnego koloru. Ciasto z barwnikiem będzie miało odrobinę inną strukturę, mniej elastyczną.
- Obie części ciasta uformuj w kule, przełóż je do oddzielnych, wcześniej natłuszczonych misek i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut (w zależności od temperatury).
- Każdy kawałek podziel na 20 cząstek. Aby to sobie ułatwić, z każdej części warto uformować wałek - najpierw rozciągamy do kwadratu, składamy podwójnie do środka z dwóch przeciwległych brzegów, następnie zawijamy wzdłuż jednego boku do środka starając się uformować jak najbardziej regularny wałek, który podzielisz na cząstki.
- Z każdej cząstki uformuj małą kulkę.Daj odpocząć kulkom 10-15 minut pod przykryciem.
- Ułóż kulki w foremkach, w dwóch rzędach i dwóch warstwach. Kulki układaj naprzemiennie kolorem białym i czarnym.
- Przykryj foremki i odstaw do wyrośnięcia w cieple, aż wypełnią całkowicie foremkę. Idealnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z łączonym światłem.
- Po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika.
- Piecz ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij z forem i pozostaw do wystygnięcia.
|
Dwie części, biała i czarna. |
|
Kończymy wyrastanie. |
|
Muu-Muu Chleb na talerzu. |
|
Muu-Muu Chleb. |
|
Muu-Muu Chleb. |
|
Muu-Muu Chleb. |
inspirował blog Cathy's Joy.
Ależ on uroczy! I ta nazwa:D
OdpowiedzUsuńświetny ten chlebek i sympatycznie się nazywa, nie sposób nie skusić się choć na kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie. :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie..
OdpowiedzUsuńDługo szukałem tego chleba. Dzięki za dobry przepis.
OdpowiedzUsuń