21 grudnia 2012

Muu-Muu Chleb

Print Friendly and PDF

Trzy w jednym. Dla miłośników chleba, Krasul i dla Tadków-Niejadków, których zachęcam do pałaszowania chleba prosto od krowy :-). Wystarczy posmarować masłem (też dzięki Krasuli), no może jeszcze odrobina dżemu lub marmolady i gotowe.
Oryginalny przepis bazował na proszku do pieczenia, dlatego też zmodyfikowałem go i prezentowany Muu-Muu Chleb bazuje na starterze Tang Zhong. Kolor czarny nadał naturalny barwnik spożywczy; w pierwowzorze sproszkowany węgiel bambusowy, w Polsce raczej niedostępny, więc koloryzował sproszkowany węgiel drzewny. Wystarczyła szczypta proszku, no może dwie szczypty - niewielka ilość na końcówce noża. 
Jest to mój pierwszy Muu-Muu Chleb. Góra nie wyszła zbyt równo, ale to jest do dopracowania przy kolejnych bochenkach...


Składniki (na dwie foremki a 20 cm):
  • 132 g mleka
  • 1 duże jajko
  • 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej
  • 48 g cukru
  • 15 g mleka pełnego w proszku
  • 6 g soli
  • 420 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)
  • 48 g masła
  • czarny barwnik spożywczy wg instrukcji producenta

Przygotowanie chleba:
  1. W jednej misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  2. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dopóty, dopóki będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.
  3. Podziel ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj barwnik i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciemnego koloru. Ciasto z barwnikiem będzie miało odrobinę inną strukturę, mniej elastyczną.
  4. Obie części ciasta uformuj w kule, przełóż je do oddzielnych, wcześniej natłuszczonych  misek i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut (w zależności od temperatury).
  5. Każdy kawałek podziel na 20 cząstek. Aby to sobie ułatwić, z każdej części warto uformować wałek - najpierw rozciągamy do kwadratu, składamy podwójnie do środka z dwóch przeciwległych brzegów, następnie zawijamy wzdłuż jednego boku do środka starając się uformować jak najbardziej regularny wałek, który podzielisz na cząstki. 
  6. Z każdej cząstki uformuj małą kulkę.Daj odpocząć kulkom 10-15 minut pod przykryciem.
  7. Ułóż kulki w foremkach, w dwóch rzędach i dwóch warstwach. Kulki układaj naprzemiennie kolorem białym i czarnym.
  8. Przykryj foremki i odstaw do wyrośnięcia w cieple, aż wypełnią całkowicie foremkę. Idealnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z łączonym światłem.
  9. Po wyrośnięciu posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170 °C piekarnika.
  10. Piecz ok. 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij z forem i pozostaw do wystygnięcia.
Dwie części, biała i czarna.
Dwie części, biała i czarna.
Kończymy wyrastanie.
Kończymy wyrastanie.
Muu-Muu Chleb na talerzu.
Muu-Muu Chleb na talerzu.
Muu-Muu Chleb na talerzu
Muu-Muu Chleb.
Muu-Muu Chleb
Muu-Muu Chleb.
Muu-Muu Chleb
Muu-Muu Chleb.
inspirował blog Cathy's Joy.

5 komentarzy:

  1. Ależ on uroczy! I ta nazwa:D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny ten chlebek i sympatycznie się nazywa, nie sposób nie skusić się choć na kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Długo szukałem tego chleba. Dzięki za dobry przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...