Ostatni dzień roku, a piec się chce! W wieczór sylwestrowy wszystko było przygotowane, czekało na gości, ręce jednak świerzbiły, aby zrobić coś łatwego i szybkiego, smacznego i jednocześnie cieszącego oko. Musiał być dodatkowy warunek spełniony - pewniak, który zawsze wychodzi...
Zacząłem o dwudziestej, za pięć północ chlebek pojawił się na stole. Najfajniejsze było to, że goście współuczestniczyli w pieczeniu patrząc, jak na ich oczach brązowieje skórka, a na salony wdziera się aromat świeżego chlebka (te nasze aneksy kuchenne, 'la cocina americana' - powiedziałby mieszkaniec Meksyku).
Po północy, po szampanie,...świeży, noworoczny chlebek.Składniki (na dwie foremki a 20 cm):
- 540 g mąki pszennej chlebowej
- 37 g drożdży świeżych (lub 11g drożdży instant)
- 54 g cukru
- 7 g soli
- 43 g mleka pełnego w proszku
- 216 g mleka
- 135 g Tang Zhong na mleku
- 52 g masła
Pasta czekoladowa:
- 11 g kakao w proszku
- 11 g cukru
- 11 g gorącej wody
Przygotowanie chleba:
- Przygotuj pastę czekoladową: w miseczce wymieszaj kakao z cukrem, zalej gorąca wodą i dobrze rozetrzyj.
- W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól, mleko w proszku. Dodaj następnie Tang Zong i mleko o temperaturze pokojowej, wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.
- Podziel ciasto na dwie równe części o wadze 1/4 i 3/4 całości. Do mniejszej części dodaj pastę czekoladową oraz 13 g masła, następnie dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitym kolorze.
- Do większej części ciasta dodaj 39 g masła i dobrze wyrabiaj do uzyskania elastycznego ciasta.
- Obie części ciasta uformuj w kule, przełóż je do oddzielnych, wcześniej natłuszczonych misek i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, mniej więcej 60 minut (w zależności od temperatury).
- Każdy kawałek podziel na pół. Rozwałkuj ciasto czekoladowe do uzyskania formy prostokąta o długości nieco mniejszej niż długość foremki, i o szerokości około dwóch foremek. Rozwałkuj białe ciasto do uzyskania formy prostokąta o długosci równej długości foremki i o szerokości około trzech foremek. Wielkość prostokątów musisz dopracować eksperymentalnie, aby po upieczeniu ładnie wyglądało. Ciasto może wyrosnąć ponad dwukrotnie, ponadto podczas pieczenia też troszeczkę rośnie, aczkolwiek niewiele.
- Zroś delikatnie wodą białe ciasto z jednej strony i połóż na niej centralnie ciasto czekoladowe. Zroś delikatnie ciasto czekoladowe, następnie złóż ciasto w 1/4 z jednego brzegu do środka, to samo powtórz z przeciwległego brzegu. Złóż jeszcze raz na pół i przełóż do foremki złączeniem do dołu. Powtórz to samo dla drugiej pary białego i czekoladowego ciasta i umieść je w drugiej foremce.
- Umieść foremki w torbach foliowych i odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia w cieple. Może być np. piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie może nawet potroić swoją objętość.
- Nagrzej piekarnik do 200°C, w tym czasie posmaruj ciasto mlekiem lub odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania.
- Piecz 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw do wystygnięcia.
Już upieczony. |
Biało-brązowy chlebek. |
Biało-brązowy chlebek. |
Biało-brązowy chlebek. |
Biało-brązowy chlebek. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz