14 stycznia 2013

Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong

Print Friendly and PDF
Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty.
Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje Włochami... Tego nie wiem, we Włoszech nie byłem i nie wiem jak smakują, ale jeśli podobnie jak bazylia, to mi to odpowiada .... :-)


Składniki (na dwa bochenki a 20 cm):
  • 280 g mąki chlebowej
  • 200 g mąki razowej
  • 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)
  • 50 g cukru
  • 7 g soli
  • 10 g mleka pełnego w proszku
  • 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)
  • 140 g mleka w temperaturze pokojowej,
  • 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 100 g pesto (tutaj zielone)
  • odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania 

Przygotowanie chleba:
  1. W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.
  2. Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.
  3. Uformuj kulę, przełóż ja do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut, w zależności od temperatury
  4. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformuj delikatnie kulę i odstaw na 15 minut.
  5. Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt o długości równy długosci foremki oraz o szerokości około 4-5 szerokości foremki. Rozsmaruj pesto cienką warstwą.
  6. Dwa przeciwległe brzegi złóż jednocześnie do środka, miejsce złączenia lekko dociśnij. Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole.
  7. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, chlebek może urosnąć ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem.
  9. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.
  10. Po uieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.

    Pesto na pokładzie. Punkt 5.
    Pesto na pokładzie. Punkt 5.
    Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong.
    Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong.
    Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong.
    Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong.
    Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong.
    Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong.
    inspirował Chleb razowy ze starterem Tang Zhong.

    4 komentarze:

    1. świetny pomysł ! z czerwonym też na bank byloby smaczne :)
      pozdrawiam,
      szana :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie pozostaje nic innego jak spróbować :-) i to jak najszybciej.
        pozdrawiam
        M.

        Usuń
    2. Takie proste a takie pyszne, super pomysł :)

      OdpowiedzUsuń