Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty.
Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje Włochami... Tego nie wiem, we Włoszech nie byłem i nie wiem jak smakują, ale jeśli podobnie jak bazylia, to mi to odpowiada .... :-)
Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła, iz chlebek smakuje Włochami... Tego nie wiem, we Włoszech nie byłem i nie wiem jak smakują, ale jeśli podobnie jak bazylia, to mi to odpowiada .... :-)
Składniki (na dwa bochenki a 20 cm):
- 280 g mąki chlebowej
- 200 g mąki razowej
- 35 g drożdży świeżych (lub 10 g drożdży instant)
- 50 g cukru
- 7 g soli
- 10 g mleka pełnego w proszku
- 60 g jajek (mniej więcej 1 duże jajko)
- 140 g mleka w temperaturze pokojowej,
- 120 g Tang Zhong w temperaturze pokojowej
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 100 g pesto (tutaj zielone)
- odrobina roztrzepanego jajka z mlekiem do glazurowania
Przygotowanie chleba:
- W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.
- Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.
- Uformuj kulę, przełóż ja do miski i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut, w zależności od temperatury
- Ciasto podzielić na dwie części, z każdej uformuj delikatnie kulę i odstaw na 15 minut.
- Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt o długości równy długosci foremki oraz o szerokości około 4-5 szerokości foremki. Rozsmaruj pesto cienką warstwą.
- Dwa przeciwległe brzegi złóż jednocześnie do środka, miejsce złączenia lekko dociśnij. Zroluj ciasto wzdłuż i przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole.
- Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, chlebek może urosnąć ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem.
- Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się rumienią.
- Po uieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
Pesto na pokładzie. Punkt 5. |
Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong. |
Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong. |
Chleb razowy pesto ze starterem Tang Zhong. |
świetny pomysł ! z czerwonym też na bank byloby smaczne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)
Nie pozostaje nic innego jak spróbować :-) i to jak najszybciej.
Usuńpozdrawiam
M.
Takie proste a takie pyszne, super pomysł :)
OdpowiedzUsuńdziekuję bardzo :-)
UsuńM.