28 lutego 2014

Tang Zhong i kasza gryczana

Print Friendly and PDF


Kasza gryczana, wytwarzana z gryki, zawiera dużo białka, węglowodanów i składników mineralnych. Białka tej kaszy są cenniejsze niż białka zbóż, a wartością i strawnością są zbliżone do białek roślin strączkowych. Kasza zawiera także witaminy B1 i PP oraz związki mineralne wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu. Nie zawiera glutenu. Jest głównym dostarczycielem krzemu, którego brak jest przyczyną zawałów serca, wylewów krwi do mózgu, żylaków, w tym hemoroidów, krwawieniem dziąseł. Nasze babki nie miały takich kłopotów krążeniowych jak my, bo nieco częściej sięgały po tę kaszę, a dzisiaj nawet przemysł farmaceutyczny docenia i wykorzystuje właściwości kaszy gryczanej w produkcji leków przeciw żylakom, hemoroidom, kłopotom krążeniowym, miażdżycy.
Skoro tak, to jak tu nie dodać do chleba takiej kaszy? Dzięki niej chleb pszenny na Tang Zhongu nabrał delikatnego aromatu kaszy. I mnóstwo krzemu.
P.S. Do Polski kaszę przywieźli Tatarzy w XIII wieku. Na południu kraju nazywa się ją niekiedy Tatarką.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.


Składniki (na dwie foremki a 23 cm):
  • 170 g Tang Zhong z mąki pszennej chlebowej i mleka
  • 480 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g letniego mleka
  • 30 g mleka w proszku
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g oliwy
  • 40 g cukru
  • 8 g soli 
  • 180 gramów ugotowanej kaszy gryczanej

Przygotowanie chleba:
  1. Przygotuj Tang Zhong z mąki i mleka w proporcji 30 g mąki i 150 g mleka. Jeśli go robisz do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ogrzać do tej  temperatury.
  2. Ugotuj kaszę gryczaną, ale nie do całkowitej miękkości. Kasza powinna być lekko twarda, aby potem w trakcie wyrabiania ciasta nie rozgniotła się. Wystarczy nie więcej niż 5 minut gotowania. Odstaw kaszę, aby ostygła.
  3. W miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, dodaj letnie mleko i wymieszaj.
  4. Przesiej mąką do dużej miski. Dodaj mleko w proszku, sól, i wymieszaj. Dodaj Tang Zhong i rozpuszczone w mleku drożdże z cukrem. Wymieszaj składniki i wyrabiaj ciasto około 6 minut. Dodaj do ciasta oliwę i wyrabiaj kolejne 6 minut, aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu.
  5. Dodaj do ciasta kaszę gryczaną. Najlepiej jest rozciągnąć ciasto do postaci dużego kwadratu, posypać powierzchnię ciasta kaszą i złożyć niczym kopertę. Wyrabiaj następnie ciasto delikatnie, nie za długo, tylko do równomiernego rozłożenia się kaszy w cieście.
  6. Uformuj z ciasta kulę i włóż do natłuszczonej miski, odstaw po przykryciem na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  7. Podziel ciasto na osiem równych części i daj im odpocząć pod przykryciem około 10 minut.
  8. Każdą z części ciasta delikatnie rozciągnij, następnie ostrożnie rozwałkuj, aby uzyskać długi pask o szerokości równej szerokości foremki. Zroluj pasek wzdłuż dłuższego boku, następnie przełóż w poprzek do foremki złączeniem rolki na dół. W każdej foremce znajdą sie 4 takie rolki ciasta.
  9. Odstaw foremki z ciastem na około 1-1,5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Dobrze się sprawdza zamknięty piekarnik z włożonym pojemnikiem z zagotowaną wodą; nie musisz wtedy przykrywać ciasta folią. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie, bo ma ciepło i wilgotno.
  10. Nagrzej piekarnik do 190 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 35 minut. Jeśli ciasto zbyt szybko przypieka się od góry, możesz przykryć je folią aluminiową. Na ostatnie 5-10 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy bardziej równomiernie przypieczona.
  11. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
Cztery rolki w foremce. Początek wyrastania.
Cztery rolki w foremce. Początek wyrastania. Pkt 8.
Wyrośnięty chleb.
Wyrośnięty chleb. Pkt 9.
Upieczony chleb.
Upieczony chleb. Pkt 11.
Po spotkaniu z nożem.
Po spotkaniu z nożem.
Tang Zhong i kasza gryczana z bliska.
Tang Zhong i kasza gryczana z bliska.
Tang Zhong i kasza gryczana z bliska.
Tang Zhong i kasza gryczana z bliska.
Zainspiruj się kaszą! II edycja
inspirował blog Mis Recetas Favoritas.

2 komentarze:

  1. Pyszny pomysł z kaszą gryczaną.
    Na tang zhong uwielbiam piec!

    P.s. Zapraszam Cię do marcowego pieczenia.
    Szczegóły na blogu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyjemnościa w marcu zapiekę. Muszę Ci się przyznać, że od dłuzszego czasu przymierzm się do wspólnego pieczenia, ale tak - w grudniu akurat w tym czasie musiałem spedzic kilka dni w szpitalu, w styczniu akurat byłem na tygodniowej wycieczce w Szkocji, w lutym po prostu zapomniałem...Teraz musi sie udać :D

      Usuń