23 lutego 2014

Treacle scones - śniadanie w szkockim stylu

Print Friendly and PDF

Melasowe skony, skony z melasą. Na śniadanie w szkockim stylu, ale z odrobiną naszego, polskiego aromatu. O tym jednak później. Najpierw o skonach.
„Scone" to typowa dla kuchni brytyjskiej, a pochodząca ze Szkocji mała bułeczka okrągłego kształtu. Bardzo często jadana na śniadanie, lub podczas tzw. five-o`clock. Nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale również Australii, Nowej Zelandii, Irlandii, Kanadzie i USA. Nie ma chyba w Szkocji pubu, czy returacji, która by nie serwowała skonów. A oto kilka oryginalnych skonów z St.Andrews, Edynburga i Arbroath:
Scones w S.Andrews. Scones w Edynburgu.
Scones w Arbroath. Scones w Arbroath.
Zwykle przygotowuje się je z mąki pszennej, żytniej lub owsianej. Czasami są lekko słodkie, czasem glazurowane. Czasem mogą mieć lukrowaną polewę (np. z syropu klonowego) lub w cieście mogą być suszone owoce (rodzynki lub żurawiny). Spulchniaczem jest proszek do pieczenia. Skony świetnie smakują z obowiązkowym miękkim masłem, posmarowane dżemem i odrobiną bitej śmietany. Jeśli jeszcze do tego dodasz filiżankę herbaty lub kawy - śniadanie mistrzów gotowe.
W oryginalnym przepisie użyta została przyprawa o nazwie „mixed spice". Czy można ją dostać w naszych sklepach? Ależ tak, oczywiście. Podstawowe składniki przyprawy to cynamon, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Czasem się dodaje goździki, imbir, kolendrę...to przecież nasza najzwyklejsza, doskonale znana przyprawa do pierników :)


Przygotowanie skonów (6 sztuk):
  • 225 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g cukru
  • 90 g masła
  • 25 g melasy buraczanej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka oraz odrobina do poglazurowania
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Do garnuszka włóż masło, cukier i melasę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodaj cztery łyżki mleka i dobrze rozmieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
  • W tym czasie możesz już zacząć rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i przyprawę do pierników. Dobrze wymieszaj suche składniki.
  • Do przestygniętych płynnych składników wbij jajko. Po wymieszaniu wlej płynne składniki do miski z suchymi, i mieszaj wszystko, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 cm. Okragłą szklanką o średnicy około 6 cm wykrój skony. Po wykrojeniu każdego skona od razu przełóż go na blachę wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Posmaruj skony z wierzchu mlekiem i wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 12 minut, aż do ich zbrązowienia.
  • Wyciągnij skony z piekarnika i pozostaw na kratce. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Nie zapomnij o miękkim maśle, dżemie i bitej śmietanie.
Scones, masełko, dżem, bita śmietana i herbata.
Skony, masełko, dżem, bita śmietana i herbata.
Skony - śniadanie mistrzów.
Skony - śniadanie mistrzów.
Skony.
Skony.
Skony.
Skony.
Śniadanie mistrzów
przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

1 komentarz:


  1. Trzeba przyznać, że szkockie wypieki nie są zbyt wyrafinowane, ale bardzo przypadły mi go gustu te scony:) Zarówno oryginalne, jak i te pieczone w domu.

    Zocha

    OdpowiedzUsuń