Dlaczego by nie pomieszać dwóch różnych technik, jeśli wzajemnie się nie wykluczają? Niech Tang Zong doda chlebowi puszystości, zaś podmłoda poprawi aromat i smak. A z tym smakiem to niech będzie coś czekoladowego, a to za sprawą odrobiny kakao i gorzkiej czekolady. Jeszcze odrobina cukru, i każdy Tadek-niejadek szturmem zdobyty.
Chleb jest przedni z samym masłem, albo posmarowany dżemem (moim ulubionym dyniowym). Ku mojemu zaskoczeniu bardzo smaczne są kanapki z łososiem i majonezem, albo z jakąś wędliną.
Jeśli nie chce Ci się robić podmłody - nie rób jej. Składniki podmłody dodaj po prostu do przygotowywanego ciasta, zwiększając jednak ilość drożdży do 20 g (jak to było w przepisie źródłowym). Czekolady użyj jak najbardziej gorzkiej, o jak największej ilości kakao, innaczej czekolada podczas pieczenia może się roztopić i wchłonąć się w ciasto.
P.S.Właśnie zorientowałem się, że robiąc chleb pomyliłem łyżkę z łyżeczką - dałem mniej kakao, niż powinienem był dać. I dlatego na zdjeciach chleb jest ciut blady :D
Tang Zhong:
- 125 g mleka pełnego
- 25 g mąki orkiszowej
Zgodnie z recepturą przygotuj Tang Zhong, przykryj go folią i odstaw do ostygnięcia.
Podmłoda:
- 115 g mleka pełnego
- 175 g mąki orkiszowej
- 15 g drożdży świeżych
Rozprowadź w mleku drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną gęstą podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 3 godziny. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 26 - 27 °C.
Składniki (na 2 foremki a 18 cm):
- cała podmłoda
- 120 g Tang Zhong
- 175 g mąki orkiszowej chlebowej
- 10 g mleka w proszku
- 15 g kakao (ok. 1.5 łyżki)
- 70 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 1 jajko
- 10 g mleka pełnego
- 30 g miękiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady, o jak największej zawartości kakao
Przygotowanie chleba:
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj suche składniki: mleko w proszku, cukier, kakao i wymieszaj. Sól rozpuść w mleku. Dodaj pozostałe składniki oprócz czekolady: podmłodę, Tang Zhong, mleko z solą, jajko i miękkie masło. Dokładnie wymieszaj składniki, aż do ich całkowitego połączenia się (można to zrobić mikserem).
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około 15 minut. Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do natłuszczonej miski i odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- W tym czasie pokrój czekoladę na drobne kawałeczki, na razie je odstaw w małej miseczce.
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Rozciagnij i złóż, następnie daj odpocząc ciastu 5 minut. Podziej ciasto na dwie równe części (po około 400 g).
- Każdą z części ciasta rozwałkuj, aby uzyskać prostokąt o szerokości równej długości foremki. Posyp równomiernie pokruszoną czekoladą na całej powierzchni prostokąta. Zroluj prostokąt wzdłuż dłuższego boku, następnie włóż do foremki złączeniem rolki do dołu.
- Odstaw foremkę z ciastem na około 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia dopóty, dopóki nie wyrośnie nie więcej niż 1 - 2 cm ponad górny rand foremki. Ciasto doskonale wyrasta w zamkniętym piekarniku, do którego uprzednio włożono miseczkę z wrzątkiem.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i piecz około 25 - 30 minut. Na ostatnie 5 minut zmień w piekarniku funkcję pieczenia na dolną grzałkę. Skórka chleba będzie wtedy równomierniej przypieczona.
- Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw na kratce do wystygnięcia.
|
Ciasto rozwałkowane i posypane czekoladą. Pkt 5. |
|
Rolujemy ciasto. Pkt 5. |
|
Do ponownego wyrastania. Pkt 5. |
|
Wyrośnięty chleb przed włożeniem do piekarnika. |
|
Upieczony chleb tyuż po wyjęciu z piekarnika. |
|
Upieczony chleb. |
|
Upieczony chleb. |
|
Widok z góry. |
inspirował przepis Cuisine Paradise.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz