03 grudnia 2014

Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana

Print Friendly and PDF
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana

Czosnek to jest to! W Egipcie czosnek był otaczany kultem. Z jego ząbków robiono naszyjniki, które zawieszano dzieciom, aby te nie miały robaków. Faraon Cheops nakazał, aby sto tysięcy robotników budujących przez 30 lat jego imponującą piramidę codziennie dostawało porcję czosnku. Dodawał im sił, energii do pracy, a także zapobiegał wszelkim chorobom i epidemiom. Gdy raz nie dostali czosnku, urządzili strajk. Do dziś informują o tym napisy w piramidzie w Gizie oraz papirusy Ebersa. W Grecji przed wyjściem na arenę atleci i wojownicy chrupali ząbki czosnku, aby mieć siłę i odwagę. Grecy nazywali czosnek cuchnącą różą, jednak nie gardzili nim i spożywali w wielkich ilościach. Szczególnie zajadli się nim Ateńczycy, choć im to nie przeszkadzało w zakazie wpuszczania cuchnących czosnkiem osób do świątyni matki bogów Kybele. Wierzono bowiem, że czosnkowy odór nie sprzyja praktykom religijnym. Według tradycji arabskiej właściwości czosnku wynikają stąd, że jego cebulkę wyniósł na swoim kopycie szatan wygnany z raju. W Czechach czosnek dodawano bydłu do paszy, by uchronić je od złego, a na Nowy Rok czosnek wkładano psom za obrożę, aby przez cały kolejny rok dobrze czuwały. W polskich wsiach czosnek był powszechnie uważany za ziele odpędzające złe duchy i chroniące przed działaniami czarownic.
Nie dość, że czosnek jest najlepszą ochroną przed magią i wampirami, to jeszcze jest świetną przyprawą, i to na dodatek bardzo zdrową. Ma wiele zastosowań w kuchni ze względu na smak i aromat. A jako roślina lecznicza ma zastosowanie w leczeniu wielu chorób, oraz w profilaktyce różnych schorzeń
Moja kuchnia nie może obyć się bez czosnku. Jedną z ulubionych potraw są grzanki z czosnkiem i masłem. Kromki chleba pszennego lub mieszanego przypiekam z obu stron na patelni, następnie mocno z obu stron nacieram czosnkiem (prawie jeden średni ząbek na kromkę), po czym smaruję masłem i od razu zjadam. Danie szybkie, proste, kapitalne chrupiące i fantastyczne w smaku. Co prawda trzeba potem przez trzy dni nosić maseczkę na twarzy, bo oddech zabija. No i trzeba mieć wątrobę nie do zdarcia.
No więc, gdy w jednej z moich książek znalazłem przepis na chleb z pieczonym czosnkiem, od razu wiedziałem, że prędzej czy później chleb czosnkowy pieczony będzie. No i właśnie pieczony był.
Pieczony czosnek przyciemnił miękisz i odrobinę zmienił jego teksturę, ale co najważniejsze, wspaniale urozmaicił smak chleba. Powstał chleb z charakterem.
Przygotowanie czosnku jest bardzo proste. Trzeba ściąć wierzch jego główki, położyć ją na blasze (najlepiej na folii aluminiowej), skropić oliwą, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 170 - 200 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z zabków i delikatnie je zgniatamy. Czosnek dobrze połączy się z ciastem, a nawet jeśli po wymieszaniu pozostaną grubsze kawałki, nie będzie to miało żadnego negatywnego wpływu na smak i wygląd chleba. Jedynie pamiętać trzeba, że podczas wypiekania czosnek sporo traci na wadze, a ilość podana w recepturze dotyczy czosnku po upieczeniu, a nie przed.
Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła na upieczenie dwóch bochenków w prostokątnych keskówach o długości 26 cm, oraz w dwóch miniforemkach o długości 14 cm.
Tyle tytułem wstępu, a teraz...do pieczenia!!!
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#24).


Zaczyn:
  • 40 g zakwasu pszennego razowego
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 110 g letniej wody
Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj mąkę i wodę, a następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.


Ciasto chlebowe (2 bochenki a 26 cm + 2 malusie foremusie):
  • 290 g zaczynu
  • 630 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki orkiszowej razowej
  • 480 g wodu o temp 24 - 25 °C
  • 50 g oliwy
  • 15 g drożdży świeżych
  • 20 g soli
  • 30 g pieczonego czosnku

Przygotowanie chleba:
  1. Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Później wszystkie składniki włóż do miski i zaprzęgnij mikser lub robot do pracy. Mój robot planetarny pracował 3 minuty na pierwszej prędkości, i kolejne 3 minuty na drugiej prędkości.
  2. Wyłóż ciasto na blat roboczy i kilkukrotnie zagnieć, następnie włóż do natłuszonej miski i odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze ok. 25 °C. W połowie tego czasu, czyli po godzinie, wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, umieść z powrotem w misce i kontynuuj fermentowanie ciasta.
  3. Po dwóch godzinach fermentowania wyłóż ciasto na blat roboczy. Uformuj z niego bochenki i przełóż do foremek. Odstaw ciasto do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C na około 1 - 1,5 (do podwojenia się objętości ciasta). Doskonale się sprawdza zamknięty piekarnik z włączonym światełkiem lub wstawionym pojemnikiem z wrzątkiem. Chleb będzie wtedy wyrasta, hm, jak na drożdżach.
  4. Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 240 °C i wstaw chleb. Piecz w tej temperaturze 40 - 45 minut (chleb w malusich foremusiach wyjąłem z piekarnika po około 20 minutach).
  5. Upieczony chleb (pukanie w jego spód daje głuchy odgłos) wyjmij go z foremki i całkowicie ostudź na kratce.
Wymieszany zaczyn. Teraz będzie fermentował.
Wymieszany zaczyn. Teraz będzie fermentował.
Przefermentowany zaczyn po 12 godzinach
Przefermentowany zaczyn po 12 godzinach.
Pieczony czosnek
Pieczony czosnek.
Bochenki w rządku
Bochenki w rządku.
Bochenki en face
Bochenki en face.
Chleb i czosnek
Chleb i czosnek.
Chleb i czosnek
Chleb i czosnek.
Wspomagam odporność
inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman.

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Non c'è di che )
      molto gustoso pane.
      in attesa di cottura!
      M.

      Usuń
  2. No pysznie się ten chleb zapowiada. Wstęp bardzo interesujący, nigdy za wiele wiedzy na temat chleba. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb rzeczywiscie jest b.pyszny. Można by dodać trochę czosnku (a moze przez to ze jestem wielkim fanem czosnku, muszę go zdecydowanie wyraxnie czuć :D ). No i chleb jest raczej wytrawny, jakoś mi nie komponuje się z miodem, albo dżemem. Chociaz z drugiej strony, może to byłoby jakieś „inspirujące połączenie smaków” na miarę Top Chefa? :D

      Usuń
  3. Jest na pewno bardzo dobry. Lubie pieczony czosnek i wiem, że w chlebie smakuje wybornie.
    Dziekuje za dołączenie do grudniowej listy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, jest wyjątkowo dobry. Już dostałem zamówienie na kolejny wypiek. Ale pewnie zrobię bułki wg tego przepisu :)

      Usuń
    2. Upiekłam ten chlebek i jest pyszny. Dziękuję za przepis. Majka.

      Usuń
    3. Cieszę się, że chlebek się udał i zasmakował :)
      Zajrzyj za jakiś czas, bo szykuję nowy przepis na chleb czosnkowo-szpinakowy. Już go upiekłem, też jest pyszny, ale zrobiłem go w za małej foremce i mi trochę z niej uciekł, dlatego nie zrobiłem zdjęć. Ale już się szykuje drugi wypiek :)

      Usuń
  4. Zajrzę , zajrzę.

    OdpowiedzUsuń
  5. gdzie mogę odszukać chlebek czosnkowo-szpinakowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis mam już przygotowany, ale jeszcze nie opublikowany. Nie mam zdjęć zrobionych jeszcze :(
      Przepis mogę Ci wysłac na razie na adres email. Wpisz go tutaj.
      Już drugi raz robiłem ten chleb, i drugi raz prawie uciekł mi z foremki :), Zrobiłem go w tej samej foremce co poprzednio, zmniejszyłem tylko o 1/3 ilość składników. Ale i tak mi uciekł. Ale przy trzecim podejściu dam po prostu wiekszą foremkę i bedę mógł opublikowac wpis ba blogu :)

      Usuń