Bułki znalazłem na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są też miękkie, delikatne i smaczne. No i niezbyt typowy, jak dla nas, kształt - podłużne i dość cienkie.
Niewielka liczba składników, które zawsze są w kuchni każdego chlebowypiekacza, pozwala je zrobić praktycznie bez większego przygotowania. Ich proporcje są tak dobrane, że ciasto jest niezwykle przyjemne w dotyku podczas wyrabiania. Ilości składników pozwalają zrobić pięć niewielkich bułek, w sam raz na lekkie, sobotnie lub niedzielne, śniadanie. Mimo że są delikatne, nie są słodkie, i świetnie komponują się z serem żóltym, jajkiem lub świeżą wędliną, ale tak samo smaczne są z miodem lub dżemem.
Bułki są bardzo łatwe do zrobienia, nie robią żadnych problemów podczas ich przygotowywania. Jedyne, nad czym muszę popracować, to są nacięcia...
P.S. Dlaczego nazywają się „wiedenki”, i czy rzeczywiście nimi są? ... tego niestety nie wiem.
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting i Panissimo (#25).Składniki (na 5 bułek):
- 250 g mąki pszennej 550
- 100 g letniego mleka pełnego
- 50 g letniej wody
- 18 g świeżych drożdży
- 30 g masła
- 4 g soli
- 1 żółtko i 5 g mleka do poglazurowania
Przygotowanie:
- W mleku rozpuść drożdże, a w wodzie sól. Roztop masło. Do miski przesiej mąkę. Do mąki dodaj wszystkie pozostałe składniki: mleko z drożdżami, wodę z solą i masło. Ręcznym mikserem mieszaj składniki na najmniejszych obrotach. Po 3 minutach mieszania mikserem wyjmij ciasto na blat roboczy i wyrabiaj je przez 8 minut.
- Uformuj kulą z ciasta i odstaw do wyrastania pod przykryciem na 90 minut w ciepłym miejscu. Można ciasto włożyć do natłuszonej miski i przykryć torbą foliową, a następnie włożyć do piekarnika z włączonym światełkiem.
- Wyjmij ciasto na blat roboczy i krótko zagnieć (2 - 3 razy), aby je odgazować. Podziel ciasto na 5 równych części (po około 90 g), uformuj z nich kule i daj odpocząć ciastu 10 minut pod przykryciem.
- Każdą kulę rozwałkuj do postaci prostokąta o wymiarach 20x10 cm. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku kwadratu. Uszczypnięciami palców zespój zewnętrzny dłuższy bok z resztą ciasta. Utworzony wałek ciasta kilkukrotnie potocz po blacie wyrównując dłońmi jego średnicę na całej długości. Spojeniem do dołu umieść wałki w poprzek na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw ciasto pod przykryciem do ponownego wyrastania w ciepłym miejscu na 30 - 45 minut.
- Nastaw piekarnik na temperaturę 180 °C. W czasie gdy się nagrzewa, posmaruj bułki rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Użyj do tego pędzelka kuchennego. Następnie żyletką lub ostrym nożem zrób na każdej bułce 10 niezbyt głębokich nacięć, pod skosem i w rówych odstępach.
- Wstaw blachę z wiedenkami do nagrzanego piekarnika, piecz około 18-20 minut, aż skórka bułek uzyska złotobrązowy kolor. Jeśli na 3 - 4 minuty przed końcem pieczenia bułki są zbyt blade, włącz termoobieg.
- Po upieczeniu wyjmij wiedenki z piekarnika i przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
5 kul odpoczywającego ciasta. Pkt 3. |
Rozwałkowany prostokąt 23x20 cm. Pkt 4. |
Rolowanie ciasta. Pkt 4. |
Złączenie uszczypnięciami. Pkt 4. |
Upieczone bułki |
Upieczone bułki. |
Jakie śliczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Doskonały przykład potwierdzający zasadę, że je się oczyma :D Ja, gdy je pierwszy raz zobaczyłem, od razu je 'zjadłem' :D
Usuńpozdrawiam serdecznie
Zabieram się za ne :) pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńNie tylko pieknie wyglądają, są bardzo fajne przez swoją delikatność, są też smaczne. Tak więc zabieraj sie za pieczenie i rób zdjęcia :)
Usuńpozdrawienia :)
Gdy tylko wrócę z szusowania w górach zabieram się za pieczenie, piękne i kuszące bardzo.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa już mam drugie zamówienie na nie, ale pewnie pokuszę się na drobne zmiany. Może maka orkiszowa? A może w formie rogala?
Połamania nart ;)
Prędzej czy później wypróbuję, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńTrzymam za słowo :)
OdpowiedzUsuń