Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i nasion, bez zakwasu, drożdży i proszku do pieczenia. Wybrany przez Marzenę - knekkebrød.
Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą dorsza, pasztetem, dżemem itp., itd.
Bardzo łatwy do zrobienia, smaczna propozycja nie tylko dla dla wegeterian. Bardzo długo można go przechowywać, najlepiej w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką...
Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i Panissimo.Chleb chrupki, popularny w Skandynawii, stosowany od stuleci. Pierwotnie składający się z pełnoziarnistej mąki żytniej, wody i soli, oraz wypiekany w domowych piecach. Dzisiaj zawiera mnóstwo nasion i ziaren, a produkowany jest również przemysłowo. Pierwotnie był ważnym składnikiem diety Wikingów, ze względu na swą trwałość i lekkość. Dzisaj jest bardzo popularny w Filnlandii, Szwecji i Norwegii, w szkołach, internatach i wojsku, jako dodatek do posiłków. Zwykle podaje się z plasterkiem sera, wędliną, masłem, pastą rybną lub ikrą dorsza, pasztetem, dżemem itp., itd.
Bardzo łatwy do zrobienia, smaczna propozycja nie tylko dla dla wegeterian. Bardzo długo można go przechowywać, najlepiej w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką...
Składniki:
- 50 g otrąb pszennych
- 80 g płatków owsianych
- 120 g pestek dyni
- 100 g mąki żytniej razowej
- 120 g ziarna słonecznika
- 70 g nasion siemienia lnianego
- 70 g ziaren sezamu
- 10 g nasion szałwi hiszpańskiej (chia)
- 12 g soli
- 700 g letniej wody
Przygotowanie chleba chrupkiego:
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Odczekaj 10 minut.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozsmaruj masę cieniutko (ok. 5 mm) równą warstwą. Jesli warstwa masy okaże się grubsza, trzeba będzie chleb kilka minut dłużej trzymać w piekarniku.
- Wstaw blachę z masą do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 °C. Piecz z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmij blachę i pokrój masę na równe prostokąty (dobrze się sprawdza okrągły nóż do pizzy).
- Wstaw ponownie do piekarnika na dalsze 40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia - po ostygnięciu stwardnieje i bedzie można usunąć papier do pieczenia.
Wymieszane suche składniki. Pkt 1. |
Zalane i wymieszane. Pkt 1. |
Równa warstwa masy na blasze. Pkt 2. |
Pokrojone w prostokąty. Pkt 3. |
Upieczony całkowicie. |
Z bliska. |
Zasmakował mi z bryndzą, rzodkiewką i szczypiorkiem. |
inspirował blog Kuchennymi Drzwiami
Knekkebrød upieczono na blogach:
Marcin,
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuję,że dałeś się namówić na chleb Wikingów!
Pozdrawiam.
Dałem się namówić, i nie żałuję - już mam zamówienie na powtórzenie :)
UsuńPozdrawiam
Świetny ! A przy tym, ile informacji :)
OdpowiedzUsuńNo bo lubię, kiedy „wiem, co jem” :)
Usuńdziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie
ślicznie Ci się upiekł! dziękuję za wspólne pieczenie :) u nas to hit domowy! dzieciaki uwielbiają :)
OdpowiedzUsuńTen chleb ma jedną niesamowita zaletę - kazdemu się slicznie upiecze :)
UsuńRównież dziękuję za wspólnie pieczenie i pozdrawiam serdecznie.
Fantastycznie Ci się upiekł! Dziękuję za wspólne czerwcowe chwile!
OdpowiedzUsuńRównież dziekuję za wspólne piekarnikowanie. Wszystki nam się chleb wyjatkowo udał :)
UsuńPozdrawiam
Garstka historii podkręciła mi smak chleba i jeszcze mocniej postanawiam do niego wracać, właśnie dziś piekę nastepny z dodatkiem żurawiny.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Też bedę musiał jeszcze raz upiec, bo szybko znikł, połowa nie jako chleb, ale jako „chrupacze” przed telewizorem. Zwłaszcza te ciensze kawałki. Zamiast czipsów...
UsuńPozdrawiam i do spotkania przy piekaniku za miesiąc.
Nic dziwnego, że popularność takiego chleba rośnie - ma same zalety:-). Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam, Ela
OdpowiedzUsuńMasz rację, same zalety - szybko, łatwo, smacznie i zdrowo :)
UsuńRównież dziekuję za wspólne pieczenie i do wspólnego pieczenia za miesiąc
Fajnie sie razem piekło, dziekuję za wspólny czas ;-)
OdpowiedzUsuńZgadza się, fajnie się piekło :) Chleb idealny do wspólnego wypiekania - każdemu wychodzi na 100%.
UsuńRównież dziękuję za wspólne wypiekanie.
Świetny przepis i niesamowity w smaku chlebek, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńRównież dziekuje za wspólne wypiekanie :) Pozdrawiam.
UsuńZ rzodkiewką również bardzo mi smakował,
OdpowiedzUsuńale mam już w planach pastę rybną, będzie pysznie:)
Zerknęłam przy okazji na Twój chleb bez mąki,
wygląda równie apetycznie, co chleb Wikingów!:)
Z rybą też musi być. bo to 'politycznie' poprawny zestaw :D
Usuńpozdrawiam i dziekuję za wspólne pieczenie.
Chlebek cudowny:-) Pięknie dziękuję za wspólny czas w piekarni:-)
OdpowiedzUsuńPewnie że cudowny. Kapitalnie, że go wynalazłaś i podesłałas Amber, wielkie dzieki też za wspólne wypieanie. Pozdrawiam Cie serdecznie.
UsuńPrzepis do wielokrotnego powtarzania! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCałkowicie się z Tobą zgadzam. Dzieki serdecznie za wspólne wypiekanie w czerwcu :)
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Nie tylko zdrowy, dla alergików, ale mega prosty.
OdpowiedzUsuńDziękuję za teraz i do wspólnego za miesiąc !
tak, megaprosty i nie ma prawa nie udać się :)
UsuńDo wspólnego za mieciąc :)
super! jako dziecko fascynowali mnie wikingowie, więc przepis bardzo mi odpowiada!
OdpowiedzUsuńTym bardziej zabieraj sie do jego pieczenia, jesli tego jeszcze nie zrobiłas :)
UsuńChlebek idealny !
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas :-)
Udał nam sie wwszystkim ten wypiek :)
UsuńDzięki za wspólne wypiekanie, pozdrawiam serdecznie
Świetny chlebek, zarówno na słodko i na wytrawnie. Spróbuj koniecznie z miodem! Pozdrawiam i dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńspróbują, a jakże :)
Usuńdziękuje za wspólnie pieczenie
Wyszły idealnie;)) dziękuję za wspólną akcję!
OdpowiedzUsuńWyszedł idealnie :) dziękuję bardzo :)
UsuńPiękne kromki i kanapeczka podobna do mojej :) Bardzo mnie zaskoczył ten chlebek, nie spodziewałam się fajerwerków, a jednak były! Poza wszystkim łatwość wykonania mnie absolutnie oczarowała.
OdpowiedzUsuńDzięki i do kolejnego razu!
No tak, rzodkiewka i serek na norweskim chlebie chrupkim rządzą :) dziekuje za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam. Do kolejnego razu.
UsuńNie kupuję chrupkiego pieczywa ale taki własny domowy bardzo nam smakował będziemy do niego wracać! Dziękuję za wspólne chwile przy piekarniku!
OdpowiedzUsuńU mnie też został w trymiga pożarty i poinformowano mnie, że ma być znów pieczony ;)
UsuńMany thanks :)
OdpowiedzUsuńYou welcome :)
Usuńand I recommend you this crusty bread to bake - easy and fast to make, crunchy and tasty :)
mamma che bello!!!
OdpowiedzUsuńgrazie !!!!
Sandra
Cieszę się, że dodałaś ten pyszny chlebek do mojej akcji skandynawskiej. Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów :)
OdpowiedzUsuńJak tylko uda mi się upiec jakiś skandynawski chlebek lub bułki - oczywiście zamieszczę :)
UsuńHmm. Przecież mąka żytnia i płatki owsiane zawierają gluten.
OdpowiedzUsuńMasz rację, już to poprawiłem, aby nie wprowadziło bezglutenowców błąd. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńWitam Panie Marcinie.
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis :P mniaaam :P Dzieki
Pozdrawiam
Beata Hippi
PS.I zeby nie bylo....to moje autentyczne nazwisko :)
Cieszę się, że przepis spodobał się :)
UsuńP.S. Aż się wierzyć nie chce z tymi nazwiskami :D